Προβλέπεται μεγάλη αποχή την δεύτερη Κυριακή.

Σε 18 μέρες επιστρέφουμε πάλι στις κάλπες για την εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχόντων αυτή την φορά
.Οι εκλογές της 8ης αλλά και οι επαναληπτικές της 15ης Οκτωβρίου θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο Βορίδη,ο οποίος περιλαμβάνει πολλές αλλαγές αφού ο (τότε) υπουργός Eσωτερικών νομοθέτησε με γνώμονα την …απαλλαγή από τα δεινά του αυτοδιοικητικού νόμου Σκουρλέτη.

‘Εναν αυτοδιοικητικό νόμο που έφερε ακυβερνησία σε πολλούς δήμους το 2019, λόγω κυρίως της φιλοσοφίας της απλής αναλογικής.

Οι αλλαγές του νέου νόμου πολλές ,με κυριότερη την απόλυτη πλειοψηφία ,τόσο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου όσο και επιτροπών από τους νικητές των εκλογών.

Μείζονος σημασίας αλλαγή στον νέο νόμο είναι και η επικράτηση από την πρώτη Κυριακή των συνδυασμών οι οποίοι θα ξεπεράσουν το 43% καταλαμβάνοντας την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Αναλυτές του χώρου της αυτοδιοίκησης επισημαίνουν πως τουλάχιστον οι μισοί από τους 332 νέους δημάρχους και 13 περιφερειάρχες θα εκλεγούν στις 8 Οκτωβρίου, ενώ διευθυντής μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων ανέφερε στο bigpost πως είναι πιθανό αρκετά περισσότεροι ακόμα και από 200 δημάρχους να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο!
Σε αυτή την πρόβλεψη συνηγορεί και το γεγονός της μεγάλης δυσκολίας κατάρτισης φηφοδελτίων με βάση τον νέο νόμο Βορίδη.

Με βάση τον νέο αυτό νόμο, δεν επιτρέπονται οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί σε τοπικά συμβούλια κάτι που αφενός δυσκόλεψε συνδυσμούς να εξεύρουν πλήρη κατάλογο υποψηφίων σε όλα τα τοπικά συμβούλια και αφετέρου απέκλεισε –δια της πλαγίας οδού –δεκάδες μικρότερους συνδυασμούς ή ανεξάρτητες προσωπικότητες που δεν έχουν την δυνατότητα να βρούν υποψηφίους στο τελευταίο χωριό του δήμου τους.

Το βέβαιο είναι οτι για τους λόγους αυτούς την δεύτερη Κυριακή θα αυξηθεί ιδιαίτερα η αποχή στις περιφερειακές κάλπες –όπου αυτές απαιτηθούν -στις περιοχές που θα έχουν εκλεγεί πολλοί δήμαρχοι την πρώτη Κυριακή
.Επιπρόσθετα οι δεκάδες χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι που δεν θα εκλεγούν, θα προτιμήσουν τις παραλίες, εάν ο καιρός παραμένει καλός ενώ και πολλοί εκλεγμένοι από τις 8 Οκτωβρίου δημοτικοί σύμβουλοι με τους ένθερμους οπαδούς τους ίσως να μην έχουν ενδιαφέρον να προσέλθουν στις δεύτερες κάλπες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook