«Κανένα γήπεδο αν δεν προχωρήσει με την εγκατάσταση των καμερών δεν θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου για τους φιλάθλους. Σήμερα θα εκδοθεί το ΦΕΚ για τις κάμερες», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την οπαδική βία το πρωί της Τετάρτης.

Τα νέα μέτρα για την οπαδική βία, με το άνοιγμα των γηπέδων από την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου για τους αγώνες της ποδοσφαιρικής Super League 1, ανακοίνωσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Δύο μήνες μετά το κλείσιμο των κερκίδων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, επιστρέφουν από την ερχόμενη Τρίτη οι φίλαθλοι στα γήπεδα αλλά με νέες διαδικασίες στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που μαστίζει τη χώρα.

Οι καθοριστικές ημερομηνίες είναι η 7η Μαρτίου, για εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα, και η 9η Απριλίου για τα ταυτοποιημένα εισιτήρια.

Tο νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό που πήγαμε στη Βουλή είναι εντελώς καινούργιο, τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, υπενθύμισε. «Το νέο πλαίσιο θωρακίζει τα γήπεδα, σε πρώτη φάση του ποδοσφαίρου, και στη συνέχεια όλα τα γήπεδα» σημείωσε.

«Έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες-ορόσημο για να ανοίξουν τα γήπεδα. Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν σε νέο περιβάλλον με τη νέα Διαρκή Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας που συγκροτείται την Πέμπτη, και θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Με μια κροτίδα το γήπεδο θα κλείνει από φιλάθλους χωρίς δεύτερη σκέψη, θα κλείνει την επομένη Κυριακή όταν παίζει εντός έδρας η ομάδα (που έχει υποπέσει σε παράπτωμα)» είπε ο κ. Βρούτσης.

Βρούτσης: 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα για τους θεατές
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε καθόλου το πρωτάθλημα. Και δεν το επηρεάζουμε , δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου, του κάθε αθλήματος, σεβόμαστε τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Δικαίωμα της Πολιτείας είναι όμως να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου.

«Ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα και ιδεολογικό πρόσημο. Ο νέος νόμος θωρακίζει τα γήπεδα.» είπε αρχικά ο κ. Βρούτσης

«Στη βάση αυτή η συμμαχία που διαμορφώσαμε μέσα στη Βουλή, μαζί με τους παράγοντες του αθλητισμού.»

«Από την ημέρα που ο νόμος είναι διατυπωμένος και σε ΦΕΚ έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες ημερομηνίες και από τότε και μετά θα υπάρξουν προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα γήπεδα»

«Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα θα ανοίξουν τα γήπεδα σε νέο περιβάλλον.»

«Αν πέσει κροτίδα, πυρσός, επικίνδυνο αντικείμενο, από το επόμενο παιχνίδι θα κλείνει το γήπεδο.»

«Η πολιτεία θα διασφαλίζει την ασφάλεια του πολίτη, του φιλάθλου.»

«Η νομοθέτηση προβλέπει συγκεκριμένη ποινή και αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου.»

«Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα είναι χωρίς φιλάθλους.»

«Τετάρτη 6 Μαρτίου όσα γήπεδα δεν έχουν εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα ανοίξουν για τους φιλάθλους.»
«Οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα καθορίσει αν θα ανοίξουν τα γήπεδα. Σήμερα θα έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ.»
«Φιλοδοξούμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει τα γήπεδα σε μία νέα εποχή. Είμαστε όλοι σύμμαχοι απέναντι στη βία.»

«Τρίτη 9 Απριλίου η μεγάλη θεσμική αλλαγή με την ταυτοπροσωπία. Οποιος φίλαθλος μπαίνει στο γήπεδο θα είναι γνωστό το όνομα του, το επίθετο του, το τηλέφωνο του και η διεύθυνση κατοικίας του.»

Επίσης, θα επιβληθεί ρήτρα παραβατικότητας, ένας νέος θεσμός με παρακράτηση πόρων από τα λεφτά του στοιχήματος από τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ αν πέφτουν σε οριστική παραβατική συμπεριφορά και θα αξιοποιούνται για αθλητικές υποδομές.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθούν κάμερες και ταυτοπροσωπία και στη Super League 2 εν ευθέτω χρόνω διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Παπαστεργίου για ταυτοπροσωπία

«Η αγορά των εισιτηρίων παραμένουν ως έχουν από τις πλατφόρμες. Με τον αριθμό του εισιτηρίου θα γίνεται χρήση του gov.gr wallet που προϋποθέτει εγγραφή στο μητρώο επικοινωνίας. Θα αναρτηθεί η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Εξηγώντας την νέα διαδικασία εισόδου στα γήπεδα, ανέφερε:

«Νομοθέτηση, κάμερες, ταυτοπροσωπία είναι το τρίπτυχο. Μέχρι σήμερα, υπήρχε ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Η λύση είναι με το “κλείδωμα” του εισιτηρίου στο κινητό μας.
Η αγορά του εισιτηρίου θα συνεχίσει να γίνεται με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσουμε το gov wallet είναι η εγγραφή στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας».

Ως προς τη διαδικασία, αποσαφήνισε:

«Περνάμε το εισιτήριο στο wallet, σκανάρουμε από την οθόνη τον αριθμό του εισιτηρίου και το εισιτήριο μπαίνει στο κινητό. Σήμερα τα τουρνικέ δουλεύουν με barcode και qr code. Σύντομα ελπίζουμε να λειτουργούν μέχρι τον Απρίλιο και με NFC.

Για ανήλικα παιδιά κάτω των 15 ετών, το wallet “βγάζει” τα παιδιά μας. Εισάγουμε τον αριθμό του εισιτηρίου. Το ποιος θα συνοδεύει το παιδί. Βάζουμε το ΑΦΜ του συγγενούς, έρχεται μήνυμα αποδοχής και το εισιτήριο μπήκε στο wallet.

Το wallet κάνει την αναγνώριση και βγάζει το εισιτήριο».

Τα βήματα

Για τους ενήλικες:

  1. Συνδεόμαστε στο wallet μέσω taxis
  2. Επιλέγουμε το εισιτήριο και έτσι μπαίνει το εισιτήριο στο wallet
  3. Βλέπουμε το εισιτήριο, τον κάτοχο του εισιτηρίου και τον κωδικό του εισιτηρίου

Για τα παιδιά:                       

  1. Τα παιδιά άνω των 15 μπορούν να εγγραφούν κανονικά
  2. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών μας δίνει την επιλογή το wallet και εκεί επιλέγουμε ποιος συνοδεύει το παιδί, έτσι μπαίνει κανονικά το εισιτήριο στο wallet

Ερωτήσεις

  1. Για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν smartphone:

«Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει. Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες εξαιρέσεις, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια θύρα σε κάθε γήπεδο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία».

  1. Πως θα γίνει η προμήθεια και η εγκατάσταση των καμερών; Οι κάμερες αφορούν μόνο την Super League 1

«Οι κάμερες αφορούν σε πρώτη φάση τη Super League 1 και τη Basket League… Υπάρχει αναλυτική περιγραφή… Η δαπάνη αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Ανώνυμες Εταιρίες… Άρα οι ΠΑΕ και ΚΑΕ θα πρέπει να τις προμηθευτούν…»

  1. Ο κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας που θέλει να το δώσει σε κάποιον άλλον γιατί δεν μπορεί να βρεθεί στο γήπεδο τι γίνεται

«Εμείς τεχνικά πολύ εύκολα μπορούμε να το διαχειριστούμε… Οι λίγκες πρέπει να μας πουν τι ακριβώς θέλουν»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook