Παράταση των κρατικών μέτρων προσωρινού χαρακτήρα μέχρι τέλος του 2021 και αύξηση του ορίου ενίσχυσης που δικαιούνται οι επιχειρήσεις να λάβουν από το κράτος αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ύστερα από εισήγηση των τεχνικών κλιμακίων, κρίθηκε αναγκαία η επέκταση των μέτρων που ήδη υφίστανται και μετά τον Ιούνιο του 2021. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομική ζωή;

Ήταν μια ανακοίνωση την οποία περιμέναμε, δεν πέσαμε από τα σύννεφα καθώς είναι προ των πυλών το τρίτο κύμα έξαρσης του ιού. Το 2021 δεν θα είναι τελικά η χρονιά μετάβασης στην κανονικότητα, αλλά μια χρονιά που η πραγματική οικονομία θα μπει στον πάγο. Από το 2022 και μετά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα πραγματοποιηθεί το πέρασμα σε μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα.

Η υγειονομική κρίση αλλάζει την φιλοσοφία λήψης οικονομικών μέτρων

Υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές δημοσιονομικές και νομισματικές τις οποίες είθισται να υιοθετούμε σε περιόδους κρίσης, πολλές εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη. Όπως για παράδειγμα η αναστολή πληρωμών, η χορήγηση επιδομάτων, η μείωση φόρων, καθώς και ευέλικτοι όροι στην χορήγηση ρευστότητας. Μέτρα τα οποία προς το παρόν αποδίδουν, κάποια περισσότερο κάποια λιγότερο και που συνήθως εφαρμόζονται ανά κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας ή ανά μέγεθος επιχείρησης.

Όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται γενικευμένα. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως θα είναι και όχι όπως φαίνονται, θα αποτυπωθεί η πραγματική ανεργία της αγοράς αφού θα λήξουν οι αναστολές των συμβάσεων και οι ρήτρες μη απόλυσης του εργατικού δυναμικού. Τότε λοιπόν θα πρέπει να λάβουμε ειδικότερα μέτρα όχι μόνο ανά κατηγορία, αλλά ανά περίπτωση. Αυτό διότι πρόκειται να αυξηθούν οι οικονομικές ανισότητες ακόμη και εντός της κάθε κατηγορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αποτελέσει το εμπόριο όπου οι συνέπειες θα κατανεμηθούν άνισα όχι μόνο στο λιανεμπόριο σε σχέση με το χονδρεμπόριο αλλά οι εταιρείες θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις άρα και ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν σε κάθε μια από τις δυο κατηγορίες. Διαφορετικές οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν κατά την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με e-shop ή όχι, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν δικά τους logistics από τις επιχειρήσεις που έστελναν τα προϊόντα μέσω των ταχυμεταφορών, όσες διέθεσαν κονδύλι για διαφήμιση ή όχι, όσες λειτούργησαν μόνο με click away από όσες λειτούργησαν με click inside.

Η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων ακόμη δεν έχει γίνει αισθητή, μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν έρθει η ώρα που θα πρέπει να κάνουμε το πέρασμα στην κανονικότητα, λαμβάνοντας μέτρα ακόμη πιο εξειδικευμένα είτε σε Ευρωπαϊκό είτε σε τοπικό επίπεδο.

*H Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια – Συγγραφέας “Χρηματοοικονομική Φιλοσοφία” – Ειδική Σύμβουλος σε Οργανισμό Διαχείρισης Εμπορικών Κινδύνων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook