O Μωϋσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα, ενώ οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Η υγεία του τελευταία είχ επιδεινωθεί σοβαρά ενώ ο δήμος Ιωαννίνων είχε γνωστοποιήσει πως ο δήμαρχος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στην ανακοίνωση, έκανε λόγο για «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού».

Πολιτικός, παθολόγος γιατρός και πανεπιστημιακός, ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, διετέλεσε Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αυτή, ήταν η πρώτη εκλογή δημάρχου εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα.

Στην εκλογική αναμέτρηση, στα 161 εκλογικά τμήματα του δήμου Ιωαννιτών το ποσοστό της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ έφτασε το 50,33%, ενώ ο πρώην δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας είχε συγκεντρώσει 49,67%.

Με το που ορκίστηκε δήμαρχος ο Ελισάφ έθεσε σε κίνηση το σχέδιό του για εξωστρέφεια, με σκοπό «να ανοίξει παράθυρα στον κόσμο για μια πόλη όπως τα Γιάννενα, με έντονο το άρωμα μιας άλλης, περασμένης, κοσμοπολίτικης εποχής και προικισμένη με φυσικές ομορφιές».

Σακελλαροπούλου: Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Μωυσή Ελισάφ

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν. Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς», συμπληρώνει η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη», καταλήγει η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη

«Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα τού οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.
Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.

Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη».

Ανδρουλάκης: Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον αγαπητό μου φίλο Μωυσή Ελισάφ

«Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον αγαπητό μου φίλο, Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο, γιατρό και πανεπιστημιακό δάσκαλο», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. «Η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα, ήταν ένα ορόσημο», επισημαίνει ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης. «Ο Μωυσής ήταν πάντα ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το έργο του και οι προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Δένδιας: Ο Μωυσής Ελισάφ συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ εκφράζσει στους οικείους του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) και συνεργάσθηκε άψογα με το υπουργείο Εξωτερικών στη διοργάνωση Συνεδρίου».

Θεοδωρικάκος: Η τοπική αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ικανό άνθρωπο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο twitter εκφράζει τη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ.

Χαρακτηριστικά έγραψε: «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα εξαιρετικά για πολλά θέματα της πόλης του».

Mενδώνη:  Με βαθιά θλίψη και πραγματική οδύνη αποχαιρετώ έναν καλό φίλο

«Με βαθιά θλίψη και πραγματική οδύνη αποχαιρετώ έναν καλό φίλο, τον Μωυσή Ελισάφ, τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του. Η εκλογή του ως Δήμαρχος Ιωαννιτών, δεν ήταν μόνο μία πολιτική νίκη. Είχε έναν υψηλό συμβολισμό, καθώς υπήρξε ο πρώτος, εβραϊκού θρησκεύματος, Δήμαρχος, σε μια πόλη με έντονη πολυπολιτισμική ιστορία», τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ο Μωυσής Ελισάφ, με την ηπιότητα και τη γλυκύτητα του, ένωσε τους πολίτες ως Δήμαρχος όλων των Ιωαννιτών. Είχαμε μια σταθερή, εξαιρετική και πολύ αποδοτική συνεργασία και πάντα χαιρόμουν να συζητώ μαζί του για τον προγραμματισμό δράσεων και έργων που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της Ιστορίας της πόλης», επισημαίνει η κυρία Μενδώνη.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του, να εκτιμήσουμε το ήθος του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπητή Πάτρα και στην οικογένειά του», καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.

Μώραλης: Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, ένας καλός Δήμαρχος που άφησε το δικό του αποτύπωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Με λύπη μου πληροφορήθηκα πως έφυγε από τη ζωή ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ. Ένας αξιόλογος άνθρωπος, ένας καλός Δήμαρχος που άφησε το δικό του αποτύπωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην πόλη που με αγάπη και συνέπεια υπηρετούσε. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Γερουλάνος:  Ο Μωυσής Ελισάφ αγωνίστηκε για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, ως γιατρός, ως δήμαρχος και ως άνθρωπος.

«Με τον Μωυσή Ελισάφ συναντηθήκαμε στον αγώνα για μια καλύτερη πόλη, το 2019. Ο καθένας για τη γενέτειρά του, αυτός για τα Ιωάννινα, εγώ για την Αθήνα. Είχε βαθιά ματιά για την πολιτική, με έμφαση στη δημιουργία, την προσφορά και την πρόοδο», σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος.

«Αγωνίστηκε για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, ως γιατρός, ως δήμαρχος και ως άνθρωπος. Αντίο σε έναν καλό φίλο, σε έναν υπέροχο άνθρωπο»,καταλήγει ο κ. Γερουλάνος.

Γερμανός πρέσβης για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ: Τόσο λυπηρό – Ένα τόσο ευγενικό και έξυπνο άτομο

Τη λύπη του για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, εκφράζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Τόσο λυπηρό» σχολίασε χαρακτηριστικά την είδηση με τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ. Επίσης, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος: «Ένα τόσο ευγενικό και έξυπνο άτομο».

Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων: «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Η απώλεια του είναι σημαντική τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων όσο και για την αυτοδιοίκηση αλλά και την επιστήμη τις οποίες υπηρέτησε με πάθος από όλες τις θέσεις ευθύνης που είχε αναλάβει. Οι Ορίζοντες Ηπείρου στέλνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους. Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Η απώλεια του είναι σημαντική τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων όσο και για την αυτοδιοίκηση αλλά και την επιστήμη τις οποίες υπηρέτησε με πάθος από όλες τις θέσεις ευθύνης που είχε αναλάβει. Οι Ορίζοντες Ηπείρου στέλνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook