Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας.

Με καταμετρημένο το 99,88% στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, από τον πρώτο γύρο, εξελέγησαν περιφερειάρχες σε επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις υπόλοιπες πέντε που θα κριθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών εξασφάλισε την πρωτιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στις περιφερειακές εκλογές επιδιώκοντας να κερδίσει η ΝΔ και τις 13 Περιφέρειες, τρεις μήνες μετά την νίκη στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. «Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές της», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σημείωσε πως η κυβέρνηση από αύριο (σ.σ. σήμερα) συνεχίζει την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ποιοι είναι οι επτά νέοι περιφερειάρχες
Στην Αττική θριάμβευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, την περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στους μεγάλους νικητές της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας είναι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος, στην Στερεά Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός και στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή σε έξι περιφέρειες: Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας. Στην Πελοπόννησο, ο υποψήφιος της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός έχασε οριακά την εκλογή του στον πρώτο γύρο και αναμετράται εκ νέου σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Αναλυτικά, η εικόνα των αποτελεσμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,61%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 7,98% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,16%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, κατερχόμενος σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας το 78,22%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,09%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και άρα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%.

Τέλος, όσον αφορά τις περιφέρειες στις οποίες δεν θα υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πετυχαίνει την εκλογή του με ποσοστό 48,32%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,90%.

Στο β’ γύρο θα εκλεγούν οι δήμαρχοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα
Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή θα κριθεί το αποτέλεσμα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα και Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, όπου υπήρξε ρεκόρ αποχής, ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης που έχει μεγάλο προβάδισμα θα διεκδικήσει την επανεκλογή την επόμενη Κυριακή απέναντι στον Χάρη Δούκα που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και πέρασε τον Κώστα Ζαχαριάδη. Την στήριξή του κ. Δούκα εκτός από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε στήριξη στον υποψήφιό του απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο Αθηναίων.

Να επιλέξουν το άκυρο ή την αποχή κάλεσε από την πλευρά του ο υποψήφιος με το ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός τους ψηφοφόρους στον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε αρχικά στην άνοδο των ποσοστών του συνδυασμού του, που δίνουν μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην συμπρωτεύουσα, με ενσωματωμένο το 98,38% των εκλογικών τμημάτων, ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος με την στήριξη της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζέρβας παίρνει ελαφρύ προβάδισμα, συγκεντρώνοντας το 27,37 % των ψήφων, ενώ δεύτερος ήρθε ο Στέλιος Αγγελούδης, ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε το 25,71%.

Την άμεση ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και την εμψύχωση του ανθρώπινου δυναμικού, προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

“Το ΠΑΣΟΚ είναι η 2η δύναμη στην αυτοδιοίκηση”
Ικανοποίηση επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη από τις επιδόσεις των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ κυρίως στον δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Κρήτης. Κληθείς ο Νίκος Ανδρουλάκης να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασσελάκη για την προοδευτική παράταξη, είπε ότι αυτό «δεν θα επιτευχθεί με σόου» και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η 2η δύναμη στην αυτοδιοίκηση.

Ενισχυμένο από τις κάλπες βγαίνει το ΚΚΕ, με τον υποψήφιό του για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Πρωτούλη να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους ψηφοφόρους στον 2ο γύρο να στείλουν μήνυμα καταδίκης με λευκό ή άκυρο, όπου δεν υπάρχει η Λαϊκή Συσπείρωση.

«Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει βαθιά αμετανόητος και διχαστικός, δηλητηριάζοντας τις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Ποιοι δήμαρχοι θριάμβευσαν
Χωρίς αντίπαλο «έπαιζαν» έξι υποψήφιοι δήμαρχοι με αποτέλεσμα να είναι «περίπατος» η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Απόλυτη υπήρξε η κυριαρχία τους για τους δημάρχους: Αντιπάρου, Αναστάσιο Φαρούτο, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κωνσταντίνο Βρατσάνο, Ιητών, Γκίκα Γκίκα, Λειψών, Φώτη Μάγγο, Σικίνου, Βασίλειο Μαράκη και Τοπείρου, Θωμά Μίχογλου.

Θριαμβευτική επανεκλογή από τον α’ γύρο εξασφαλίζουν τουλάχιστον 10 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής, με ποσοστά από περίπου 70% έως και σχεδόν 85% με τον Ανδρέα Παχατουρίδη να επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» Γιάννης Μώραλης, κατάφερε να επανεκλεγεί στον Δήμο Πειραιά με ποσοστό 69,62% στο 45,58% της ενσωμάτωσης.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook