Από την περασμένη εβδομάδα έχει διακοπή η παροχή του νερού σε όλο το νησί.

Ο Δήμος Ζακύνθου προχώρησε σε ολική διακοπή ύδρευσης στην πόλη, από την Μπόχαλη μέχρι το ποτάμι, για μια εβδομάδα, καθώς στο δίκτυο ύδρευσης εισέρρευσε πετρέλαιο.

Παράλληλα αίτημα να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση έκτατης ανάγκης κατέθεσε ο δήμος Ζακύνθου μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τη μόλυνση του αγωγού υδροδότησης από πετρέλαιο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή, με εντολή του υπουργείου Υγείας σταμάτησε η υδροδότηση της πόλης μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ οι δημότες παίρνουν νερό με υδροφόρες, σύμφωνα με τις αιτήσεις που καταθέτουν στο Δήμο, στο ισόγειο του Δημαρχείου που είναι ανοιχτό μέχρι τις 8 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου, Γιώργο Στασινόπουλο, που μίλησε στον ΣΚΑΙ το πρόβλημα «προκλήθηκε από ένα ατύχημα που είχαμε στο δρόμο και το πετρέλαιο πήρε τον δρόμο του νερού της βροχής. Τα φρεάτια ήταν σπασμένα και από κάτω βρισκόταν σπασμένος αγωγός της ΔΕΥΑΖ. Ολο το βράδυ έβρεχε, οπότε αν είχαμε 30 λίτρα έγιναν 2.000 και γέμισαν πετρέλαιο όλα τα σπίτια».

Όπως εξήγησε το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «σε κάθε σπίτι έχουμε μικρές δεξαμενές, οι οποίες αποθηκεύουν το νερό και το χρησιμοποιούμε και το πλαστικό τραβάει τη μυρωδιά του πετρελαίου».

«Όλα τα σχολεία τα έχουμε ελέγξει, αδειάσαμε όλους τους κεντρικούς αγωγούς, τους πλύναμε αλλά υπάρχει θέμα από τα ρολόγια μέχρι τις δεξαμενές των σπιτιών» πρόσθεσε ο κ. Στασινόπουλος.

Σύμφωνα με το imerazante.gr η ΔΕΥΑΖ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και πρόκληση ζημίας στο δίκτυο ύδρευσης και επίσης, προχώρησε στη Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής πετρελαίου στον αγωγό ύδρευσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ και συνέντευξη τύπου
Χθες, Κυριακή (14/01) συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ και στη συνέχεια, συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα (χημικά και βιολογικά), μετά τα δείγματα που λήφθηκαν από τις δεξαμενές και αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, την ερχόμενη Πέμπτη, η δημοτική αρχή θα ενημερώσει την Εισαγγελία.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τουρκάκης, θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και θα διενεργηθεί ΕΔΕ. Επίσης, ο κ. Τουρκάκης ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Για το πρόβλημα ενημερώθηκε και το νοσοκομείο, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών που βοήθησαν ηλικιωμένους και ΑμεΑ στην πόλη για τον καθαρισμό των δεξαμενών

Πώς μπήκε πετρέλαιο στον αγωγό;
Σχετικά με το πώς έγινε η εισροή του πετρελαίου στον αγωγό, ο κ. Τουρκάκης είπε ότι εντοπίστηκε πετρέλαιο στην οδό Φιλικών (πάνω στο οδόστρωμα) και πως, ίσως, αυτή να είναι μία πιθανή αιτία, αλλά όπως εξήγησε, όλα διερευνώνται…

«Η υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ θεωρεί ότι εισήλθε το πετρέλαιο από τον αγωγό ομβρίων, ο οποίος διαχέεται κάτω από τον αγωγό της ύδρευσης. Επειδή ο αγωγός της ύδρευσης είναι παλιός και έχει διαρροές από κάποια ρωγμή, μπήκε και δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτή τη στιγμή και γι΄αυτό διενεργούμε την ΕΔΕ. Μπορεί να υπήρξε και από αλλού, μπορεί να έγινε και κάτι που δεν το βλέπουμε. Όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα από σημείο που πιθανολογούμε και προς τα πάνω. Δεν υπάρχει πρόβλημα (εργαστηριακά) στη δεξαμενή. Το πρόβληαμ επικεντρώθηκε στο τέλος του δικτύου που σύμφωνα με τους τεχνικούς, το νερό κατέβηκε μετά άρχισε να γυρίζει. Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η υπηρεσία από τους πολίτες ήταν από το ποτάμι προς την Αγία Τριάδα και όχι το αντίστροφο», σημείωσε ο κ. Τουρκάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook