‘Όλα όσα είπαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων για Μεγάλο Περίπατο, πράσινο, καθαριότητα, εγκληματικότητα, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Χωρίς εντάσεις και με χαλαρό πλαίσιο διεξάγεται το debate στην ΕΡΤ μεταξύ των δύο υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων , Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα.

Χρυσή ευκαιρία το αποψινό debate να πείσουμε και οι δύο να έρθουν περισσότεροι Αθηναίοι να ψηφίσουν τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την έναρξη του debate στην ΕΡΤ με τον Χάρη Δούκα.


«Ναι στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση», είπε ο Κώστα Μπακογιάννης, αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας.


«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας.

Εγκληματικότητα και κάμερες

συμφωνήσουμε. Ναι στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με τους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας και την χρήση και εμπορία ναρκωτικών, την ασφάλεια στις γειτονιές, και το ενδεχόμενο χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Ακόμα και το Βελιγράδι έχει τις κάμερες νέας γενιάς και χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ασφαλείας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο: Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις, σιγά-σιγά βλέπω τους τελευταίους μήνες κάτι γίνεται, όμως θέλουμε κι άλλο. Θέλει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΛΑΣ, συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές λ.χ. στα Εξάρχεια. Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται φως. Αλλάζουμε λάμπες σε όλη την πόλη.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, για το θέμα των ναρκωτικών. Έχουμε και τον νέο μας ξενώνα. Κάντε έναν κόπο να κάνετε μία επίσκεψη, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διακρίνουμε και να δούμε το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επιτέλους να συγχρονιστούμε».


«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με το αν είναι αρκετός ο φωτισμός της Αθήνας προς επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας, κι αν ο ίδιος είναι υπέρ της χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:
«Σε πάρα πολλές πλατείες όπως στην Αμερικής και στην Αττική και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο και είδα ότι το 2023 ήταν διαθέσιμα 34 εκατομμύρια για φωτισμό και από αυτά αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατομμύρια. Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται. Το πρόβλημα με την δημοτική αστυνομία είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Πριν λίγα χρόνια ήταν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα είναι ελάχιστοι. Στην Κυψέλη -για παράδειγμα- είναι μόλις δύο στον άγιο Παύλο σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι πολύ σημαντικό, η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε, σχετικά: «Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε Νέα Υόρκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ενισχυθεί, ήταν 1.200 οι δημοτικοι αστυνομικοί. Τώρα είναι λιγότεροι – από 400 έχουν αυξηθεί, έχουν και νέο εξοπλισμό. Το 2019 είχα δει περιπολικό της αστυνομίας που έμπαιναν οι άνθρωποι από το παράθυρο – τόσο “πίσω από τον ήλιο” ήμασταν. Τώρα ευτυχώς δεν είμαστε εκεί, αλλά προχωρούν οι νέες προσλήψεις – 180 με το υπουργείο Εσωτερικών. Να συμφωνήσουμε όμως μαζί να διεκδικήσουμε κι άλλες.
Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα θέματα απορροφητικότητας για τον φωτισμό. Έχουν αλλάξει 22.000 με 23.000 και η εργολαβία συνεχίζεται. Και καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας: οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Έχει αλλάξει η εποχή πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της. Ρωτήστε τα παιδιά τους παππούδες τις γιαγιάδες στις παιδικές χαρές».


Ακολούθως, σε ανταπάντησή του ο κ. Δούκας υπογράμμισε, σχετικά: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».
Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς. Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».

Λειτουργία της πόλης

Στο θέμα σχετικά με τη λειτουργία της πόλης, ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε για τις προτάσεις του για το πράσινο, τις παιδικές χαρές και τους χώρους στάθμευσης στην Αθήνα κατά πόσο υπάρχει εκτίμηση για τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο, ώστε να υλοποιηθούν αυτά.

Ο κ. Δούκας εκδήλωσε την ικανοποίηση του διότι, όπως είπε, έβαλε στη συζήτηση το πράσινο και τις παιδικές χαρές και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική».

«5 χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία» ήταν η απάντηση του κ. Δούκα σχετικά με την δέσμευσή του για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας. «Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75 χιλιάδες και έβαλε 4 χιλιάδες την πενταετία. Δε νομίζω ότι είχε ερωτηθεί ότι είχε πει 75 χιλιάδες, πού θα μπουν» σημείωσε ο κ. Δούκας. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα και έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 7, ενώ υπενθύμισε δημόσιους χώρους όπως ο Ελαιώνας, του Γουδή, ο λόφος του Στρέφη.

«Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης», «είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, ζαρντινιέρα και πλακάκι» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τους χώρους στάθμευσης απάντησε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περιμετρικά της πόλης, καθώς είναι «μαγνήτης αυτοκινήτων».

Στην πρώτη του ελεύθερη παρέμβαση ο Χάρης Δούκας επέλεξε να σχολιάσει «δεν κατάλαβα ποιο ήταν το κόστος για τον Μεγάλο Περίπατο, δεν κατάλαβα γιατί δεν προχώρησαν τα 75 χιλιάδες δέντρα και έγιναν μόνο 4 χιλιάδες» αλλά επιπλέον έθεσε το ζήτημα των σχολείων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου.

Αναφέρθηκε σε σχολεία σπίτια, κοντέινερ, με βλάβες και σοβάδες που πέφτουν.

«Να υπάρχει σχολείο, να υπάρχουν υποδομές» είπε ο κ. Δούκας. «Θέλω να πω ότι αυτά τα θέματα της καθημερινότητας είναι πάρα πολύ κρίσιμα και δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι, εάν αναλάβω τη δημοτική αρχή, να λύσω αμέσως αυτά τα θέματα, δηλαδή να βρω τα προβλήματα και με φαστ τρακ διαδικασίες με ευθύνη του δήμου να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές».

Κλιματική Αλλαγή – Ανθεκτικότητα

Στην ερώτηση για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε ότι «κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά – γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλοτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Ντάνιελ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα.

Και να προσθέσω κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελως που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. ‘Αρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί».

Δούκας: 40 παιδικές χαρές

Σχετικά με τις παιδικές χαρές, ο κ. Δούκας δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει 40 παιδικές χαρές σε 5 χρόνια, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά. Ο κ. Δούκας υπενθύμισε ότι στις 70 προϋπάρχουσες παιδικές χαρές, ο κ. Μπακογιάννης προσέθεσε 10, συνεπώς η πόλη πλέον αριθμεί 80 παιδικές χαρές. Σχετικά με το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για αυτή τη δαπάνη, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η πόλη της Αθήνας έχει προϋπολογισμό περισσότερο από 1 δισεκατ. και είπε χαρακτηριστικά «λέτε να μην υπάρχουν τα χρήματα;».

Επιπλέον, ο κ. Δούκας τόνισε ότι η Αθήνα έχει υψηλά δημοτικά τέλη, και συνεπώς πρόκειται για υποχρέωση του δήμου να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες, σημειώνοντας «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην ψυχαγωγία οι παιδικές χαρές».

«Η προσέγγισή μας είναι διαφορετική. Να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές και την υποτιμημένη καθημερινότητα».

Μεγάλος Περίπατος, πράσινο, καθαριότητα

Ο Κώστας Μπακογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της καθαριότητας της πρωτεύουσας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε ανανεώσει όλο μας τον στόλο ενώ προσέθεσε ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Όπως είπε υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τους μπλε κάδους ενώ έχουμε και καφέ κάδο.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσετε τους πολίτες για την καθαριότητα θα σας πούνε ότι πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και πως η Αθήνα είναι καθαρότερη από ότι ήταν ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι, αλλά έχουμε προχωρήσει και έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει φιλοσοφία πια. Δεν είναι απλώς ο κάδος που αδειάζουμε. είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση μέσα στην πανδημία. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει όλο μας το στόλο. Νέα απορριμματοφόρα, νέα πιεστικά πλυστικά, ακόμα και τα νέα αυτοκινούμενα του καθαρισμού. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα τραγικό της ντροπής σκορ λίγο λιγότερο από 2%. Είμαστε ήδη στο 10, παρά να πω εδώ τα δύο χρόνια που χάσαμε της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028. Τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει. πρώτα απ’ όλα μπλε κάδος που πλέον υπάρχει. Υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο. Όποιος ξέρει την Αθήνα ξέρει ότι αυτό για πάρα πολλά χρόνια ήταν το ζητούμενο. Έχει αλλάξει ότι έχουμε και τον καφέ κάδο ο οποίος έχει ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, από τα ξενοδοχεία και τώρα πάει στους χώρους εστίασης και στα σπίτια. Μοιράζουμε και κομποστοποιητές στα σχολεία όπου να’ ναι. Ένα πράγμα ακόμα. Γιατί έχω αισιοδοξία; Έχω αισιοδοξία γιατί έχουμε 350 σημεία υπόγειους σταθμούς, δηλαδή υπόγειους κάδους σε όλη την πόλη. Ήδη τα πρώτα 40 έχουν μπει στην Καραΐσκάκη, στη Δεξαμενή, στο Τρίγωνο και αλλού. Και βεβαίως αυτό τι σημαίνει ακόμα ένα πράγμα Ότι μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων[…]».

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για τον Μεγάλο Περίπατο και το κόστος του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η Ομόνοια δεν στοίχισε τίποτα, το Σύνταγμα 1, 5 εκατ. ευρώ και η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου και είναι σαφές σε όλους ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποια άλλα μεγάλα έργα που προχώρησαν χωρίς προβλήματα όπως ο Λυκαβηττός και ο Εθνικός Κήπος.

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας τόνισε ότι χαίρεται που έβαλε στη συζήτηση το πράσινο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « «χαίρομαι καταρχάς πάρα πολύ που έβαλα στη συζήτηση αυτή το πράσινο και νομίζω ότι πια και σε άλλους δήμους συζητάνε για το πράσινο και τα δέντρα. Χαίρομαι που έβαλα τις παιδικές χαρές και η συζήτηση πλέον είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία, όταν στον Δήμο Αθήνας χρειάζεται να πάμε σε άλλους δήμους για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ψυχαγωγία. Και χαίρομαι συνολικά γιατί αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική[…] Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά. Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί. Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη. Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μαπακογιάννης σχολίασε ότι «Πολύ ωραία τα συνθήματα, αλλά η Αθήνα δεν προχωράει έτσι. Θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις. Εγώ λοιπόν θα μιλήσω πολύ πρακτικά. Έχετε δίκιο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γκρεμίσει κανείς κάτι στην Αθήνα[…] Εμείς όμως το κάναμε. Το κάναμε στα Σεπόλια, στο Κοροπούλη. Ήταν ένα εργοστάσιο το οποίο έστεκε για 30 χρόνια άδειο, εγκαταλειμμένο. Το γκρεμίσαμε και τώρα έχει γίνει ένα πάρκο νέας γενιάς, τεσσάρων στρεμμάτων. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στη Λεωφόρο, στο πλαίσιο διπλής ανάπλασης. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα προχωρήσουμε. Θα πέσει η Λεωφόρος και από πάνω θα αποκτήσουμε ένα νέο πάρκο που θα δέσει και με τα Κουντουριώτου που είναι ακριβώς πίσω. Δεν ξέρω αν το έχετε δει, έχει γίνει πάρα πολύ όμορφο. Το ολοκληρώσαμε πριν μερικούς μήνες, αλλά πάμε και λίγο παραπέρα. Αναφερθήκατε σε είκοσι τέσσερις απαλλοτριώσεις που εκκρεμούσαν από το 2018, δηλαδή από τη διοίκηση Καμίνη. Σωστά. Να πούμε λοιπόν μια από αυτές. Μια από αυτές ήταν ο Δήμος Αθηναίων να πληρώσει σε μια τράπεζα. Δεν θα πω ποια για την πλατεία Μητροπόλεως, για την πλατεία Μητροπόλεως να πληρώσει ένας δημότης. Και εμείς βεβαίως αυτό το αφήσαμε στην άκρη και προχωρήσαμε με 35 απελευθερώσεις χώρων».

Στο debate, διάρκειας μιάμισης ώρας, που διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις επτά θεματικών ενοτήτων, εκ των οποίων η μία θα είναι ελεύθερη
Τον συντονισμό κάνει ο Γιώργος Κουβαράς και τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψήφιους δημάρχους απευθύνουν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS, Λίδα Μπόλα, και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Προβατάς.

Οι ενότητες στις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι:
• Λειτουργία της πόλης
• Ασφάλεια
• Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
• Υποδομές/Ανάπτυξη
• Κοινωνική πολιτική
• Πολιτισμός
• Ελεύθερη ενότητα

Οι δημοσιογράφοι υποβάλουν 14 ερωτήσεις, διάρκειας έως 30″ η καθεμιά. Η χρονική διάρκεια κάθε απάντησης είναι έως δύο λεπτά. Κάθε δημοσιογράφος έχει δικαίωμα υποβολής μιας συμπληρωματικής ερώτησης (follow up).
Ερωτήσεις (έως τρεις) μπορούν να υποβάλουν και οι δύο υποψήφιοι μεταξύ τους. Επίσης, οι Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας έχουν το δικαίωμα να κάνουν έως πέντε παρεμβάσεις, ενάμισι λεπτού η καθεμιά, όποτε το επιλέξουν.

Στο τέλος της τηλεμαχίας, οι δύο υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα μιας συνολικής τοποθέτησης, χρονικής διάρκειας έως δύο λεπτών.

Στον πρώτο γύρο, ο Κώστας Μπακογιάννης, που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε 41,35% , φτάνοντας πολύ κοντά στην εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Ο Χάρης Δούκας, με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, έλαβε 14,19% και πλέον έχει την στήριξη του συνδυασμού του Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στις κάλπες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook