Στις 11 το πρωί ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη ο νέος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την πρώτη επαφή να τελειώνει τρεις ώρες μετά.

Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και όχι στο ξενοδοχείο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από πέντε χρόνια είχε έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα βολιδοσκόπησης προθέσεων. Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αυτό είναι σημάδι πως εκδηλώθηκε η πρόθεση της Τουρκίας να αναβαθμιστεί ο διάλογος και φάνηκε η πολιτική βούληση της Άγκυρας για ένα καλό βήμα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας, γεγονός που μεταφράστηκε ως έμμεση παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Όχι σε περιοριστικά μέτρα κατά της Άγκυρας ως προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή ων διερευνητικών επαφών λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα. Αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντικείμενο των επαφών, η αναζήτηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις διερευνητικές επαφές, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε» λένε από το κυβερνητικό επιτελείο.

Το ενδεχόμενο για λύση μέσω Χάγης

Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν είναι δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, θέση της Ελλάδας, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτείται συνυποσχετικό, που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή του συνέντευξη στην Καθημερινή, ο Αντώνης Σαμαράς «άναψε φωτιές» στην κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις από την πολιτική και τη στρατηγική που εφαρμόζουν Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook