Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απένειμε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στον Βασιλιά των Βέλγων Φίλιππο.

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Βέλγο Βασιλιά Φίλιππο απονεμήθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων , Κώστα Μπακογιάννη ως ένδειξη τιμής και φιλίας προς τον ίδιο και τον λαό του Βελγίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, ο Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε τον Βασιλιά των Βέλγων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην πρωτεύουσα αποτελεί το επιστέγασμα της εξαιρετικής σχέσης, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.


Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ο κ. Μπακογιάννης υποδέχθηκε τον Βασιλιά των Βέλγων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Αθήνα αποτελεί το επιστέγασμα της εξαιρετικής σχέσης, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.

«Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην πόλη όπου γεννήθηκε και σμιλεύτηκε ο σεβασμός της ανθρώπινης υπόστασης, η Δημοκρατία. Μπορεί η Αθήνα να είναι μια πόλη ιδέα, μια πόλη σύμβολο, σήμερα, όμως, οι Βρυξέλλες είναι το εργαστήρι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που τόσο επιθυμούμε. Η καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας σήμερα χτυπάει στις Βρυξέλλες».


Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε με έμφαση ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν σήμερα να υπηρετήσουν την πραγμάτωση της ιδέας για μια Ευρώπη που θα αντλεί δύναμη μέσα από την ενότητα των μελών της και την προάσπιση των αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ευημερίας και της ισότητας, επισημαίνοντας ότι την τεράστια σημασία της προσπάθειας αυτής εντείνει σήμερα ένας άδικος και απάνθρωπος πόλεμος που ξέσπασε μέσα στην ήπειρό μας».

Σημείωσε ότι ο πόλεμος αυτός καθιστά σαφές για μία ακόμη φορά πως χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την περαιτέρω οικονομική, πολιτική και αμυντική ενοποίηση. «Οφείλουμε να χτίσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, διότι αλλιώς θα συνθλιβούμε στις μυλόπετρες των παγκόσμιων υπερδυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει ως ένας γίγαντας με πήλινα πόδια».


Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για τη σημαντική στήριξη που έχει λάβει η ελληνική ομογένεια στο Βέλγιο, από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα. «Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα που βρήκε και που συνεχίζει να την περιβάλλει εκεί, μπόρεσε τις τελευταίες δεκαετίες να σημειώσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική πρόοδο για την οποία είμαστε υπερήφανοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δράσεις, τις οποίες ο βασιλιάς Φίλιππος έχει αναλάβει σε όλους τους τομείς και ειδικά στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

«Με τη διορατικότητα που σας χαρακτηρίζει, έχετε υπάρξει υπέρμαχος της αειφόρου ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη σημασία της επένδυσης σε ένα βιώσιμο μέλλον της ανθρωπότητας, αρχή που και εμείς στον Δήμο Αθηναίων σεβόμαστε και υπηρετούμε αδιάλειπτα με την κλιματική κρίση να βρίσκεται στην καρδιά κάθε απόφασης που λαμβάνουμε, μικρής ή μεγάλης», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων για αυτή την ξεχωριστή τιμή.
Τον Βασιλιά των Βέλγων συνόδευσε στο δημαρχείο, πολυπληθής αντιπροσωπεία Βέλγων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Petra De Sutter, ο Επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλλονίας, Elio Di Rupo, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης Rudi Vervoort, ο Επικεφαλής της κυβέρνησης της Φλάνδρας, Jan Jambon, ο Επικεφαλής της κυβέρνησης της Γαλλικής Κοινότητας, Pierre-Yves Jeholet, ο Επικεφαλής της Κυβέρνησης της Γερμανόφωνης Κοινότητας, Oliver Passch.


Από την ελληνική πλευρά, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Έλληνας Πρέσβης στις Βρυξέλλες, κ. Διονύσης Καλαμβρέζος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Δημάρχου, Πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνα Γκαγκάκη, Μανώλης Καλαμπόκας, Σάκης Κολλάτος, Αννα Ροκοφύλλου, καθώς και οι επικεφαλής φορέων του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη και Πόπη Δομάζου.
Συνάντηση του Κ. Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης
Αφού ολοκληρώθηκε η επίσημη τελετή, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Rudi Vervoort, Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης. Στη συνάντηση, συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων σε θέματα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος της πόλης, αλλά και τον τουρισμό, τις δράσεις για το μεταναστευτικό και την κοινωνική πολιτική.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook