Άνοιξαν οι κάλπες για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ψηφίζουμε τόσο για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών, καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Άνοιξαν από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας και θα παραμείνουν μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά – Ομαλή η διαδικασία και στη Μαγνησία
Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες.

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.
«Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας διεξάγεται ομαλά, μικροπροβλήματα που υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίστηκαν ανά περίπτωση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ομαλή η διαδικασία σε Μαγνησία και Θεσσαλία 
Χωρίς ή δίχως ιδιαίτερης σημασίας προβλήματα – κάποιες ελάχιστες μη παρουσίες στις εφορευτικές επιτροπές – ξεκίνησε και στην Μαγνησία από τις 7 το πρωί η διαδικασία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία, τόσο στη χερσαία όσο και στα νησιά των Σποράδων υπάρχουν συνολικά 385 εκλογικά τμήματα ,εκ των οποίων τα 11 είναι στη Σκιάθο, τα 13 στη Σκόπελο και 4 στην Αλόννησο και από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ θα προσέλθουν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες που ανέρχονται σε 173. 317.

Στην Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον Daniel και το Elias υπήρξαν και σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.

Ακόμη και στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης.

Από τους οκτώ συνολικά Δήμους της Μαγνησίας μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου , ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, που υπέστη και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των δύο θεομηνιών.

Από τους οκτώ εν ενεργεία δημάρχους της Μαγνησίας, μόνο ένας, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, νυν δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου με δύο συνεχείς θητείες, δεν έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα. Οι άλλοι επτά, οι κύριοι Μπέος στο Βόλο, Χατζηκυριάκος στον Αλμυρό, Νασίκας στον Ρήγα Φεραίο, Μιτζικός στο Νότιο Πήλιο, Τζούμας στη Σκιάθο, Περίσσης στη Σκόπελο και Βαφίνης στην Αλόννησο κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι και στις φετινές εκλογές.

Πού παρουσιάστηκαν προβλήματα
Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες σε δύο εκλογικά τμήματα της Ναυπακτίας, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προσήλθαν εγκαίρως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα ακόμη εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής, αναμενόταν να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Ακόμη, πάλι σε εκλογικό τμήμα της Ναυπακτίας παρουσιάστηκε πρόβλημα με την σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, το οποίο όμως λύθηκε άμεσα. Στις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, στην Αχαΐα και την Ηλεία, η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ και τρεις περιφερειακές ενότητες καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη Θεσσαλονίκη όταν κανένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκε σε τρία εκλογικά τμήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με το thestival.gr

Πρόκειται για τα εκλογικά τμήματα 445, 448, 450.

Η δικαστική αντιπρόσωπος σε ένα από τα τμήματα ενημέρωσε τον αστυνομικό που βρίσκεται στο εκλογικό κέντρο, ενώ «επιστράτευσε» μέλος εφορευτικής επιτροπής από άλλο τμήμα, ως προσωρινή λύση.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών 40 ευρώ την πρώτη Κυριακή και 30 την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Για την πληροφόρηση των εκλογέων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Υπενθυμίζεται πως, όπου απαιτηθεί θα στηθούν επαναληπτικές κάλπες, την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες, θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ψηφίζουμε για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη μέρα των εκλογών.

Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν και για πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως διαμορφώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Τι άλλαξε σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, με βάση το νόμο του 2021.

Ειδικότερα, καταργείται η απλή αναλογική.

Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων.

Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%.

Αυτοδιοικητικές εκλογές – «Μάθε που ψηφίζεις 2023»
Το σχολικό συγκρότημα στο οποίο καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου μπορούν να πληροφορηθούν οι πολίτες μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Oι σταυροί προτίμησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Όσον αφορά τώρα, τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Oι σταυροί προτίμησης τις περιφερειακές εκλογές:
προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,

προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι

μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη

έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων
1. Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, από τις 08:00 έως τις 20:00.

2. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, από τις 07:00 έως τις 19:00.

3. Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

4. Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, από τις 08:00 έως τις 15:00

5. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, από τις 07:00 έως τις 19:00

Τα γραφεία ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα Δελτία Ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες μπορούν να αναζητήσουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook