Ελλάδα – Ισραήλ 84-79: Στους «8» του Eurobasket 2025 η Εθνική με σούπερ σταρ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Με κορυφαίο Γιάννη Αντετοκούνμπο η Ελλάδα νίκησε 84-79 το Ισραήλ και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά αντιμετωπίζοντας τη Λιθουανία την ερχόμενηΤρίτη.
Η Ελλάδα ήταν καλύτερη από το Ισραήλ, κέρδισε με 84-79, προκρίθηκε στα προημιτελικά του EuroBasket και συνεχίζει να ονειρεύεται ένα μετάλλιο.
Ο ασταμάτητος Έλληνας Θεός των Καρφωμάτων, όπως αποκαλούν ξένα μέσα τον Γιάννη Αντετοκούμνπο, ξεκίνησε δυνατά και δεν έβγαλε το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, πετυχαίνοντας 37 πόντους και 10 ριμπάουντ (18/23 εντός πεδιάς). Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο ηγέτης της περιφέρειας (11π.), ενώ κομβικοί ήταν ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου (8π.) και ο βενιαμίν της “γαλανόλευκης” Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (7π., 6ριμπ.).
GIANNIS MADE THIS SHOT.#EuroBasket | #MakeYourMark pic.twitter.com/B5lQaSHdVm
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) September 7, 2025
Η Ελλάδα παρά την αστοχία της από την περιφέρεια (4/25 τριπ.), κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα, αφού ήταν εντυπωσιακή στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ κέρδισε και τη μάχη των ριμπάουντ (44 έναντι 31).
Επόμενος αντίπαλος για την Εθνική Ομάδα είναι η Λιθουανία και αν επικρατήσει θα επιστρέψει σε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, ύστερα από 16 χρόνια.
Δεν είχε αντίπαλο ο Γιάννης, εκτός ρυθμού ο Άβντιγια, ελέω Παπανικολάου
Η Ελλάδα είχε καλό ρυθμό στην επίθεση, με κύριο εκφραστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος σημείωσε 11 πόντους με τους Ισραηλινούς να μην στέλνουν δεύτερο παίκτη πάνω του. Επιπλέον ο Παπανικολάου ήταν εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα, αφού έβγαλε τον Άβντιγια εκτός παιχνιδιού, όμως ο Γκινάτ έβαλε προβλήματα στην ελληνική άμυνα. Ο ρυθμός ήταν γρήγορος και βόλευε τους τυπικά φιλοξενούμενους, που εκμεταλλεύτηκαν τις αργές επιστροφές των Ελλήνων διεθνών, όμως το υψηλό ποσοστό στα δίποντα, έβγαζε στον αφρό την “γαλανόλευκη”. Το 28-22 ίσως να αδικούσε την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας, όμως το παιχνίδι είχε πολύ μέλλον.
Σπουδαίος Καλαϊτζάκης, πρόβλημα η αστοχία από την περιφέρεια
Ο Καλαϊτζάκης έδωσε σπουδαίες λύσεις σε άμυνα και επίθεση, με τον Παπανικολάου να ξεκουράζεται στον πάγκο. Ο κόουτς Χάλαμι δεν έστελνε νταμπλ τιμ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με αποτέλεσμα ο Έλληνας σούπερ σταρ να σκοράρει 21 πόντους, δείχνοντας ασταμάτητος. Βέβαια από την άλλη μεριά οι Κάριγκτον και Σόρκιν είχαν κάνει ζημιά από την περιφέρεια και το 45-39, προβλημάτιζε τον κόουτς Σπανούλη. Ο Μαντάρ ήταν άτολμος στα εκτελεστικά του του καθήκοντα, όμως με τις πάσες του και τα κλεψίματά του, έβαλε προβλήματα στην Ελλάδα. Στο τέλος της περιόδου ο Σλούκας με εύστοχο σουτ τριών πόντων (2/10 συνολικά για τη “γαλανόλευκη”) και ο Μήτογλου με φόλοου, έγραψαν το 50-41, που ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.
This man, unstoppable.#EuroBasket | #MakeYourMark https://t.co/SA2yfCp0QR pic.twitter.com/JwWeDBN9Ln
— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) September 7, 2025
Το Ισραήλ “έδειρε” την Ελλάδα, σπουδαίος Σαμοντούροβ
O Aντετοκούνμπο συνέχισε να σκοράρει, όμως το Ισραήλ με δράστες τους Άβντιγια και Κάρινγκτον, μείωσε σε 54-51, δείχνοντας πόσο σκληρό σύνολο είναι. Ο Σαμοντούροβ πέρασε στο παιχνίδι αντί του Μήτογλου και δικαίωσε την εμπιστοσύνη του Σπανούλη, αφού στη θέση “4”, η Ελλάδα έγινε πιο αποτελεσματική στα μετόπισθεν. Βέβαια το μομέντουμ στο 25′ του παιχνιδιού είχε αλλάξει, οι τυπικά φιλοξενούμενοι έπαιζαν δυνατά, σε αντίθεση με τους παίκτες του Σπανούλη και το 60-58, έβαζε πίεση στους Έλληνες διεθνείς. Από εκείνο το σημείο, ο Σλούκας με γκολ φάουλ και ένα τρίποντο από τον Σαμοντούροβ, έδωσαν μεγάλες ανάσες στην Ελλάδα, η οποία ύστερα από 30 λεπτά, ήταν μπροστά με οχτώ πόντους (67-59).
Η ελληνική άμυνα “μίλησε” στα κρίσιμα σημεία
Οι παίκτες του Χάλαμι δεν είχαν σκοράρει για τρία λεπτά, ο Αντετοκούνμπο με καλάθι έκανε το 71-59, ενώ ο Σαμοντούροβ μάζευε κάθε διεκδικούμενη μπάλα, ανανεώνοντας επιθέσεις για τη χώρα μας. Μάλιστα πρόσφερε και ένα φοβερό highlight, αφού σκόραρε με εντυπωσιακό τρόπο, ξεσηκώνοντας τους συμπαίκτες του. Το Ισραήλ είχε χάσει την αυτοκυριαρχία του και εξαρτιόταν μόνο από τις ατομικές εξάρσεις του Άβντιγια, ενώ λύσεις έδινε και ο Γκινάτ. Η Ελλάδα με τον Αντετοκούνμπο να βάζει στα καλάθια τους αντιπάλους του και ο Παπανικολάου με κομβικό τρίποντο έκαναν το 80-70 και δύσκολα θα έκανε την ανατροπή το Ισραήλ. Ορισμένες απροσεξίες των Ελλήνων παικτών, έκαναν το παιχνίδι μερικώς αμφίρροπο, όμως το τελικό 84-79, έδωσε το εισιτήριο για τους “8” του EuroBasket στη χώρα μας.
Τα δεκάλεπτα: 28-22, 50-41, 67-59, 84-79
Πηγή: ertsports.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις