Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών και πλέον αρχίζει η διαλογή των ψήφων

Η εκλογική διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθη ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων να διαμορφώνονται στο 44,6%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος εκτίμησε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμμετοχή πιθανόν να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 12.984 εκλογικών τμημάτων και με αναγωγή επί του συνόλου των 22.722 τμημάτων μέχρι τις 17:30 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 4.360.000 ψηφοφόροι.

Από το υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία Singular Logic εκτιμάται ότι ασφαλή εικόνα για τις 13 περιφέρειες και για τους 6 μεγαλύτερους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Πειραιώς και Λαρισαίων) θα έχουμε περίπου στις 22:00.

Ποσοστό 50%-55% για τον Αχιλλέα Μπέο στο Βόλο – Πρώτο exit poll
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής (08.10.2023), όταν και έκλεισαν οι κάλπες για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το Ράδιο ΒΕΡΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του exit poll για τον δήμο Βόλου.
Σύμφωνα με αυτά, ο Αχιλλέας Μπέος είναι πρώτος με ποσοστό 50-55%.

Τα αποτελέσματα του exit poll του Ράδιο ΒΕΡΑ για τις δημοτικές εκλογές στον Βόλο είναι:
Αχιλλέας Μπέος 50-55%

Ν. Παπαπέτρος: 31-36%

Απ. Ριζόπουλος: 10%

Πρώτο exit poll για το δήμο Θεσσαλονίκης: Ζέρβας 31%-35% και Αγγελούδης 23%-27%
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Exit Poll για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν θα καταφέρει να αγγίξει το 43% που απαιτείται για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή κι έτσι, θα χρειαστεί οι Θεσσαλονικείς να πάνε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή.

Όπως δείχνει το exit poll της Interview για την POLITIC, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Στέλιος Αγγελούδης είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα αναμετρηθούν εκ νέου στο δεύτερο γύρο.

Η μικρότερη διαφορά μεταξύ τους είναι στις 4 μονάδες (31% – 27%) και η μεγαλύτερη διαφορά είναι στις 12 μονάδες (35% – 23%).

Το ποσοστό του Σπύρου Πέγκα κυμαίνεται από 13% – 16%, του Δρόσου Τσαβλή από 7% – 9% και της Μαρίας Κέκη από 6% – 8%.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια έως τις 17:30
Στην Ανατολική Μακεδονία η συμμετοχή στο 45,8%, στην Κεντρική Μακεδονία στο 45%, στη Δυτική Μακεδονία 43,7%, στην Ήπειρο 49,3%, στη Θεσσαλία 49,5%, στο Ιόνιο 41,8%, στη Δυτική Ελλάδα 49,7%, στη Στερεά Ελλάδα 53,4%, στην Αττική 38,7%, στην Πελοπόννησο 45,1%, το Βόρειο Αιγαίο 39,4%, στο Νότιο Αιγαίο 48,1%, και στην Κρήτη 51,2%.

Για πρώτη φορά το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης θα μεταδώσει και σταυρούς. Δηλαδή, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού ολοκληρώσει τη μετάδοση του αποτελέσματος υπέρ των συνδυασμών και φτιάξει το λεγόμενο “τηλεγράφημα”, θα παραγάγει και τα δύο, οπότε και θα έρθουν εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διαμοιραστούν», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤNEWS Update”.

Για την ΝΔ, αυτές οι εκλογές έχουν πολιτική χροιά, χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά. Αισιόδοξο είναι το κλίμα και υπάρχει ελπίδα για επικράτηση στους περισσότερους δήμους. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει μετά τις 19:00 στο γραφείο της ΝΔ και θα ακολουθήσει δήλωσή του, όταν θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων.

Από την άλλη, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη από τις 17:30 ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Η βασική στόχευση της Κουμουνδούρου όσον αφορά τις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι να καταγράψει ως δικό της κέρδος τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Θα επιδιώξει, μετά από δύο σκληρές ήττες στις εθνικές εκλογές, να διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, να διατηρήσει τα ποσοστά του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, περιμένουν τα αποτελέσματα, ώστε να γίνει τελικά η αποτίμηση από το εκλογικό επιτελείο του κόμματος. «Τα μηνύματα θα είναι για όλους», έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης, οπότε αναμένουμε να δούμε πώς θα αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ που «όργωσε» όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας για να στηρίξει τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης με τις δηλώσεις του, εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία του για την βελτίωση της θέσης του κόμματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook