Είναι σαφές ότι η μετά COVID-19 εποχή επιβάλλει αλλαγές στην εργασία και τις εργασιακές σχέσεις. Οι αλλαγές αυτές όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταστήσουν τους εργαζόμενους μεγαλύτερα θύματα απ’ ότι είναι ήδη.

Η Νέα Δημοκρατία, με την αμέριστη επικοινωνιακή στήριξη πρόθυμων γραφίδων, «βαφτίζει» τις κυοφορούμενες συντηρητικές ανατροπές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το συνδικαλιστικό νόμο ως μεταρρυθμίσεις, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για οπισθοδρομικές αλλαγές που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια εργασιακή ζούγκλα και ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους.

Με την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, την de facto κατάργηση του οκταώρου και την ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας, την φαλκίδευση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και την μερική ή ολική κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών, κατά την λογική της έκθεσης Πισαρίδη, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των πραγματικών της προθέσεων για της αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος.

Αδιαφορεί ότι το 31% των εργαζομένων αμείβεται μόλις με 200 €, ενώ είμαστε στην 3η χειρότερη θέση της Ευρώπης στη μείωση εισοδήματος.

Δεν κατανοεί ότι όταν όλα γύρω μας αλλάζουν, όταν οι νέες μορφές εργασίας – όπως η τηλεργασία – διευρύνονται, το μέλλον του τόπου διασφαλίζεται μόνο με εργαζόμενους καταρτισμένους και ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως ο πολιτικός φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, των προοδευτικών αλλαγών που δίνουν όραμα και πνοή, εξελίσσει τις μεταρρυθμιστικές τομές που τόλμησε το ΠΑΣΟΚ, καθώς γνωρίζει ότι μόνο μέσα από εμπεριστατωμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και την εξασφάλιση ενός ισχυρού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, μπορεί να εγγυηθεί το απαραίτητο για την ψηφιακή εποχή Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αυτό επιδιώκει και γι ‘ αυτό μάχεται καθημερινά.

*O Γιώργος Μουλκιώτης είναι Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ Ν. Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook