Οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής δολοφόνησαν τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Νιζάρ Μπανάτ

Μέρες επώδυνες την άνοιξη/καλοκαίρι του 2021 και με την οσμή του θανάτου από τα αήττητα βόλια  του ισραηλινού κατακτητή, με τις  αιματηρές επιθέσεις  του στη Δυτική Όχθη και στην Αν. Ιερουσαλήμ  και με τις φονικές αεροπορικές επιδρομές  του στη Γάζα εναντίον του παλαιστινιακού λαού , όπου εδώ και δεκαετίες  το χώμα της πατρίδας του ποτίζεται συνεχώς με το αίμα των παιδιών της. Οι αλυσίδες της σκλαβιάς  έχουν χαρακώσει ανεξίτηλα τον λαό της Παλαιστίνης από γενιά σε γενιά.  Στους δρόμους, κάτω από τις ελιές της γης τους,  που με το θρόισμα των φύλλων τους “ψιθυρίζουν” τις οικογενειακές ιστορίες μνήμης  των προγόνων τους,  τα παιδιά παίζουν ένα μόνο  “παιχνίδι”: “Ισραηλινοί συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους” και τα παιδιά υποδυόμενα αυτούς τους ρόλους, φορούν  το ένα στο άλλο πλαστικά βραχιόλια που παριστάνουν τις χειροπέδες.   

Από τον περασμένο Απρίλη ξεκίνησαν οι αναταραχές και οι βίαιες επιθέσεις του στρατού και της αστυνομίας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων που προσερχόντουσαν στο ιερό τέμενος Αλ-Ακσα  στο μήνα του Ραμαζανιού. Οι συλλήψεις και η βαναυσότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στο Τέμενος και στις γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ εναντίον των διαδηλωτών αλλά και των γηγενών κατοίκων στο Σέικχ Τζαρά, στη Σιλβάν και στους άλλους οικισμούς, όπου ο στρατός με πάνοπλους έποικους ξεριζώνει τους Παλαιστίνιους μέσα από τα σπίτια τους, προκάλεσε τον ξεσηκωμό του λαού σε ολόκληρη την Παλαιστίνη.  

Συγκεκριμένα ακόμα και μέσα στα σύνορα του ’48, στη Δυτική Όχθη και στις λεγόμενες «μεικτές» πόλεις, όπως η Χάιφα, η Τζάφα και η Λόντ, που  προέκυψαν μετά τη δρομολογημένη επιχείρηση δεκαετιών – η οποία ξεκίνησε από το 1947 με τη σύσταση του κράτους του Ισραήλ και επίσημα  το επόμενο έτος,  το 1948, με τον λεγόμενο πόλεμο “Ανεξαρτησίας” του Ισραήλ προκαλώντας την Νάκμπα (Καταστροφή) – εκτοπισμού  των Παλαιστινίων, αφήνοντας μόνο το 20% των αυτοχθόνων κατοίκων στις  παλαιστινιακές πόλεις και εγκαθιστώντας  Εβραίους εποίκους  από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης. 

Στις 10 Μαΐου , οι παλαιστινιακές στρατιωτικές δυνάμεις με ανακοίνωση – τελεσίγραφο  τους καλούσαν το στρατό του Μπ. Νετανιάχου να σταματήσει τις επιθέσεις στην Αν. Ιερουσαλήμ – με τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Λικούντ  ήδη να εξυφαίνει  σχέδια επαναφοράς του στον πρωθυπουργικό θώκο, όπως αντίστοιχα και ο επιστήθιος εθνικιστής φίλος του ο Ντόναλν Τραμπ – για να αποτραπεί περαιτέρω η κλιμάκωση σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ. Στις 6.00 π.μ της επόμενης μέρας, ως αντίποινα οι αντάρτες της Γάζας εκτόξευσαν τις πρώτες ρουκέτες , οι οποίες φτάσανε μέχρι και στο Τελ Αβιβ, πλήττοντας το κύρος του στρατού και του αδιαπέραστου Σιδηρούν Θόλου του Ισραήλ. 

Ο νέος κύκλος αιματοχυσίας στη Γάζα της πρόσφατης ισραηλινής  στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία “Προστάτης των Τειχών” προκάλεσε μια ανείπωτη καταστροφή σε απώλεια ανθρώπινων ζωών- 248 νεκρούς, μεταξύ αυτών 67 παιδιά- και σε κτιριακές υποδομές, σε εργοστάσια και  σε ολόκληρα τετράγωνα κατοικημένων περιοχών όπου κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν. 

Με την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης της Γάζας και του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και την ανάληψη της εξουσίας στις 13/6/2021 από τη νέα κυβέρνηση των Λαπίντ-Μπένετ  συνασπισμού 8 κομμάτων , “αριστερών” έως και ακροδεξιών εθνικιστικών – Γες Ατίντ , Γιαμίνα , Νέα Ελπίδα, Εργατικό Κόμμα,  Mερέτζ , Ενωμένη Αραβική Λίστα, Καχόλ Λαβάν ή Κυανόλευκοι και  Γισραέλ Μπεϊτέινου –  επανειλημμένως το Ισραήλ έχει σπάσει την εκεχειρία. Χθες, για δεύτερη φορά, μετά την 1η επίθεση στις 17  Ιουνίου,  η ισραηλινή αεροπορία στις 2 και 3 Ιουλίου (βλέπε εδώ) βομβάρδισε τη Γάζα, πραγματοποιώντας χτυπήματα “χειρουργικής” ακρίβειας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις  των Παλαιστίνιων ανταρτών (βλέπε επίσης εδώ ) . 

Όλο αυτόν τον καιρό η Ιντιφάντα της ενότητας εντός και εκτός Παλαιστίνης  τρομοκρατεί το Ισραήλ. Με την πανεργατική απεργία των Παλαιστινίων, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο Ισραήλ, στις 18 Μαΐου, η ισραηλινή οικονομία έστω για μία μέρα παρέλυσε. 

Αυτή η νέα μορφή της λαϊκής σύσσωμης εξέγερσης , με τη νεολαία στις ιερουσαλημίτικες γειτονιές να πρωτοστατεί , αντιστέκεται ενάντια :

  • Στα ισραηλινά Bantustans (εναλλακτικά “πατρίδες”, που στην ουσία είναι αυτόνομοι διοικητικά και εδαφικά θύλακες  που θέσπισε το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ αντιγράφοντας τους πολιτικούς διοικητικούς μηχανισμούς που νομοθέτησε η “ανώτερη ” λευκή κυβέρνηση απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής, όπου “φυλάκισε” τους μαύρους Αφρικανούς αφήνοντας την υπόλοιπη εδαφική επικράτεια της χώρας απαλλαγμένη  από την παρουσία τους για την “ανώτερη λευκή φυλή”), 
  • Στα  γκέτο, στα προσφυγικά στρατόπεδα και  στην Ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ με τις πολιτικές εθνοκάθαρσης στους οικισμούς της και στην κλοπή της παλαιστινιακής γης,
  • Στις  καθημερινές δολοφονίες, 
  • Στη διοικητική κράτηση Παλαιστίνιων  πολιτικών κρατούμενων  με τη φυλάκιση τους να παρατείνεται  επ’ αόριστον στα ισραηλινά απάνθρωπα κελιά, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς προσαγωγή σε δίκη,
  • Στον κατακερματισμό της γης και του λαού της Παλαιστίνης με τη διαμόρφωση διαφορετικών πολιτικών με γεωγραφικά και πολιτικά κριτήρια,  με το διαχωρισμό των Παλαιστινίων σε  3 εδαφικές ζώνες , όπως εντός του Ισραήλ, οι λεγόμενες “μεικτές” πόλεις, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.   

 Αυτή η τρίτη  Ιντιφάντα,  έχει εκδώσει το” Μανιφέστο της  Ιντιφάντας της Ενότητας για την αξιοπρέπεια και την Ελπίδα”, όπου περιγράφει ακριβώς την τμηματοποίηση των Παλαιστινίων, όπου διαβιώνουν σε 3 μεγάλες ανοιχτές φυλακές (Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Γάζα).

Και ενώ ο σκλαβωμένος λαός αντιστέκεται στον ισραηλινό κατακτητή και ενώ στη Σιλβάν δρομολογείται το γκρέμισμα 1500 σπιτιών (βλέπε εδώ)  Παλαιστίνιων  ιδιοκτητών, αφήνοντας τους την επιλογή να τα γκρεμίσουν μόνοι τους, αλλιώς να πληρώσουν  για τα έξοδα της κατεδάφισης, οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής  του Μαχμούντ Αμπάς επιτίθενται εναντίον των Παλαιστινίων για να καταπνίξουν την αντίσταση τους  στη Δυτική Όχθη, όπως και οποιαδήποτε κριτική φωνή  ενάντια στην κυβέρνηση του που παραμένει στην εξουσία από το 2005!

Ο Νιζάρ Μπανάτ , πολιτικός ακτιβιστής και  πρώην στέλεχος της Φατάχ  ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη “λίστα  Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας”, τη νέα πολιτική συνιστώσα  της οποίας υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις 31 Ιουλίου ήταν ο φυλακισμένος ηγέτης του παλαιστινιακού λαού  Μαρουάν  Μπαργούτι, που θα διεμβόλιζε την νόμιμη λίστα της Φατάχ  με επί κεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς. Η λίστα δημιουργήθηκε από τον Μ.Μπαργούτι  μαζί με τον ανιψιό του Γιασέρ Αραφάτ, Νασσέρ Αλ- Κίντβα , ενώ ο επί κεφαλής  της τρίτης “Λίστας του Μέλλοντος”  ήταν ο Μοχάμμεντ Ντάχλαν, πρώην στέλεχος της Φατάχ  .

Ο Νιζάρ Μπανάτ ήταν γνωστός πολέμιος των πολιτικών υπακοής της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς  στο Ισραήλ,  αγωνιζόμενος ενάντια στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, καλώντας μάλιστα και θεσμούς της Ε.Ε και της Δύσης να κόψουν τα κονδύλια χρηματοδότησης προς την κυβέρνηση του,  που επεδείκνυε ολοένα και μεγαλύτερο αυταρχισμό αλλά και λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 24 Ιουνίου 25 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας, κάποιοι και με πολιτικά ρούχα, εισέβαλλαν στο σπίτι του σε προάστιο της Χεβρώνα  και άρχισαν να τον χτυπάνε με γκλομπς  στο κεφάλι  μπροστά στην έντρομη οικογένεια του. Σε  μισολιπόθυμη κατάσταση τον έσυραν έξω από το σπίτι και τον  μετέφεραν σε κέντρο κράτησης . Εκεί υπέκυψε στα χτυπήματα των Παλαιστινιακών δυνάμεων Ασφαλείας . Ήδη η προκαταρκτική αυτοψία έδειξε ότι είχε χτυπήματα στο κεφάλι , στους πνεύμονες, σπασμένα πλευρά καταδεικνύοντας ότι ο θάνατος του ήταν μη φυσιολογικός.

Δείτε εδώ στο βίντεο πως τον έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητο:

https://twitter.com/MariamBarghouti/status/1409292222156181505

Η κόρη του που τον συνόδευε μαζί με την οικογένεια της στην ταφή του, έλεγε στον πατέρα της : “’Ήθελα να με δεις να φοράω την τήβεννο  στην αποφοίτηση μου. Ποιος θα με φροντίσει; Ποιος θα με διδάξει;.. 

Μην με αφήνεις μπαμπά”…

Η άγρια καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας  εναντίον δεκάδων χιλιάδων  διαδηλωτών,  όπως και δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, που ξεχύθηκαν  στους δρόμους της Ραμάλα και της Χεβρώνα διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Νιζάρ Μπανάτ  – και με τη συνδρομή μάλιστα είτε οπαδών της Φατάχ με πολιτικά ρούχα (βλέπε εδώ από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Λίβανο), είτε ακόμα και ένοπλων μαχητών της στους δρόμους της Ραμάλα (βλέπε εδώ) – προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών , Αντόνιο Γκουτέρες. Κάποιοι από το πλήθος φώναζαν “προδότες”, “είμαστε κάτω από διπλή κατοχή”. Οι δυνάμεις του Αμπάς , όμως στοχοποίησαν και τις  γυναίκες δημοσιογράφους. 

 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, όπως της  Νάζλα Ζεϊτούνε, 

 

οι μαινόμενοι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί τις κυνήγησαν  ακόμα και μέχρι τις τουαλέτες σε κτήρια,  όπου έμεναν εκεί για ώρες, από φόβο μην τους κατασχέσουν τον εξοπλισμό  και τα κινητά τους!

https://twitter.com/RZabaneh/status/1409486068232118274

Δείτε πως της ορμούν από το πλήθος.

https://twitter.com/ShahdQaddoura/status/1408865313555369987

To Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπερασπίζεται την ελευθερία στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ν. Αφρικής, “ παρέδωσε επίσημη επιστολή από 8 συνυπογράφοντες Οργανισμούς της Παλαιστίνης  σε 8 ειδικούς εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών και στην επιτροπή διερεύνησης για την αυθαίρετη κράτηση/φυλάκιση  σχετικά με τις πρόνοιες προστασίας των ακτιβιστών από την Παλαιστινιακή Αρχή, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη συνεχή βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων αντιφρονούντων, για  την προάσπιση του δικαιώματος  της ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας λόγου, ζητώντας από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να προβούν άμεσα σε δημόσιες δηλώσεις καταδίκης  για  τη δολοφονία του Νιζάρ Μπανάτ,  για τις  διευρυμένες και συστηματικές  παραβιάσεις  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  που περιλαμβάνουν εκφοβισμό,  απειλές και αυθαίρετες συλλήψεις  που στοχοποιούν, ειδικότερα, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές,  φιλειρηνικές διαδηλώσεις και δημοσιογράφους όπως επίσης και την στέρηση θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων με πλήρη ασυλία”. 

Ο λαός της Παλαιστίνης πρέπει να απελευθερωθεί πρώτα από τα δεσμά της ισραηλινής κατοχής, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αγωνιστεί για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος , παραδίδοντας ο ίδιος τη σκυτάλη του αγώνα στη νέα γενιά, όπως την Αχέντ Ταμίμι , τον Μοχάμεντ και τη Μίνα Ελ-Κουρντ,  που είναι οι εκπρόσωποι της και είναι τα σύμβολα της πολιτικής ανυπακοής ενάντια στον πάνοπλο, πανίσχυρο ισραηλινό κατακτητή. Οι πυρσοί της αντίστασης για την πολυπόθητη ελευθερία φωτίζουν τις ψυχές των σκλαβωμένων Παλαιστινίων σε κάθε γωνιά της γης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook