Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη επιχείρηση των Ελλήνων κομάντο στο Χαρτούμ για τον απεγκλωβισμό αμάχων,

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε απόψε αργά το βράδυ (27/4) το C-130, που μετέφερε ακόμα μια ομάδα 39 πολιτών από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και 20 Έλληνες.

Οι υπόλοιποι απεγκλωβισθέντες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών. Οι Έλληνες κομάντο φρόντισαν να πάρουν μαζί τους από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν και αρκετά κατοικίδια, τα οποία μετέφεραν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Στην αποστολή, συμμετείχαν Έλληνες κομάντο του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων και ένας διπλωματικός υπάλληλος.

Την αποστολή υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε από τη Θράκη με ειδική πτήση.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με την ασφαλή επιστροφή του C-130 από το Χαρτούμ, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων συμπολιτών μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.

Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής. Πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες μας ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς και έξι -αν δεν κάνω λάθος- τετράποδους φίλους μας οι οποίοι και αυτοί επέστρεψαν μαζί με την οικογένειά τους.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το πού αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι αυτή η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους.


Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, για ακόμη μία φορά, μάς έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης».

Δείτε την άφιξη των διασωθέντων από το έκτακτο δελτίο του OPEN


Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων Ελλήνων και μελών οικογενειών τους από την κόλαση του Σουδάν, ανέρχεται στα 125 άτομα.

Την εξέλιξη της επιχείρησης οργάνωναν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σε ευχαριστήρια ανάρτηση προς τις δυνάμεις απεγκλωβισμού αλλά και τις σύμμαχες χώρες προχώρησε ο ΑΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος.

Καρέ καρέ η Ελληνική επιχείρηση με C-130 στο Χαρτούμ

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μετέδωσε νωρίτερα βίντεο που δείχνει καρέ καρέ πώς έγινε η επιτυχημένη αυτή επιχείρηση στην οποία 39 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Χαρτούμ, 20 εκ των οποίων Έλληνες.
Το ελληνικό C-130 προσγειώθηκε το πρωί στην αεροπορική βάση Ουαντί Σεϊντά, βόρεια του Χαρτούμ έπειτα από μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια καθώς πραγματοποιήθηκε σε εμπόλεμη ζώνη.
Στο βίντεο της επιχείρησης, φαίνονται οπλισμένοι κομάντος των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, να αποβιβάζονται, να ελέγχουν και να ασφαλίζουν την περιοχή γύρω από το αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 12 μέλη του ειδικού τμήματος αλεξιπτωτιστών. Πρόκειται για την ελίτ των κομάντος οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για τις πιο δύσκολες και ακραίες αποστολές.

Με συντονισμένες κινήσεις, συνόδευσαν στο C-130, τους 39 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Μέσα σε λίγες ώρες, το πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας και οι κομάντος του ΓΕΕΘΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους και απογειώθηκαν με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας όπου και προσγειώθηκαν γύρωσ τις 21:00.

Την επιχείρηση εκκένωσης παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό ο υφυπουργός εθνικής άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συνολικά, έξι επιχειρήσεις διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών έλαβαν χώρα από την περασμένη Κυριακή με τη χρήση μεταγωγικών C-27 και C-130 και τη συμμετοχή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook