Μεγάλη θα είναι η ζημιά του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων  από 6,5% έως 56% σε έξι πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Με την ίδια υπουργική απόφαση δεν αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, και μάλιστα σε κάποιες μειώθηκαν κιόλας, στις πέριξ περιοχές που δεν επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, οι αντικειμενικές αξίες στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2 % και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9% (οι δύο αυτές περιοχές είναι συνήθεις τόποι θαλάσσιων λουτρών). Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%. Αντίθετα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνεται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνεται κατά 20,5% και στο Ντράφι μειώνεται κατά 9,1%.
Πριν από την έκδοση της απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είχε διατυπώσει την πρότασή του προς το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 10% σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του Δήμου. Η πρόταση του Δήμου στηρίχθηκε στη γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19.

Μεταξύ άλλων, ο δήμος Ραφήνας υποστηρίζει ότι θα υποστεί υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται να γίνουν, καθώς τμήματα του Δήμου θα τροποποιηθούν πολεοδομικά και θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης της Ραφήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά την επέκταση του σχεδίου πόλης, απαιτείται 4,5 τετραγωνικά μέτρα/κάτοικο να είναι χώρος πρασίνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο εν λόγω Δήμος σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές να καταβάλει για απαλλοτριώσεις 12,4 εκ. ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες θα κατέβαλε 6,8 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ζήτησε τεκμηριωμένες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές. Το υπουργείο στην απάντησή του, όπως αναφέρει ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου στην αίτηση ακύρωσης, σημειώνει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «κατατείνει στον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση και την επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων και υλοποιεί την σύγκληση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών βάσει διεθνών και Ευρωπαϊκών εκτιμητικών προτύπων και πρακτικών, καθιστώντας δικαιότερη την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook