Ο κ. Χατζηδάκης με τον αντεργατικό νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.

Ο εντολοδόχος συμφερόντων, ο σούπερμαν του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή της περιουσίας όλου του λαού μας (βλέπε ΔΕΗ, ΟΣΕ, Ολυμπιακή) και που καμαρώνει για αυτό, βάλθηκε να διαλύσει και τα εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών.

Ισχυρίζεται πως θα υπάρξουν θετικές συνέπειες με τις ατομικές συμβάσεις και τις ατομικές διαπραγματεύσεις. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι καθαρός εμπαιγμός των εργαζόμενων.

Ο Υπουργός Εργασίας που δεν έχει εργαστεί ποτέ στην ζωή του και που έχει εκλεγεί από τα 29 του στην Ευρωβουλή, παρουσιάζει την αντεργατική μεταρρύθμιση ως ευκαιρία για τους εργαζόμενους .

Θα σας μιλήσω από την εμπειρία μου ως εργαζόμενη επί 11 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είχα την δυνατότητα να διαπραγματευτώ με τον εκάστοτε εργοδότη που είχα. Αν δεν σου αρέσουν οι όροι έχεις την δυνατότητα να φύγεις, που σημαίνει απλά απόλυση. Αυτοί είναι οι νομοί της αγοράς. Η πιο συνηθισμένη έκφραση από εργοδοτικά χείλη είναι «αν δεν σου αρέσει, περιμένουν άλλοι εκατό εκεί έξω»

Επιχειρήματα όπως, να διαπραγματευτεί μόνος του ο υπάλληλος το ελαστικό ωράριο ή την αμοιβή του χωρίς συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή όλα αυτά που ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι αυξάνουν τις ελευθερίες των εργαζομένων, είναι για γέλια, αλλά και εξαιρετικά τραγικά. Η δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας γίνεται ανέκδοτο αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να ορίσουν τη μεταξύ τους σχέση όπως τους βολεύει καλύτερα. Άραγε τότε γιατί παρεμβαίνει με νομοθετική πρωτοβουλία ο Υπουργός ;

Ο άεργος Υπουργός Εργασίας μας λέει ότι υπάλληλοι και αφεντικά είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και μοιράζονται τις ίδιες ελευθερίες. Όπως ένας άστεγος και ένας εκατομμυριούχος έχουν εξίσου την ελευθερία να κοιμηθούν στο πεζοδρόμιο. Όμως έχουν και οι δυο τη δυνατότητα να επιλέξουν;

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν όντως την ίδια δύναμη, όμως στην σκληρή πραγματικότητα της εξαρτημένης εργασίας οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία. Γιατί έρχεται ο κ. Χατζηδάκης με έναν τέτοιο νόμο στη Βουλή; Η μια περίπτωση είναι να ξέρει πολύ καλά τι κάνει αλλά ποιεί την νήσσαν για να εξυπηρετήσει συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας. Η άλλη είναι λόγω πλήρους έλλειψης εργασιακής εμπειρίας να έχει φτιάξει ένα κόσμο στο μυαλό του που δεν είναι ο αληθινός. Όμως δεν αποφασίζει μόνος του, είναι μέρος μιας ολιγαρχικής κυβέρνησης, άρα μάλλον το πρώτο ισχύει…

Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 ή 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό ή άδειες.

Σε ανθρώπινο αντίκτυπο αυτό σημαίνει διάλυση της κοινωνικής ζωής των εργαζομένων , εξάντληση των φυσικών τους αντοχών και ελαχιστοποίηση του απαραίτητου ποιοτικού χρόνου με την οικογένειά τους, ή τον ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους. Μιλάμε για τις ατομικές ελευθερίες που αναγνωρίζονται διεθνώς από όλες τις πολιτισμένες χώρες για τους πολίτες τους.

Αυτή η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στις επιχειρήσεις με προκλητικό τρόπο και αφαιρεί ισχύ από τα εργατικά σωματεία, ακυρώνοντας τον όρο της συμφωνίας του εργοδότη και του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των εργαζόμενων στην εφαρμογή της «διευθέτησης».Η εύκολη λεία στις δαγκάνες της εργοδοσίας είναι βεβαίως ο εργαζόμενος, όταν δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Μην ξεχάσουμε την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού ότι υπάρχει κόσμος εκεί έξω που εξαρτάται από το μισθό του… ΔΕΝ είναι η μειοψηφία αλλά η πλειοψηφία κ. Μητσοτάκη! Και κάποιοι από αυτούς τους εξαρτημένους ίσως σας έχουν ψηφίσει! Να θυμηθούμε ιστορικά ότι έχουν περάσει 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο και 101 χρόνια από την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Οφείλουμε ηθικά και πολιτικά να αντισταθούμε διότι ζούμε σε μια όλο και πιο βαθιά ταξική κοινωνία με όρους δυστοπικής τεχνοφεουδαρχίας. Όπου ο Υπουργός που διαχειρίζεται τον τόσο νευραλγικό τομέα της Εργασίας και επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων, δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του. Βιώνουμε για άλλη μια φορά το ακραία παράλογο σε αυτή τη χώρα , για ακόμα μια φορά στα τελευταία δυο χρόνια η πολιτική εξουσία δείχνει να εχθρεύεται τους πολίτες που την εξέλεξαν. Ως εδώ όμως!

*βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook