Ρεκόρ υποψηφιοτήτων και συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Κλείδωσαν» οι 1.237 συνδυασμοί που παλέψουν να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών σε 332 Δήμους, καθώς και οι 79 συνδυασμοί που διεκδικήσουν τις 13 Περιφέρειες. Η ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών, που δεχόταν τις υποψηφιότητες, σφράγισε στις 12 τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.

Η ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών θα γίνει από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Η επίσημη προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ξεκινά για τους υποψηφίους από τις 7 Σεπτεμβρίου 2023. Περισσότεροι από 142.657 με την προσθήκη και των συνδυασμών που υπέβαλλαν τις τελευταίες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας, θα είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί, περιφερειακοί και τοπικοί σύμβουλοι, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά όλη η διαδικασία, μέσα από την ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ηλεκτρονική υποβολή υποψηφιοτήτων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις διπλές εθνικές εκλογές, μειώνει δραματικά τους χρόνους και τις διαδικασίες, επιτυγχάνει μεγάλη οικονομία στην σπατάλη χαρτιού και επιτρέπει την αυτόματη αναζήτηση των δικαιολογητικών που χρειάζεται κάθε υποψήφιος από το ενιαίο Μητρώο Πολιτών που υπάρχει στη βάση δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης με την ηλεκτρονική υποβολή οι επικεφαλής των συνδυασμών μπορούν να ελέγξουν, την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος για τον ελάχιστο αριθμό των υποψηφίων, ενώ παράλληλα, και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο, τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον έλεγχο και την ανακήρυξη των συνδυασμών.

Εκλογικές δαπάνες
Διευκρινίσεις αναφορικά με τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023 απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με τα έσοδα και τις δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων, τις υποχρεώσεις τους ως προς τη διακίνηση και τη διαχείριση των οικονομικών τους. Επίσης επεξηγούνται όλες οι απαγορεύσεις στη χρηματοδότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων καθώς και ο προσδιορισμός του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook