Όπως είχα σημειώσει σε προγενέστερο άρθρο μου «η μητέρα των μαχών» για το «εργασιακό» που είχε – τότε – προαναγγελθεί- θα αποδεικνυόταν – όπως και έγινε - ένα τεράστιο πολιτικό φιάσκο για την…αντιπολίτευση, καθώς και τα 2/3 των άρθρων τελικά ψήφισε ή δήλωσε «παρών» και δεν κουνήθηκε…ούτε φύλλο στην κοινωνία.

Οι πομφόλυγες και «τα λόγια τα παχιά, τα ξύλινα και μεγάλα» που έρχονται από ένα παρελθόν που όλοι μας θέλουμε να…ξεχάσουμε, δεν θα τους βοηθήσουν ούτε και στο μέλλον – εάν επιμείνουν να θεωρούν ότι «στραβός είναι ο γιαλός και όχι ότι αυτοί στραβά αρμενίζουν».

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι νέες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το «νέο σχολείο» που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, στην ουσία να αποκτήσουμε Παιδεία που έχει εξανεμιστεί μέσα από…(εν πολλοίς) αγράμματους δασκάλους που έχουν πλέον μια αποστεωμένη, στείρα και άσχημη «συνδικαλιστική λογική» που στην ουσία πνίγουν και ο,τι καλό υπάρχει ακόμη – με αποτέλεσμα τα σχολεία μας να έχουν μετατραπεί σε «γκέτο» παρανομίας και…αποχαύνωσης (όπως άλλωστε και τα ΤΕΙ και ΑΕΙ που τα πτυχία σε πολλά από αυτά είναι απλά ένα…χαρτί) .

Το νέο σχέδιο για την «επικουρική ασφάλιση» καθώς όλο «το συνταξιοδοτικό κατεστημένο» που είναι υπεύθυνο για να εκδοθεί μια σύνταξη το «λυμαίνονται» συνδικαλιστικά/δικηγορικά και άλλα «μαγαζάκια» που ταλαιπωρούν απίστευτα τους υποψήφιους συνταξιούχους και φυσικά τους ξεζουμίζουν.

Και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς το έγκλημα και οι κάθε λογής και είδους παραφυάδες του, θέλουν αντίστοιχη «αναβάθμιση» της ποιότητας και όσων κυνηγούν τους κακούς – με τα λιγότερα δυνατόν λάθη, μέχρι να αποδοθούν «οι φερόμενοι ένοχοι» στην δικαιοσύνη.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες, που όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε ώστε ό,τι περάσει από τη βουλή να βοηθήσει την Ελλάδα να πάει ένα βήμα – έστω – προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί αυτό το «τρένο» δεν πρέπει να το χάσουμε – ως κοινωνία.

Με την ευκαιρία θα αναφερθώ στα όσα τραγελαφικά, απίστευτα και άκρως τριτοκοσμικά ισχύουν ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ στο εάν θελήσει κάποιος να δει πόσα χρόνια ασφάλισης έχει – εάν έχει διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση σε διάφορα ταμεία – και εάν βρε αδελφέ μπορεί να βγεί στη σύνταξη – και πότε; Είναι παντελώς αδύνατο!

Όπως διαπίστωσε πρόσφατα και ο Κωστής Χατζηδάκης σε επίσκεψη του στον ΕΦΚΑ – και «έριξε» κάποια…τυπικά πρόστιμα «για τον φόβο των ιουδαίων» – κανένα ταμείο δεν μιλάει με το άλλο, δεν υπάρχουν σοβαρά και αξιόπιστα αρχεία, ο ασφαλισμένος καλείται να γίνει ντεντέκτιβ και να πάει ο

ίδιος στα ταμεία μπας και ανακαλύψει τι έχει συμβεί ή να πάρει μια βεβαίωση, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και λανθασμένη! Τραγέλαφος…

Και δεν μιλώ μόνο για τις 130.000 εκκρεμείς συντάξεις….Λέω και για όσους θα ήθελαν να πληροφορηθούν βρε αδελφέ «το πιο απλό των απλών»: Πόσα χρόνια ασφάλισης έχω συνολικά. εάν είμαι ασφαλισμένος σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή και όπου αλλού; Ποιο εύκολο είναι να λύσεις την εξίσωση του Αϊνστάιν για την πυρηνική φυσική, παρά να βρεις οποιαδήποτε απάντηση σε αυτό το απλό ερώτημα.

Και από δίπλα έχουν στηθεί «μαγαζάκια» (και τηλεοπτικά «προς άγραν των θυμάτων») για την δήθεν εξυπηρέτηση των υποψήφιων προς σύνταξη με δήθεν πληροφορίες – ή για να τους εκδώσουν την σύνταξη αφού τους…γδάρουν πρώτα! Είδα ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη ετοιμάζουν μια εφαρμογή (μέσα στη χρονιά;) στο κινητό ή το Pc που θα δίνει απάντηση – ελπίζουμε αξιόπιστη – στο ερώτημα αυτό: Πόσα χρόνια συνολικά ασφάλισης έχεις ένας ασφαλισμένος και πότε μπορεί να βγεί στη σύνταξη και βέβαια με τι χρήματα συνολικά; (μαζί με τα διάφορα επικουρικά). Εάν το κάνουν ΑΥΤΌ φέτος, θα πρέπει να τους ανάψουμε μια λαμπάδα στο μπόι τους – αντί να τους βρίζουμε…

Ας προσέξουν όμως το εξης – τα (πολλά και σοβαρά) λάθη των υπαλλήλων (γιατί εκεί θα ανοίξουν άλλα «μαγαζάκια»). Να φέρω ένα προσωπικό παράδειγμα: Πρόσφατα ζήτησα μια ασφαλιστική βεβαίωση απο το ταμείο μου και μου απέστειλαν μια λανθασμένη βεβαίωση ακόμη και για την περίοδο 2019-2021 (έβλεπαν τα δύο χρόνια για…ένα μήνα) και μάλιστα επέμεναν στην αλληλογραφία μας και τόνιζαν ότι «οριστικοποιήθηκε» μετά τον έλεγχο τους! Όταν τους έστειλα τα μισθολογικά μου σημειώματα που έλεγαν φαρδιά πλατιά που έγιναν οι ασφαλιστικές κρατήσεις καθώς και το όνομα, το τηλ και το email της λογίστριας της αρμόδιας υπηρεσίας που έκανε τις κρατήσεις, τότε και μόνο το…διόρθωσαν! Όταν κάνουν τέτοια λάθη για την σημερινή περίοδο, ποια εχέγγυα αξιοπιστίας υπάρχουν για την περίοδο πριν το 2000, που όλα είναι χειρόγραφα; Καμμία!

Γι αυτό θα παρακαλέσω – δημοσιογραφικά – τον Κωστή Χατζηδάκη, επειδή υπάρχουν πολλά ασφαλιστικά λάθη για την περίοδο πριν το 2000 (ασφαλώς θα το γνωρίζει…), θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον εργαζόμενο να αποδεικνύει οτι απλά εργαζόταν σε μια επιχείρηση και το ταμείο να δέχεται ότι είχαν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές – είτε τις βρίσκει είτε όχι στα αρχεία του– και βέβαια να καταργηθεί η δεκαετής παραγραφή. Θα είναι ένα δίκαιο μέτρο υπερ των εργαζομένων στην πράξη.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για άλλη μια άγονη αντιπαράθεση. Όμως η κοινωνία αφουγκράζεται μόνο το μέλλον. Αν το καταλάβουν, έχει καλώς. Αλλιώς…

*O Νίκος Καραμπάσης είναι δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook