Δεν θα ορκιστεί μαζί με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Αθηναίων, o καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο Χάρης Δούκας που θα αναλάβει αύριο Πέμπτη τα ηνία του Δήμου Αθηναίων, μίλησε για τις τρεις βασικές κατευθύνσεις των 100 πρώτων ημερών στο Δήμο Αθηναίων.

Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου, Χάρη Δούκα των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Μελών των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων της Αθήνας.

Η ορκωμοσία του Ηλία Κασιδιάρη που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος θα γίνει άλλη στιγμή και σε διαφορετικό τόπο. «Δεν θα ορκιστεί αύριο ο κ. Κασιδιάρης. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα γίνει σε άλλο τόπο, άλλη στιγμή, η ορκωμοσία του για λόγους προφανώς ασφάλειας», εξήγησε ο Χάρης Δούκας, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Realnews.

Ο Χάρης Δούκας θα αναλάβει αύριο Πέμπτη τα ηνία του Δήμου Αθηναίων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realnews ο νέος δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις τρεις βασικές κατευθύνσεις των 100 πρώτων ημερών:

«Η πρώτη είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας, το πράσινο. Θέλω να αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης, για να πρασινίσω την πόλη. Βεβαίως, θα δώσουμε τη μάχη για τον ελεύθερο χώρο. Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη και ο νέος, αστικός πολιτισμός μετριέται πλέον διαφορετικά, με το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, και το ποσοστό ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο. Δεύτερος βασικός πυλώνας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από τις πρώτες μου, επίσης, δράσεις θα είναι ένας νέος κώδικας δεοντολογίας για τους αιρετούς, για να μπορούμε να έχουμε κανόνες και διαδικασίες και να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβαλλόμαστε σε ελέγχους και σε αξιολόγηση. Τρίτος πυλώνας είναι μια νέα σχέση με τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Η αυτοδιοίκηση, όμως, πρέπει να έχει στόχο την επαφή με τον πολίτη στο μέγιστο βαθμό. Θέλω όλοι μαζί να παλεύουμε για τα μικρά που είναι όμως πολύ μεγάλα, που είναι η καθημερινότητα».

Για τον Μεγάλο Περίπατο και τη Βασιλίσσης Όλγας:
«Την Πανεπιστημίου θα αφήσουμε στην ησυχία της. Έχω ζητήσει από τον εργολάβο να τελειώσουν επιτέλους τα έργα, κοντά στην Ομόνοια, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε χώρο και να αποσυμπιεσθεί η περιοχή εκεί και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και συνολικά η Αθήνα, γιατί είναι ένας πολύ κομβικός δρόμος.

Για την Βασιλίσσης Όλγας, να θυμίσω ότι έκλεισε η Όλγας από μια απόφαση της δημοτικής αρχής, της αντίστοιχης επιτροπής ποιότητας, την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση και έκλεισε την Όλγας. Θα υπάρξει, λοιπόν, και δική μου απόφαση, η Όλγας να ανοίξει. Και ελπίζω, όπως σεβάστηκε την προηγούμενη απόφαση, να σεβαστεί και τη δική μου απόφαση η κυβέρνηση.

Ρώτησα και τον εργολάβο της Βασ. Όλγας, εάν έχουν βρεθεί τελικά αρχαία στον δρόμο που αυτή τη στιγμή είναι όλος σκαμμένος και με ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει η αποκάλυψη αρχαίων στον δρόμο, προχωράει κανονικά η εργολαβία. Συνεπώς, μόλις αναλάβω τα καθήκοντα μου, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Όλγας για να την ανοίξω».

Για τα σχολεία: “Στα περισσότερα σχολεία τα προβλήματα στις κτιριακές δομές είναι μεγάλα. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Το θέμα είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μου. Επισκέφθηκα πολλά σχολεία, στην Αχαρνών, στην Αγίου Μελετίου όπου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καθώς βρίσκεται εκεί ένα παλιό κτίριο. Πήγαν προσωρινά εκεί πριν πολλά χρόνια εκατοντάδες παιδιά και μένουν ακόμα εκεί. Προβλήματα έχει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Θέλω πάρα πολύ να προχωρήσουμε γρήγορα σε βελτιώσεις. Σε άλλο σχολείο είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια και ευτυχώς κινηθήκαμε γρήγορα ακόμα και τώρα που δεν έχουμε αναλάβει και είμαστε σε περίοδο μετάβασης και πήγαν τα συνεργεία. Είναι πολύ παλιά κτίρια. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και από τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Παιδείας διότι χρειάζεται να κατασκευαστούν και νέα κτίρια. Θέλουμε και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα με δραστηριότητες για τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε γι΄ αυτό».

Για την Ανάπλαση Α.Ε. :
«Υπάρχει αποκλεισμός όλων των δημοτικών συμβούλων από το διοικητικό συμβούλιο και εγώ δεν θα είμαι πια πρόεδρος . Δεν τιμά κανέναν αυτός ο αποκλεισμός, είναι μια οπισθοδρόμηση συνολική για την αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτονομία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό έδωσα μία μάχη, θα συνεχίσω να τη δίνω, δεν καταθέτω τα όπλα, θα προσπαθήσω να βρω κάθε νομική διέξοδο για να σταματήσει ο αποκλεισμός . Για τον οικονομικό έλεγχο, ήθελα να πω ότι είναι μία ΑΕ, και ήταν αυτονόητο ότι όταν θα παραλάμβανα μία ΑΕ θα έπρεπε να ελεγχθεί διαχειριστικά και οικονομικά. Θέλουμε λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Υπάρχει κάποιος που φοβάται τον έλεγχο σε μία ΑΕ;

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα είμαι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων και ότι επιδιώκω τη συνεργασία με τη προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και βεβαίως με την Πολιτεία αλλά όχι με όρους υποταγής. Είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και μας ενώνει ότι αγαπάμε όλοι μας την Αθήνα, συνεπώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Όμως, οφείλω να πω ότι σε όλη αυτή την περίοδο της δικιάς μου μετάβασης υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ναρκοθετούν την πορεία μου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook