Η Επιτροπή επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητά συνάντηση με τον νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο, ζητά επείγουσα συνάντηση με το νέο διευθυντή του μουσείου Δρ. Νίκολας Κάλιναν για να συζητήσουν την τύχη των γλυπτών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο σημείο βρέθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας, που έχει λάβει την ελληνική ιθαγένεια και είναι εκ των βασικών μελών της επιτροπής που διεκδικούν την επανένωση των γλυπτών στο φυσικό τους χώρο, το μουσείο της Ακρόπολης. «Το Βρετανικό Μουσείο πάντοτε στηριζόταν στην υπόθεση ότι ο Έλγιν είχε φιρμάνι από το Σουλτάνο, με τη σφραγίδα του σουλτάνου, το οποίο πρακτικά σήμαινε ότι συμφωνούσε με τη μεταφορά των γλυπτών. Η επιβεβαίωση από την Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανένα αρχείο τέτοιου εγγράφου, πραγματικά βοηθάει πολύ την υπόθεσή μας για να καταλάβει το Βρετανικό μουσείο ότι τα απίστευτα αυτά αγλυπτά αφαιρέθηκαν παράνομα», δήλωσε.

Για δύο αιώνες, το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν ότι τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, ο Έλγιν μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μια ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει.

Η επιτροπή ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του Μουσείου θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία αποκαθιστώντας τη φήμη του Μουσείου ως ηθικού ηγέτη στην προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook