Τις οδυνηρές στιγμές που έζησαν στο εμπόλεμο Σουδάν, περιέγραψαν οι πρώτοι διασωθέντες από το Σουδάν που έφτασαν το πρωί με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελευσίνα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον απεγκλωβισμό από το Σουδάν και των άλλων Ελλήνων πολιτών, ενώ στην Ελλάδα έφτασε και ο δεύτερος τραυματίας από το Σουδάν που είναι διασωληνωμένος.

Με ειδική ναυλωμένη πολιτική πτήση Lifeline έφθασε στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν. Σε ενημέρωση που έγινε νωρίτερα είχε αναφερθεί πως στο αεροσκάφος επιβιβασθηκε και ο γιος του, περίπου 16-17 ετών.

Ο άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων, και η κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν επετράπη η μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε στην 112 Πτέρυγα Μάχης νωρίτερα.

Το πρώτο χειρουργείο του πραγματοποιήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να γίνει και πάλι χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών. Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για νοσηλεία και την επέμβαση που πρέπει να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από τη Ρώμη αναμένεται να καταφθάσουν αεροπορικώς στην Αθήνα το μεσημέρι κάποιοι Έλληνες οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν με ίδια μέσα.

Ανώτατη διπλωματική πηγή που μίλησε στην ΕΡΤ διευκρίνισε πως έχουν έρθει 17 Έλληνες σήμερα. Σημειώνεται πως επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους,αφίχθηκαν νωρίτερα σήμερα, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην ‘Ακαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι επτά ακόμη είχαν φτάσει στην ‘Ακαμπα τις πρώτες πρωινές ώρες με τον ίδιο τρόπο. Συνολικά 43 βρίσκονται εκτός Σουδάν και μέχρι το μεσημέρι θα είναι 53. Παραμένουν στο Χαρτούμ άλλοι 80 Έλληνες. «Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεχθήκαμε πυρά, χαρούμενοι που φτάσαμε σώοι», οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων που έφτασαν στην Ελλάδα
«Μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε ασφαλείς και σώοι. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν, συνεχώς αλλάζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 η ώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομογενής Χρήστος Δέδες μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Ελευσίνα, λίγο μετά την άφιξη των πρώτων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένας άλλος διασωθείς περιέγραψε σε σπαστά ελληνικά τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Σουδάν, λέγοντας ότι τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων «έπεσε μια βόμβα δίπλα στο σπίτι του»

Το σχέδιο
Σημειώνεται ότι το C-27 που έφυγε σε αντικατάσταση εκείνου που ήρθε το πρωί ανεφοδιάζεται στο Αουάν στην Αίγυπτο και θα πετάξει για το Τζιμπουτί. Από εκεί θα παραλάβει Ρουμάνους και όσους Έλληνες επιθυμούν οι ίδιοι να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Το σχέδιο προβλέπει απογείωση από εκεί και ξανά πίσω στην Αίγυπτο, ανεφοδιασμό και πτήση για την Ιορδανία. Στην Άκαμπα θα παραλειφθούν οι Έλληνες οι οποίοι ταξίδεψαν με ολλανδικό αεροσκάφος και περιμένουν εκεί τον επαναπατρισμό τους. Από την Άκαμπα το αεροσκάφος θα φτάσει την Τετάρτη στην Ελλάδα.

Σε συνεχή συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες για απεγκλωβισμούς

Την ίδια ώρα η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων του Σουδάν παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με τις διπλωματικές αρχές να κάνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου ώστε να συμπεριληφθούν και Έλληνες στα πτητικά μέσα των συμμαχικών χωρών που φτάνουν στην αεροπορική βάση 22 χλμ έξω από το Χαρτούμ.

Το πρωί έφθασαν με μεταγωγικό αεροσκάφους C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, που προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, σήμερα το πρωί, 17 άτομα από το Σουδάν. Τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης τονίζοντας τη μεγάλη χαρά του και ότι τι υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το Σουδάν». «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όλοι οι Έλληνες από το Σουδάν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «είναι μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως σημείωσε, «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».

Εκτός από το C-27 που έφτασε σήμερα στην Ελευσίνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω». «Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «οι δύο τραυματίες κατευθύνονται, ήδη, προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα φιλοξενηθούν και οι συγγενείς τους για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί».

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook