Ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω κινητού, κάμερες παντού, αυτοματοποιημένο σύστημα επιβολής ποινών για εκδηλώσεις οπαδικής βίας, περιλαμβάνονται στα μέτρα της κυβέρνησης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανατιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσίασε σήμερα αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

«Bρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της οπαδικής βίας. Μάστιγα και πληγή που μολύνει τον αθλητισμό και τις αξίες του, που διώχνει τον κόσμο από τα γήπεδα, που οπλίζει τα χέρια νέων ανθρώπων σε δολοφονίες και σκοτώνουν.Ο αθλητισμός μας έχει ταλαιπωρηθεί βάναυσα και απαξιωθεί από συμπεριφορές χούλιγκανς που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση του χώρου για λόγους που προφανέστατα εξυπηρετούν αλλότρια με τον αθλητισμό συμφέροντα. είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Και πρόσθεσε:
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις από ακραία κρούσματα βίας των χούλιγκανς, με τη δολοφονία του νεαρού Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη το 2022, πολλά αιματηρά επεισόδια σε προγραμματισμένα ραντεβού και μία ακόμα σοκαριστική δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, οπαδού της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με ντου εγχώριων και εισαγόμενων ταγμάτων εφόδου, τολμώ να τα χαρακτηρίσω.

Αυτό το απόστημα που βρίσκεται μέσα στον αθλητισμό πρέπει να σπάσει. Είμαστε αποφασισμένοι να το σπάσουμε. Η Κυβέρνησή μας σταθερά εργάζεται πάνω σε αυτό το σκοπό, με συνέπεια, ευθύνη και θάρρος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει μέτρα μετά τη δολοφονία Καμπανού. Ήταν άμεσα, όπως το ιδιώνυμο, το οποίο αυστητροποιήθηκε και οι ποινές για την αθλητική βία αυξήθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό σε σχέση με την Ευρώπη.

Η αστυνομία σάρωσε τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών που είναι οι θύλακες των παραβατικών οπαδών και δημιουργούν όλες αυτές τις θλιβερές καταστάσεις.

Και ενώ τα μέτρα ήταν αυστηρά, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη αναίτιας δολοφονικής επίθεσης εναντίον ενός αστυνομικού που έχασε το πόδι του σε επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ.

Τελικά όλη αυτή βία προκύπτει και ζει μέσα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μια αλήθεια που πρέπει να δούμε κατάματα. Ως εκ τούτου εκεί οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας και να κινηθούμε αστραπιαία με ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα απομονώνει κάθε παραβατικό άτομο που έχει σκοπό να βλάψει το ποδόσφαιρο.

Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ηρεμία στον Αθλητισμό με επτά καίριες παρεμβάσεις.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει και να υλοποιήσει όλα όσα θα ακούσετε σήμερα. Στην μάχη αυτή θέλουμε συμμάχους μας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τις ΠΑΕ, τους παράγοντες, τους αθλητές και τους προπονητές, που πρώτοι εκείνοι θα ωφεληθούν και ως εκ τούτου οφείλουν να προστατεύουν τον χώρο τους».

Αναλυτικά τα 7 μέτρα
Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας
Πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της Λέσχης
Εποπτεία της ΠΑΕ στη Λέσχη και αστική ευθύνη της εις ολόκληρον
Υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων
Άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)

Υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League
Βεβαίωση καλής λειτουργίας του από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα
Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών
Εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ)

Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
Δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης
Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις
Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, έπειτα από τις εκθέσεις των Παρατηρητών της και της ΕΛ.ΑΣ., κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβάλλονται από το Υπουργείο Αθλητισμού με αυτοματοποιημένο τρόπο κυρώσεις για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών.

Πρόστιμο από 10.000€ έως 100.000€ για χαμηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας
Απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων για μεσαίας διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας.Τουλάχιστον μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για υψηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας

  • Ποινή τουλάχιστον δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών σε περιπτώσεις ρίψεων εύφλεκτων ή άλλων υλικών από τα οποία προήλθε σωματική βλάβη
  • Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κλπ, ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων

 

ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών
Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου
Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους
Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook