Αύριο Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία ηγετών και βασιλέων από όλον τον κόσμο.

Αρχηγοί κρατών, βασιλείς και μέλη βασιλικών οικογενειών άρχισαν από νωρίς σήμερα το απόγευμα να καταφθάνουν στο Λονδίνο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην αποθανούσα βασίλισσα Ελισάβετ.

Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ. Το απόγευμα της Κυριακής το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ απέτισε φόρο τιμής στη σορό της Ελισάβετ Β’, η οποία εξακολουθεί να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το Westminster Hall θα εκκενωθεί για την περίσταση, αλλά τα μέτρα για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ είναι δρακόντεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο, όπως και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες που έφτασαν στη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία της, που θα τελεστεί αύριο, Δευτέρα.


Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ εμφανίσθηκαν σε υπερυψωμένο χώρο μέσα στην αίθουσα του Ουεστμίνστερ όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας ενώ ουρά ανθρώπων περνούσε μπροστά του. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε το σχήμα του σταυρού και έβαλε το χέρι του στην καρδιά του.

Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αίσθηση της «αξιοπρέπειας» και της «υπηρεσίας» της Ελισάβετ και πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη σ’ αυτή».

«Έχω ήδη πει πως η μητέρα μου και ο πατέρας μου πίστευαν πως όλοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και αυτό ακριβώς ήταν που απέπνεε εκείνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως είχε «πάνω απ’ όλα αίσθηση της έννοιας της υπηρεσίας».

Νωρίτερα σήμερα είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στην Ελισάβετ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί απόψε με τον βασιλιά Κάρολο και άλλους ηγέτες στην δεξίωση πριν από την αυριανή τελετή της κηδείας.

Στο Λονδίνο βρίσκεται και ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύομενος από τη σύζυγο του.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την κηδεία της

Ο ήχος της σκωτσέζικης γκάιντας και των ιρλανδικών κρουστών θα συνοδεύσουν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο τελευταίο της ταξίδι.

Τις τελευταίες μέρες οι πρόβες γίνονταν μέρα και νύχτα.

«Οι στρατιωτικοί κάνουν πρόβες ακόμα και μέσα στη νύχτα καθώς προετοιμάζονται για την αυριανή κηδεία της βασίλισσας. Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτό που θα καταγραφεί πιθανόν ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των αρχών του 21ου αιώνα», λέει στο δελτίο του το BBC.

Το τελετουργικό

Το λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall θα ολοκληρωθεί στις 08:30 το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια το φέρετρο της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου.

142 ναύτες θα τον τραβήξουν με σχοινιά στην αργή πορεία μέχρι το αββαείο του Ουέστμινστερ, όπως έγινε για πρώτη φορά το 1901 στην κηδεία της βασίλισσας Βικτωρίας και στην κηδεία του πατέρα της Ελισάβετ, του Γεωργίου του 5ου το 1952.

Τον κιλλίβαντα θα ακολουθήσουν πεζή ο βασιλιάς Κάρολος και οι γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι. Καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής θα βρίσκονται παραταγμένοι ναύτες και πεζοναύτες.

Στην εξόδιο ακολουθία στο αββαείο του Westminster αναμένεται να παραστούν 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 500 ηγέτες και εκπρόσωποι ξένων χωρών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
12.000 αστυνομικοί και 10.000 στελέχη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία της χώρας για την οποία ετοιμάζονται για πολλά χρόνια.

Κανονιοβολισμοί θα σημάνουν το τέλος της τελετής στο Westminster. Θα ακολουθήσει σιγή δύο λεπτών και εκτέλεση του βρετανικού ύμνου από σκωτσέζικη γκάιντα.

Το φέρετρο της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί και πάλι στον κιλλίβαντα πυροβόλου και θα ξεκινήσει μια αργή πορεία που θα κάνει στάση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα καταλήξει στην αψίδα του Γουέλινγκτον στο Χάιντ Παρκ. Το Big Ben θα χτυπά πένθιμα και κανονιοβολισμοί θα ηχούν από το Χάιντ Παρκ κάθε λεπτό.

Στις 15.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ. Πλήθος κόσμου θα βρίσκεται στις δυο πλευρές του δρόμου για να αποχαιρετίσει την Ελισάβετ στη δίωρη διαδρομή.

Στο Ουίνδσορ, μετά από νεκρώσιμη ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη βασιλική κρύπτη. Το βράδυ, σε οικογενειακή τελετή χωρίς κάμερες, η βασίλισσα Ελισάβετ θα ενταφιαστεί δίπλα στον σύζυγό της Φίλιππο.

Στην μαρμάρινη επιγραφή της θα αναγράφεται «Ελισάβετ η Β’ 1926 – 2022».

Δείτε το βίντεο από το MEGA

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook