Όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό μας άρθρο η κυβέρνηση υπερψήφισε στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020 την Απόφαση 2020/1512 του Συμβουλίου της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε ήδη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 19 Οκτωβρίου 2020 (L 344/22).

Η Απόφαση αυτή η οποία είναι δεσμευτική, καλεί τα κράτη της ΕΕ σε μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων με μέτρα παράτασης του επαγγελματικού βίου, όπως η αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αντί όμως η κυβέρνηση να μεθοδεύει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης οφείλει να ενισχύσει το Ασφαλιστικό Σύστημα ενόψει των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω πανδημίας προχωρώντας στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, στην θεσμοθέτηση νέων κοινωνικών πόρων και στην αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων με διαφάνεια.

Η δήθεν κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων αποτέλεσε για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις το τέλειο άλλοθι προκειμένου να περικοπούν οι συντάξεις κατά 40%. Όμως τα υπαρκτά προβλήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν οφειλόταν στο ύψος των συντάξεων αλλά προήλθαν από την πολυετή διαχείριση των αποθεματικών τους με μηδενικές αποδόσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, από την καταλήστευσή τους με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και από το κούρεμα των αποθεματικών τους με το PSI.

Αντί λοιπόν για την πλήρη απορρύθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος και την ιδιωτικοποίησή του που περιφέρει ως «λύση» η περίφημη Έκθεση Πισσαρίδη με στόχο να εξασφαλίσει την πολιτική συναίνεση σε ένα ακόμα μνημονιακό «έγκλημα», εμείς επαναφέρουμε για άλλη μια φορά την από 15/1/2016 πρότασή μας για ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων μετά το «έγκλημα» του PSI και τη συνακόλουθη κατά τουλάχιστον 12,5 δις ευρώ ζημιά τους στην οποία πρέπει να προστεθούν και 1,5 δις ευρώ ζημιά από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απαιτούμε λοιπόν ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος με 14 δις ευρώ, από τα 25 δις ευρώ που ενώ είχαν προβλεφθεί από το τρίτο μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παρέμειναν ανεκμετάλλευτα στο περίφημο «μαξιλάρι».

Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής – [email protected]

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook