Ο σκιτσογράφος της «Καθημερινής» Δημήτρης Χαντζόπουλος γελοιογραφώντας (προκαταβολικά) την αυριανή συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών – που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός με αφορμή την «υπόθεση Λιγνάδη» - εύγλωττα σκιτσάρει το κτίριο της βουλής βάζοντας τίτλο «Αύριον – 2 έργα Σεξ & 1 Καράτε» παραπέμποντας σε κινηματογράφους μιας άλλης εποχής.

Η αλήθεια είναι ότι με τόση «μπόχα και δυσωδία» που έχει απλωθεί στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες, είναι ερώτημα «τι τελικά θα παρακολουθήσουμε» από τα άδεια έδρανα της βουλής (ελέω και covid-19).

Όσο αρρωστημένη φαντασία και να διαθέτει κανείς «έχουν ήδη ειπωθεί, γραφτεί ή υπονοηθεί τερατουργήματα». Και όλα αυτά όταν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μας, οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, τα ταβερνάκια μας και τα «καφέ», τα γυμναστήρια και τόσα άλλα εδώ και ένα χρόνο είναι με «λουκέτο» αργοπεθαίνοντας. Με μια ολόκληρη κοινωνία «μαντρωμένη» με αστυνομικά διατάγματα και πρόστιμα-μαμούθ «στα σπίτια» – για έτσι «εντέλλονται» οι…(αυθεντίες) ειδικοί! Ότι δεν υπάρχει «άλλος δρόμος»!

Το να μιλήσει κανείς για «δυστοπική πραγματικότητα» (όταν μάλιστα πριν από λίγες ημέρες «με το πρώτο χιόνι» έσκασε σαν… φούσκα και το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» της σημερινής κυβέρνησης) θα είναι πολύ επιεικής. Οι ελπίδες που γεννά ο εμβολιασμός του πληθυσμού (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) έχει ακόμη «πολύ δρόμο» – μιλάνε για μέχρι και τον Ιούνιο! Και αντέχουν άραγε οι μικρομεσαίοι μας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Η κοινωνία να είναι κλειδαμπαρωμένη από τις 6 το απόγευμα με απαγορευτικά διατάγματα; Είναι δυνατόν;

Όσες δημοσκοπήσεις και να πληρώσουν για να τις προβάλουν «τα αγορασμένα κανάλια» προκειμένου να πείσουν μια «τρομοκρατημένη και φοβισμένη κοινωνία» για το πόσο «απίθανοι και τρομεροί» είναι οι κυβερνώντες (που συνεχώς μας… σώζουν), απλά «γελάνε και τα τσιμέντα», που θα λέγαμε και τα παλιότερα χρόνια.

Ο «νόμος του λιντσαρίσματος» έδειξε να κυριαρχεί όλες τις προηγούμενες ημέρες. «Λάσπη στον ανεμιστήρα» με όργια από φήμες, καταγγελίες που κανείς δεν μπορούσε να ελέγξει εάν και τι ισχύει, αρρωστημένες υποψίες για όλους και για όλα, «σκελετοί σε ντουλάπια» ως… απειλητικά σκιάχτρα και άλλα (γαργαλιστικά) «θεάματα», όλα στην αρένα της κοινωνικής και πολιτικής «ζωής μας».

Μην ξεχνάμε ότι και το τηλεοπτικό προϊόν της χώρας μας – αν δει κανείς «τι παίζουν τα κανάλια μας» – παραπέμπει μάλλον στα πιο χαμερπή «ζωώδη» ένστικτα «ορισμένων». Υπάρχει άραγε «κάπου» κάποια δημιουργία ή ένας δημιουργός σε οποιοδήποτε «τομέα» (όπως παλιότερα) που να μας εμπνεύσει; – όμως και να υπάρχει ποιος θα τον ανακαλύψει και προβάλλει; Που; Αποχαύνωση, βλακεία, μετριότητα… τίποτα. Μια αβάσταχτη αρρώστια. Μια «παρηκμασμένη κοινωνία, σε αποσύνθεση»;

Άκουσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού «Αντέννα» τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Λιγνάδη, δηλαδή τον Αλέξη Κούγια να μιλά για την υπόθεση αυτή. Μεταξύ άλλων είπε ότι «υπάρχουν τόσες παραλείψεις και τόση προκατάληψη… Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι παίζεται κάτι πολύ μεγάλο – μια πολιτική μάχη. Η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε σωστά. Το περιεχόμενο των καταγγελιών είναι κωμικό».

Και το συνέδεσε ευθέως με το τεράστιο έργο στο «Ελληνικό» και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνωθούνται «γύρω από αυτό». Και ότι στόχος της υπόθεσης αυτής είναι και η απομάκρυνση της Λίνας Μενδώνη από το Υπουργείο Πολιτισμού (αφού όπως είναι γνωστό λόγω αρχαιοτήτων στην συγκεκριμένη τοποθεσία το εάν θα προχωρήσει ή όχι και με ποιο τρόπο αυτή η επένδυση πρέπει να έχει και την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού).

Ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω τι ισχύει και τι όχι – πιθανόν να ισχύουν «όλα μαζί» και άλλα τόσα…

Όμως… η αναγκαία «κάθαρση» στην Ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή μοιάζει να είναι «εκ των ων ουκ άνευ» (εντελώς δηλαδή απαραίτητη). Θα δούμε και τι θα ειπωθεί στη βουλή από τους «αρχηγούς» αλλά να θυμηθούμε αυτό που έγραψε ο Αριστοτέλης στο έργο «περι Ποιητικής» για τον ορισμό της τραγωδίας: «ἔστιν οὖν τραγῳδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ χωρὶς ἑκάστου τῶν εἰδῶν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι᾽ ἀπαγγελίας, δι᾽ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν»)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook