Παρά τις προκλήσεις των σκοπιανών στο EURO 2020 η κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Ενώ τα Σκόπια συνεχίζουν την αλυτρωτική  τους πολιτική με αφορμή και την εμφάνιση της ποδοσφαιρικής τους Ομάδας στο EURO 2020, όπου μοστράρισαν ως δήθεν Μακεδονία, τελικά με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίσουν να παραμένουν δήθεν επενδυτές στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU Αλεξανδρούπολης που θα λάβει δωρεάν ελληνικές κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις ύψους 166,7 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εξελίξεις δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν τα όσα έχουμε αποκαλύψει με την συνεχή μας αρθρογραφία το τελευταίο έτος.

Και όλα αυτά ενώ στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue) που έγινε στην Αχρίδα στο διάστημα 1-2 Ιουλίου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία  Κώστας Φραγκογιάννης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησαν καν να πουν κουβέντα τόσο για τις προκλήσεις των σκοπιανών στο EURO 2020, όσο και για την κρατική ενίσχυση στον FSRU Αλεξανδρούπολης, όπου οι σκοπιανοί θα έχουν το 10%.

Παρά τις προκλήσεις των σκοπιανών στο EURO 2020 η κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης

Οι προκλήσεις των Σκοπίων και του Ζάεφ στο EURO 2020 όπου επιδόθηκαν σε ένα αλυτρωτικό παραλήρημα παρουσιάζοντας ότι η ποδοσφαιρική τους ομάδα εκπροσωπούσε  δήθεν την Μακεδονία, προκάλεσαν την μήνιν του Ελληνικού λαού ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας.

Οι σκοπιανοί στις 13 Ιουνίου 2021 εμφανίστηκαν στον πρώτο αγώνα τους με την Αυστρία παριστάνοντας την δήθεν Μακεδονία με τον ήλιο της Βεργίνας στις ποδοσφαιρικές τους φανέλες και με το έμβλημα της ποδοσφαιρικής τους ομοσπονδίας να υποδηλώνει ότι είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της δήθεν Μακεδονίας. Την επόμενη ημέρα και ενώ κανείς θα περίμενε μια αποφασιστική στάση από την Ελληνική πλευρά τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες υπέγραψε το  μακροσκελέστατο κοινό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που στην παράγραφο 66 κάνει σπονδές στα Σκόπια. Κατόπιν και ενώ οι σκοπιανοί συνέχισαν να προκαλούν στις 17 Ιουνίου στον αγώνα της Ομάδας τους με την Ουκρανία την ίδια μέρα ήρθε η ανακοίνωση της Κομισιόν για ελληνική κρατική ενίσχυση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου FSRU Αλεξανδρούπολης ύψους 166,7 εκατ. ευρώ, όπου οι σκοπιανοί θα έχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια τα Σκόπια έπαιξαν τον τρίτο και τελευταίο αγώνα τους στο EURO 2020 στις 21 Ιουνίου με την Ολλανδία οπότε είχαμε και το αποκορύφωμα των προκλήσεών τους με τον Ζάεφ να γράφει στο twitter και να συγχαίρει την ποδοσφαιρική ομάδα της δήθεν Μακεδονίας. Και η ελληνική πλευρά την επόμενη ημέρα στο Λουξεμβούργο αντί να έχει μια ακόμη πιο αποφασιστική στάση, και αφού οι διάφοροι δήθεν μακεδονομάχοι βουλευτές της ΝΔ «έριξαν διάφορες ντουφεκιές στον αέρα για τα μάτια του κόσμου», τελικά στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων η μόνη χώρα που τόλμησε να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Βουλγαρία.

Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι απλά δήθεν διαμαρτύρεται κατά της αλυτρωτικής πολιτικής των Σκοπίων αναβάλλοντας για ξεκάρφωμα την άμεση επικύρωση των διάφορων μνημονίων Ελλάδας-Σκοπίων, τα οποία επί της ουσίας όμως εφαρμόζονται, χωρίς να τολμά να λάβει δραστικά μέτρα όπως θα ήταν εν προκειμένω να θέσει βέτο όπως έκανε και η Βουλγαρία στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Είναι προφανές ότι οι της ΝΔ δεν τολμούν καν να το διανοηθούν καθώς ο Μπάιντεν με το διάταγμά του στις 8 Ιουνίου 2021 ήταν σαφής ότι θα βάλει στη black list όποιον τολμήσει έστω και στα λόγια να αμφισβητήσει την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Τελικά τα Σκόπια παίρνουν από πάνω και ελληνική προίκα ως επιβράβευση για τις προκλήσεις τους στο EURO 2020 καθώς ο FSRU Αλεξανδρούπολης στον οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστό 10%, θα λάβει ελληνική κρατική ενίσχυση ύψους 166,7 εκατ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ, τα Σκόπια και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου FSRU  Αλεξανδρούπολης 

Σε προγενέστερο άρθρο μας-μελέτη (www.notismarias.gr 18/1/2021) είχαμε επισημάνει ήδη από τις 18/1/2021 ότι «ο FSRU Αλεξανδρούπολης είναι πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας Gastrade Α.Ε όπου μέχρι στιγμής μέτοχοι με ποσοστό 20% έκαστος είναι η Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, η Gaslog (Π. Λιβανός), η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz και η ΔΕΣΦΑ (Energypress 13/1/2021). Ο εν λόγω πλωτός τερματικός σταθμός αποτελεί πολυπόθητο σχέδιο των ΗΠΑ με στόχο την απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίστοιχη προώθηση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου της Cheniere Energy, Inc  με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που έλαβε από τη διοίκηση Ομπάμα άδεια εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου στο εξωτερικό (desmogblog.com), αέριο το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών από τις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό ήδη από τον Οκτώβριο 2015 οι ΗΠΑ είχαν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο FSRU  Αλεξανδρούπολης αποτέλεσε αντικείμενο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 2015 με τον Τζον Κέρι, υπουργό εξωτερικών τότε της κυβέρνησης Ομπάμα (ΣΚΑΙ 4/12/2015), στη συνέχεια με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2016 (energypress 20/1/2016) και τέλος με τον ίδιο τον Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοεμβρίου 2016.  Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τον πρόεδρο Ομπάμα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους αγωγούς TAP και IGB, για το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» (energypress 15/11/2016 και capital.gr16/11/2016). 

Με ξένα κόλλυβα το 50% του FSRU  Αλεξανδρούπολης 

Και συνεχίζαμε στο παραπάνω άρθρο μας επισημαίνοντας ότι «τo κόστος του FSRU Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 370 εκατ. ευρώ (gasprocessingnews.com). Καθώς το έργο κρίθηκε ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα του φυσικού αερίου (energypress 15/1/2021), το 50% του κόστους έχει αυξημένες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μέτοχοι επί της ουσίας θα επιδοτηθούν κατά 50% από την ΕΕ. Και στη συνέχεια βεβαίως και με δάνεια θα επιχειρήσουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου. Τα Σκόπια αναμένεται να μπουν στην επένδυση με ποσοστό 10% μετά από ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου των ήδη μετόχων ((energypress 13/1/2021).

Μετά απ΄ όλα αυτά λοιπόν «επισημαίναμε ότι θα έχουμε διπλή ενεργειακή είσοδο των Σκοπίων στη χώρα μας μιας και τα Σκόπια παίρνουν ποσοστό 10% του FSRU Αλεξανδρούπολης και μπαίνουν και με ποσοστό 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες  με ρεύμα και αέριο προερχόμενο από την Ελλάδα, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή τους σε αντίστοιχες υποδομές στη χώρα μας».  

Και δεν πέρασαν παρά δύο μήνες από την εν λόγω αποκάλυψή μας και ήρθε η δρομολόγηση της συμμετοχής των Σκοπίων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καθώς στις 31 Μαρτίου 2021 «συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DAMCO, Χρήστο Κοπελούζο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM κ. Vasko Kovacevski» (www.powergame.gr 3/4/2021). Έτσι «η AD ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO» (www.copelouzos.gr 31/3/2021). 

Στα Σκόπια και το 10% του FSRU  Αλεξανδρούπολης δια στόματος Ζάεφ

Στη συνέχεια στις 13 Μαΐου 2021 με αφορμή την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα σε νέο άρθρο μας (www.notismarias.gr 18/1/2021) στις 17/5/2021 είχαμε επισημάνει ότι «κατά τη συνάντησή με τον Μητσοτάκη ο Ζάεφ δεν έκρυψε τα λόγια του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

 «Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021)».  

Πλήρης επιβεβαίωση των αποκαλύψεών μας- Έγκριση ελληνικής κρατικής ενίσχυσης 166,7 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για τον FSRU  Αλεξανδρούπολης

Τελικά η παραπάνω αποκάλυψή μας για επιδότηση με ελληνικά κρατικά κονδύλια του έργου του FSRU κατά 50% τουλάχιστον, επιβεβαιώθηκε στις 17 Ιουνίου 2021 με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις Βρυξέλλες «η Επιτροπή εγκρίνει στήριξη του ελληνικού δημοσίου ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην                Αλεξανδρούπολη» (ec.europa.eu/commission 17/6/2021).

Επιπλέον σύμφωνα με την Κομισιόν «δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, με βάση τους κανόνες για τα ΔΕΔ-Ε της ΕΕ («Διευρωπαϊκό Δίκτυο στον τομέα της Ενέργειας»), από το 2013. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι θα αποτελέσει νέα δυνητική πηγή ενέργειας προς σύνδεση στον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας και Βουλγαρίας («IGB»)».

Για τους λόγους λοιπόν αυτούς «η Επιτροπή ενέκρινε δημόσια στήριξη για το έργο IGB, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή».

Αυτό κι΄ αν θα πει δημιουργική ερμηνεία των κανόνων του ανταγωνισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα έργο για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους που έχουν σχέση με την ενίσχυση μιας επένδυσης προκειμένου να προωθηθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το πανάκριβο αμερικανικό NLG εκτοπίζοντας το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Και η Κομισιόν μπαίνοντας στο ψητό συνεχίζει με νόημα:
«Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων («ΕΔΕΤ»), κυρίως από πόρους που ελέγχονται άμεσα από το ελληνικό κράτος και τελούν υπό τη διαχείρισή του στο πλαίσιο του Εταιρικού Σύμφωνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 166,7 εκατ. ευρώ».

Βέβαια παρότι το χρήμα το βάζει το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδοτώντας το έργο με 166,7 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 50% τουλάχιστον, από πουθενά δεν προκύπτει ότι τελικά το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει τις μετοχές που του αναλογούν στην δικαιούχο εταιρεία η οποία εν προκειμένω είναι η Gastrade SA.

Γιατί άραγε;

Στη Gastrade SA, η ελληνική κρατική ενίσχυση των 166,7 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα λοιπόν με την Κομισιόν «δικαιούχος της ενίσχυσης είναι η εταιρεία Gastrade SA, στην οποία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «συμμετέχουν ο ελληνικός κατεστημένος φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ) και ο βουλγαρικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (Bulgartransgaz EAD)».

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός πως η Κομισιόν φαίνεται να αγνοεί (;) την ύπαρξη άλλων μετόχων της Gastrade. Τι γίνεται με τα Σκόπια μιας και ο ίδιος ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία των Σκοπίων θα συμμετάσχει με 10% στο εν λόγω έργο;

Τελικά έχουμε κρατική ελληνική ενίσχυση προς κρατικές εταιρείες της Βουλγαρίας όσο και των Σκοπίων;

Βέβαια αυτά όλα γίνονται όπως τονίσαμε λόγω του ότι οι ΗΠΑ θέλουν πάσει θυσία να πετάξουν το ρωσικό φυσικό αέριο έξω από τα Βαλκάνια και να προωθήσουν το αμερικανικό NLG χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Πάντως οι πολίτες αυτής της χώρας αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διερωτώνται γιατί θα πρέπει 166,7 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα να δοθεί ως επιχορήγηση για τον FSRU Αλεξανδρούπολης, επιδοτώντας επί της ουσίας τους μετόχους της Gastrade Α.Ε και να μην διατεθούν για τη στήριξη άλλων έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε όπως προκύπτει από τα παραπάνω στο μετοχολόγιο της Gastrade Α.Ε θα συμμετέχουν μεγαλόσχημοι μέτοχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων οι οποίοι υποτίθεται ότι διαθέτουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Κόψτε το χρήμα στον Ζάεφ

Τελικά ο μόνος τρόπος για να κοπεί ο βήχας του  Ζάεφ και της παρέας του είναι η άμεση απόφαση της κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να πετάξει τα Σκόπια έξω από τον FSRU Αλεξανδρούπολης  καθώς και από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Και επιτέλους να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Αλλά αυτά δεν διανοείται ούτε καν να τα σκεφθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τον Μπάιντεν και την Μέρκελ.

Όμως ο Ελληνικός λαός συνεχίζει να παλεύει και να ζητά την ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών εδώ και τώρα.

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected]

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook