Σε ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στα πέναλτι (2-2 κανονική διάρκεια και παράταση) ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-3 της Σλόβαν στην Μπρατισλάβα με ήρωες Βατσλίκ και Βαλμπουενά και προκρίθηκε στα playoffs του Europa League όπου θα βρει μπροστά του τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Το ματς

Ο Κάρλος Κορμπεράν προχώρησε σε τρεις αλλαγές σε σύγκριση με το πρώτο ματς στο “Καραϊσκάκης” και επέλεξε να στήσει την ομάδα του με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από την εστία το Βατσλίκ, με την αμυντική τετράδα να τη συνθέτουν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Άβιλα, Μπα, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Κούντε ήταν οι δύο χαφ με ανασταλτικές αρμοδιότητες κυρίως, οι Ραντζέλοβιτς και Μασούρας κάλυψαν τις πτέρυγες και ο Ζίνκερναγκελ βρέθηκε κεντρικά στο γήπεδο, πίσω από τον Αραμπί που κάλυψε τη θέση του σέντερ φορ.

Με το 1-1 στο Φάληρο να έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς -τρομακτικής- ισορροπίας, οι δύο ομάδες μπήκαν μεν στον αγωνιστικό χώρο με την επιθυμία να κερδίσουν τον έλεγχο μέσω του ρυθμού, χωρίς όμως διάθεση να πάρουν πολλά ρίσκα αφήνοντας κενούς χώρους. Η θωράκιση των μετόπισθεν  ήταν το Νο 1 ζητούμενο, με τις άμυνες να παίρνουν σχετικά καλό βαθμό αλλά τις μεσοεπιθετικές γραμμές και των δύο να εμφανίζουν αδυναμίες.

Η Σλόβαν ήταν εκείνη που απείλησε πρώτη με δύο σουτ εκτός περιοχής, με τον Κανκάβα (9′) και τον Ζμχραλ (14′) να μην καταφέρνουν να νικήσουν όμως τον Βατσλίκ, με το πρώτο 20λεπτο να κλείνει με τους γηπεδούχους να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και να πλησιάζουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στην αντίπαλη περιοχή.

Κάπου εκεί όμως, οι φωνές του Κορμπεράν προς τους παίκτες του να ανεβάσουν στροφές έπιασαν τόπο, με τον Ολυμπιακό όχι μόνο να αφυπνίζεται και να κυριαρχεί κατά κράτος μέχρι το 30ο λεπτό αλλά και να έχει δύο καλές στιγμές για να ανοίξει το σκορ και να πάρει προβάδισμα για τη νίκη και την πρόκριση.

Στο 23ο λεπτό έγινε κλέψιμο της μπάλας χάρη σε πίεση που άσκησαν οι Αραμπί και Ραντζέλοβιτς και αυτή έφτασε στον Άβιλα (έκανε πολλές προωθήσεις στο πρώτο μέρος) που έβγαλε συστημένη σέντρα για τον Μασούρα, αλλά ο τελευταίος δεν μπόρεσε να πάρει την κεφαλιά απο πλεονεκτική θέση.

Δύο λεπτά αργότερα χάθηκε ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία από τον Ολυμπιακό (η πιο κλασική στο πρώτο μέρος), με τον Κούντε να βγάζει φανταστική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Σλόβαν με σκαφτό πλάσε και τον Αραμπί να κάνει την προβολή, που υποχρέωσε τον κίπερ Τσόβαν σε σωτήρια απόκρουση με το δεξί του πόδι.

Μετά το ημίωρο η πίεση του Ολυμπιακού στα καρέ των γηπεδούχων καταλάγιασε και η Σλόβαν κέρδισε εκ νέου μέτρα στα γήπεδα, για να δημιουργήσει μάλιστα δύο επικίνδυνες καταστάσεις στα αντίπαλα καρέ. Στο 36′ ο Τσακβετάτζε δοκίμασε δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά ο Βατσλίκ ήταν ξανά σε ετοιμότητα ενώ στο 39′ ο Κούτσκα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, όμως αν και ήταν μόνος στο ύψος του πέναλτι, το σουτ μετά από γύρισμα από τα αριστερά ήταν απελπιστικά άστοχο.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τους δύο προπονητές να μην κάνουν κάποια αλλαγή, με την Σλόβαν να έχει την πρώτη ευκαιρία στο 52′ με την κεφαλιά του Γκριν που έφυγε άουτ και τον Ολυμπιακό να απαντάει με αποστομωτικό τρόπο, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα στη δικη του πρώτη ευκαιρία μετά την επιστροφή των ομάδων από τα αποδυτήρια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ζινκερνάγκελ, με τον Δανό να δέχεται πάσα από τον Μασούρα και να “οπλίζει”, πιάνοντας ένα θαυμάσιο δεξί διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής και στέλνοντας τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Τσόβαν που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο για την ομάδα του (0-1).

Στα επόμενα λεπτά οι ερυθρόλευκοι είχαν τον έλεγχο εκμεταλλευόμενοι και το σοκ που υπέστησαν οι Σλοβάκοι, με την ομάδα του Βάις να ασκεί πάντως πίεση στη συνέχεια και να χρειάζεται μία μίνι σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο (όπου ο διαιτητής χρειάστηκε να μοιράσει αφειδώς κίτρινες κάρτες) για να πέσει ο ρυθμος και να έρθει στα μέτρα της ελληνικής ομάδας.

Από το 70ο λεπτό και μετά, οι ερυθρόλευκοι γύρισαν πίσω συνειδητά για να προστατέψουν το χρυσό 0-1 και έδωσαν χώρο και μέτρα στους αντιπάλους τους, που αδυνατούσαν πάντως να φτιάξουν τη μεγάλη φάση, ενώ στο 75ο λεπτό ο Σισέ τούς πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα με σωτήρια προβολή.

Βλέποντας την Σλόβαν να ανεβάζει και άλλο την πίεσή της μή έχοντας εναλλακτική επιλογή, ο Κορμπεράν πέρασε στο ματς τον Μανωλά στο 80′ (αντί του Ραντζέλοβιτς) για να δυναμώσει και άλλο την άμυνά του, παίζοντας με τρεις στόπερ, με τον Βατσλίκ να αποδεικνύεται κέρβερος στο 84′ όταν σταμάτησε το σουτ του Σάπονιτς.

Οι ερυθρόλευκοι θέλησαν στα τελευταία λεπτά να ροκανίσουν το χρόνο και να κλείσουν όλους τους διαδρόμους προς τα καρέ τους όμως δεν τα κατάφεραν, με τους γηπεδούχους να ασκούν ασφυκτική πίεση και με συνεχείς σέντρες να δημιουργούν διαρκώς επικίνδυνες στιγμές, φλερτάροντας αδιάλλειπτα με την ισοφάριση.

Αυτή την απέτρεψαν με 2-3 ηρωικά τάκλιν οι ερυθρόλευκοι όμως στο τέταρτο (από τα εννέα συνολικά που δόθηκαν) λεπτό των καθυστερήσεων – και ένα λεπτό μετά από μεγάλη ευκαιρία για το 0-2 με το σουτ του Μασούρα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι- το ερυθρόλευκο οχηρό κατέρρευσε, μέσα από στημένη φάση.

Ένα έξυπνα εκτελεσμένο κόρνερ βρήκε όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού μέσα και γύρω από τη μικρή περιοχή, με τον Άγκμπο να βρίσκει χώρο και να κάνει εντελώς αμαρκάριστος διαγώνιο σουτ και τον Σάπονιτς να πετάγεται στην πορεία της μπάλας για να γράψει με προβολή το 1-1.

Το γκολ αυτό ήταν φιλί ζωής για τους γηπεδούχους, παρόμοιο με αυτό που είχε δώσει στον Ολυμπιακό ο Αραμπί γράφοντας το 1-1 στο 86ο λεπτό του πρώτου ματς, ωστόσο στο 98ο λεπτο δέχτηκαν ένα ισχυρό “χτύπημα”, με τον Άμπενα να δέχεται δεύτερη κίτρινη κάρτα για αψιμαχία με τον Τικίνιο και τον Ολυμπιακό να μπαίνει στην αφετηρία της παράτασης με αριθμητικό πλεονέκτημα.

Η έναρξη της παράτασης βρήκε τους πρωταθλητές Ελλάδας να χάνουν τον Τικίνιο (τραυματίας) και τη θέση του να παίρνει ο Κανέ, με τους Μασούρα και Αγκιμπού Καμαρά να φορτώνονται αναπόφευκτα το περισσότερο επιθετικό βάρος της ομάδας τους και στο 100′ να την λυτρώνουν.

Ο Εμβιλά έκανε το γέμισμα στην περιοχή της Σλόβαν και ο Μασούρας πήρε πανέξυπνα την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον Αγκιμπού Καμαρά να ακολουθεί ως τρέιλερ και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα (1-2) με την τρίτη τελική εντός εστίας από πλευράς ελληνικής ομάδας.

Με αυτό το σκορ οι δύο ομάδες πήγαν στο δεύτερο μέρος της παράτασης, όπου εκεί ο Ολυμπιακός προδόθηκε ξανά από την άμυνά του και δέχτηκε ένα ακόμα “φθηνό” γκολ. Μέσα από στατική φάση και αυτό, με τους γηπεδούχους να εκτελούν φάουλ και να παίζουν… βόλει μπροστά από τον Βατσλίκ, για να πάρουν τρεις κεφαλιές και τον Γκριν να γράφει το 2-2 από κοντά στο 108′.

Η συνέχεια δεν είχε κάποια μεγάλη φάση (πιο επικίνδυνοι στην κόντρα οι γηπεδούχοι), με το 2-2 να μένει μέχρι το φινάλε (19 τελικές η Σλόβαν εκ των οποίων 8 στην εστία, 9 ο Ολυμπιακός εκ των οποίων 4 στην εστία) και τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι.

Εκεί, ο Τόμας Βατσλίκ φόρεσε το μανδύα του σούπερ-ήρωα αφού απέκρουσε το πέμπτο και τελευταίο πέναλτι της Σλόβαν διά ποδός Τσακβετάτζε (προηγουμένως η κάθε ομάδα είχε χάσει από ένα πέναλτι, με τους Κούντε και Κούτσκα), για να δώσει… ασίστ στον Ματιέ Βαλμπουενά που ευστόχησε στο τελευταίο ερυθρόλευκο χτύπημα και έβαλε τη σφραγίδα του στην πρόκριση των πρωταθλητών Ελλάδας στα playoffs του Europa League.

Η σειρά των πέναλτι:

Εύστοχος ο Ραμίρες… 1-0 η Σλόβαν

Άστοχος ο Κούντε… Μένει το 1-0 για την Σλόβαν

Εύστοχος ο Σάπονιτς… 2-0 η Σλόβαν

Εύστοχος ο Μπουχαλάκης… Μειώνει 2-1 ο Ολυμπιακός

Άστοχος ο Κούτσκα… Παραμένει το 2-1

Εύστοχος ο Μασούρας… Ισοφαρίζει σε 2-2 ο Ολυμπιακός

Εύστοχος ο Γκριν… 3-2 η Σλόβαν

Εύστοχος ο Άβιλα… Ισοφαρίζει σε 3-3 ο Ολυμπιακός

Ο Βατσλίκ αποκρούει το πέναλτι του Τσακβετάτζε… Μένει το 3-3

Εύστοχος ο Βαλμπουενά… 4-3 για τον Ολυμπιακό και πρόκριση στα playoffs του Europa League!

ΣΛΟΒΑΝ: Τσόβαν, Κάσια, Άμπενα, Ντε Μάρκο (69′ Άγκμπο), Πάουστσεκ (90′ Μεντβέντεφ), Κανκάβα (90′ Τσάβριτς), Κούτσκα, Ζμχραλ (85′ Ραμίρες), Τσακβετάτζε, Μπαρσεγκιάν (69′ Σάπονιτς), Γκριν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βατσλίκ, Άβιλα, Μπα (85′ Μπουχαλάκης), Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Ραντζέλοβιτς (80′ Μανωλάς), Μασούρας, Ζινκερνάγκελ (68′ Αγκιμπού Καμαρά), Αραμπί (68′ Τικίνιο (91′ Κανέ (110′ Βαλμπουενά)

Πηγή: sport24.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook