Η παραχώρηση – ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ψηφίστηκε, με πλήρη σύμπνοια, από τις πολιτικές δυνάμεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Το Ελληνικό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης, που θα φέρει τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού τους αρπάζει έναν τεράστιο πνεύμονα ελεύθερου χώρου, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για λαϊκές ανάγκες πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, υγείας κ.α για όλους.

Εντάσσεται στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, δημιουργώντας την αθηναϊκή Ριβιέρα, με καζίνο, ουρανοξύστες 200 μέτρων, στο ύψος της Ακρόπολης, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, κ.α. Μια νέα κλειστή πόλη μέσα στην πόλη, που θα αφορά υψηλά εισοδήματα, νέες πολυτελείς κατοικίες, γκολφ κ.λ.π. Ενώ η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της επένδυσης, θα είναι το πράσινο προαύλιο της νέας πόλης των “λεφτάδων”.

Τα υψηλά κτίρια θα αποκλείσουν την ακτογραμμή με σοβαρές επιπτώσεις οπτικής όχλησης στο τοπίο της Αττικής. Ζημιά και στην ακτή, με το νέο ενυδρείο στη θαλάσσια περιοχή με προστατευόμενους ύφαλους και υποθαλάσσια λιβάδια, με περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα λιμενικά έργα και τις εργασίες κατασκευής του ενυδρείου. Τα εμπορικά κέντρα που θα δημιουργηθούν θα συρρικνώσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις, στον επισιτισμό, τουρισμό, αλλά και στον τομέα υπηρεσιών. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι μπροστά στα κέρδη των ομίλων οι ανάγκες των ανθρώπων πετιούνται στα σκουπίδια.

Γι’ αυτή τη νέα κλειστή πόλη εξασφαλίζονται πολλαπλές παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις από τους ισχύοντες νόμους, που και αυτοί το κεφάλαιο υπηρετούν. Όλη η επένδυση του Ελληνικού συνιστά μια “παρέκκλιση”. Προικίζεται ο επενδυτής, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, με προέγκριση των οικοδομικών αδειών για τρία έτη, ενώ η γενική νομοθεσία είναι ένα έτος. Επιβάλλει έκδοση απόφασης εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Εάν παρέλθει το διάστημα η διαδικασία αδειοδότησης προχωρά αυτοδίκαια, χωρίς κανέναν περιορισμό. Για εργασίες εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων των ζωνών ανάπτυξης του πάρκου δεν απαιτεί έκδοση άδειας.

Η άδεια περίφραξης, κατά παρέκκλιση εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, δεν προβλέπει οικοδομική άδεια, ενώ μιλάνε δήθεν για ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου, συνεπώς κοροϊδεύουν. Ωστόσο η μεγαλύτερη ντροπή είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά η υποχρέωση έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού!!! Αυτό σημαίνει ότι οι όποιοι πολιτιστικοί θησαυροί βρεθούν περνούν στον επενδυτή!!

Το “project Ελληνικό” είναι υπόδειγμα ταξικότητας, ανισότητας αυτού του βαθιά εκμεταλλευτικού χαρακτήρα καπιταλιστικής ανάπτυξης, με εμφανέστατες τις αρνητικές συνέπειες σ’ όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων του Νότιου Τομέα, αλλά και ευρύτερα στην Αττική.

Μπορεί να λένε ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, όμως δεν λέγεται πόσες θα χαθούν και κυρίως ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεχίζει η ΝΔ, αυτό εντάχτηκε στο νόμο ξένων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλοδαπό προσωπικό και φυσικά απαγορεύεται η επίταξη του, ακόμα και σε καιρό πολέμου! Όμως ανεξάρτητα της εθνικότητας του εργατικού δυναμικού -ελληνική ή όχι- συνθήκες γαλέρας θα υπάρχουν, για να κερδίσει ο όμιλος LAMDA και από την εντατικότερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Ωστόσο, λύση υπάρχει. Αυτή που προτείνει το ΚΚΕ και περιλαμβάνει την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας και των υπηρεσιών, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε την πάλη μας και απαιτούμε σε όλο το χώρο του Ελληνικού (παραλία, πρώην αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση. Με αποκλειστική του ευθύνη το κράτος να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση και το κόστος λειτουργίας – συντήρησης ενός μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτού για το λαό, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Να αναπτυχθούν ο λαϊκός αθλητισμός και πολιτιστικές δραστηριότητες. Να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση του λαού της Αττικής, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει για όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα σε πλήρη και σταθερή εργασία, με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα σε μόρφωση, αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, το δικαίωμα για μεγάλους, ανοιχτούς, ελεύθερους χώρους πρασίνου με δυνατότητες αναψυχής, το δικαίωμα στην ασφαλή, ποιοτική λαϊκή κατοικία και τη δυνατότητα για δωρεάν, γρήγορες και ασφαλείς συγκοινωνίες.

*Βουλευτής ΚΚΕ & Μέλος της ΚΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook