Τις τελευταίες ημέρες «πύκνωσε» ο πολιτικός χρόνος και έδειξε πόσο πιο πολύ άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα για την πατρίδα μας – για όλους μας.

Γιατί τα όσα θλιβερά έγιναν στην Νέα Σμύρνη (συνολικά) φαίνεται να εντάσσονται σε ένα «ευρύτερο σχέδιο» αποσταθεροποίησης της χώρας μας («στρατηγική της έντασης»).

Δεν είναι μυστικό ότι η κοινωνία κυριολεκτικά «κοχλάζει» από τα βάρβαρα και αντιανθρώπινα μέτρα περιστολής κάθε ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής ελευθερίας με αφορμή την αποκαλούμενη «πανδημία»(προφανώς υπάρχει σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αλλά κυρίως το πρόβλημα μας είναι ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid-19 κινήθηκαν σε λανθασμένη κατεύθυνση λόγω εγκατάλειψης και απαξίωσης του ΕΣΥ για πολλά χρόνια, ηχηρής απουσίας από αυτή την «μάχη» του ιδιωτικού τομέα και κυνική ανάδειξη των διαφόρων συμφερόντων εταιρειών αλλά και κρατών – όπως και αδυναμία άσκησης εξουσίας «υπερ του συνόλου»).

Η συζήτηση της Παρασκευής που έχει προαναγγελθεί στη βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν προμηνύει «τίποτε το καλό». Γιατί έχει προηγηθεί μια εξαιρετικά σκληρή δήλωση εναντίον του Α.Τσίπρα και ένα στην ουσία «διχαστικό διάγγελμα» από τον Πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με την κατάθεση από τη ΝΔ στη βουλή πρότασης για να συσταθεί «μετά από λίγο» άλλο ένα ειδικό δικαστήριο για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά (με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες).

Μην ξεχνάμε ότι θα γίνει και ειδικό δικαστήριο για τον κ.Παπαγγελόπουλο (και μερικούς ακόμη για τα όσα τους αποδίδονται από την ΝΔ ότι έκαναν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Όλα αυτά όμως σηματοδοτούν ότι η χώρα επιστρέφει στις πιο μαύρες και σκληρές εποχές της. Πάμε για «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», για ένα νέο «εμφύλιο», με την αστυνομία να κυνηγάει, να δέρνει και «να δίνει» απάνθρωπα πρόστιμα στους πολίτες(πάντα με αφορμή την αποκαλούμενη «πανδημία») στην ουσία να έχουμε «την κοινωνία στο απόσπασμα»(και την Δημοκρατία εν πολλοίς).

Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι «σκοτώνουν» την ελληνική κοινωνία «κάθε μέρα που περνάει» όταν την έχουν κλειδαμπαρωμένη στα σπίτια(με τον αστυνομικό απέξω να απειλεί). Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι «τα μέτρα τους» και όπως τα εφαρμόζουν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με…ανάπτυξη (οποιουδήποτε τύπου και είδους) ή πρόοδο (όπως κι αν την φαντάζεται κάποιος) ή με το νέο σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα(εάν υπάρχει «κάπου» σε κάποιο «μυαλό»). Αυτή η δυστοπική πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί να είναι terra incognita για το πολιτικό μας σύστημα(κάτι «άγνωστο» δηλαδή που το…ψάχνουν).

Πολλοί αναρωτιούνται: Θέλουν άραγε νεκρούς; Ποιοι και γιατί; Θέλουν…μήπως μάρτυρες(και δήθεν «ήρωες/σύμβολα») ποιοι και γιατί; Θα δούμε άραγε ένα έργο όπου «οι μεν» θα λένε «εμείς είμαστε το κράτος και κάνουμε ό,τι θέλουμε» και οι «άλλοι» θα λένε «τότε εμείς θα είμαστε το παρακράτος και θα σας καίμε;». Θα λένε «οι μεν» ότι «θα σας βάλουμε στη φυλακή ως αρχιλαμόγια παρακρατικούς» και οι «άλλοι» θα απαντούν είστε «φασίστες, παιδεραστές και δολοφόνοι»; Αυτός – και άλλα παρόμοια – θα είναι «ο δημόσιος διάλογος» από δω και πέρα; Και που οδηγεί όλο αυτό; Σε μια…αναπτυγμένη Ελλάδα;

Και επειδή μιλάμε για την «ελληνική πολιτική σκηνή» (και όχι για τις…ΗΠΑ ή την Γερμανία) φαίνεται ότι τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ «έχει ριφθεί ο κύβος» της ακραίας πόλωσης και της «κονιορτοποίησης» κάθε…αντίστασης (από όπου κι αν προέρχεται). Και προφανώς το επόμενο διάστημα «έχουμε να δούμε και να ζήσουμε» πολύ…περισσότερα (προς αυτή την κατεύθυνση). Και η «κάθαρση» λογικά – και σε σύντομο σχετικά διάστημα – μοιάζει να είναι οι…κάλπες, οι εκλογές. Φαντάζομαι ότι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει «εδώ και τώρα Εκλογές» (πριν να τα ζήσουμε όλα αυτά).

Επειδή το σκηνικό που στήνεται για το επόμενο διάστημα δείχνει πραγματικά …άγριο και εν πολλοίς αδιέξοδο (και «ποντάρει» σε μια κοινωνία που καταστρέφεται εδώ και ένα χρόνο), όσοι δεν μετέχουν «σε αυτό το σκηνικό» θα πρέπει να προβληματιστούν πλέον πάρα πολύ σοβαρά «για το που πάμε» (και από ποιους) – και «γιατί».

Το πρόβλημα είναι ότι «μέχρι τώρα» ο Λαός μας έχει προδοθεί βάναυσα από όσους – κάποια στιγμή πίστεψε και δύσκολα εμπιστεύεται «καλές προθέσεις». Γι αυτό και «κοχλάζει» προς το παρόν. Η χώρα μας απαιτεί όραμα και σχέδιο δημιουργικής ανάπτυξης, ευημερίας και προπαντός ηρεμίας. Ένα νέο πολιτικό «μοντέλο διακυβέρνησης» (ένα νέο Σύνταγμα του 21ου αιώνα) που να συμβαδίζει με όσα γίνονται «σε παγκόσμιο επίπεδο». Θέλει μια εντελώς άλλη «κοινωνική οργάνωση» στα πλαίσια της παγκόσμιας ανακατανομής «του πλούτου». Το να μεταβληθούμε σε «ρωμαϊκή αρένα» όπου «ο ένας κόβει το κεφάλι του άλλου μέχρι να μείνει ένας», δεν λέω, έχει ένα (βάρβαρο) «ενδιαφέρον», αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα.

· Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook