Ο τελευταίος γύρος του debate περιελάμβανε τις καταληκτικές ομιλίες –μηνύματα των πολιτικών αρχηγών προς τους πολίτες ενόψει των εκλογών της 21ης Μαίου.

Σύμφωνα με τα όσα όρισε η Διακομματική Επιτροπή για το debate στο τελευταίο μέρος και μετά τις ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί η τηλεμαχία έκλεισε με τη λεγόμενη ελεύθερη τοποθέτηση τους που είχε διάρκεια 3 λεπτών για τον καθένα.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, που εξαπέλυσε «πυρά» προς την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της τρίλεπτης τοποθέτησής του στο debate της ΕΡΤ, χωρίς ερώτηση από κάποιο δημοσιογράφο.
«Κύριε Κουβαρά, διαπιστώσατε ότι όλοι είπαμε στους νέους να πάνε ψηφίσουν, αλλά μόνο στα λόγια. Γιατί το ΜέΡΑ25 καταθέτει ξανά και ξανά, τρεις μήνες τώρα, μία τροπολογία στη Βουλή ώστε να επιτραπεί στους νέους, όταν εργάζονται εποχικοί σε ένα νησί, ξενοδόχοι, στην εστίαση, να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της εργασίας τους», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στην αρχή της τοποθέτησής του. «Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη, επειδή φοβάται την γενιά των Τεμπών, τρέμει την ψήφο των νέων και λέει «όχι» σε αυτό, οπότε θα μου επιτρέψετε να σπάσω την συναίνεση ότι όλοι δήθεν θέλουμε τη νέα γενιά να ψηφίσει. Ο κύριος Μητσοτάκης τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι είναι οι νέοι, αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Ρόδο θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε.
«Το αφήγημα των τριών κομμάτων, που τσακώνονται για το ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ουσιαστικά βάζοντας μας σε αυτά, έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας και θα μας πάει μέχρι το 2060. Το συγκεκριμένο αυτό μνημόνιο είναι το πιο βαρύ, το πιο αδίστακτο από όλα τα μνημόνια και ουσιαστικά μας έχει καθηλώσει. Έχουμε ένα ΑΕΠ λιγότερο κατά 20% συγκριτικά με το 2007, ένα χρέος 50 % μεγαλύτερο και η επόμενη συγκυβέρνηση, που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους τα τρία μεγάλα κόμματα, έχει στόχο την δημοσιονομική πειθαρχία μιας νέας μορφής λιτότητας» τόνισε ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.


«Από το 2017 και μετά έχουμε μία μόνιμη λεηλασία που βασίζεται σε τρία πράγματα: Το χρηματιστήριο ενέργειας, τον «Ηρακλή», το όνειδος με τα «κόκκινα» δάνεια και το υπερταμείο. Κανένας από τα τρία κόμματα δεν θα καταργήσει τίποτα από αυτά. Στο ΜεΡΑ25 λέμε ότι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα – αυτά που δεν έχουν φύγει ακόμα – είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν αυτά τα οποία έχουν φύγει» είπε ο κ. Βαρουφάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Ακολούθησε ο ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος είπε:
«Να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που μας έβαλε και τις δύο φορές και στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Να τους ευχαριστήσω επίσης, γιατί μου δώσανε τη δυνατότητα μετά από 4 ολόκληρα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα στη ζωή μου, γιατί δεν τους συνάντησα ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μας φιλοξένησαν ποτέ στα κανάλια τους. Μηδέν παρουσίες στον ΣΚΑΙ, μηδέν στο Μέγκα, μηδέν παρουσίες στο Σταρ. Το λέω αυτό γιατί δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Εξαιρώ τον ΑΝΤ1 και την ΕΡΤ για να είμαι ακριβοδίκαιος και λίγο Alpha, αν και δεν παρουσιάστηκα ποτέ εγώ ο ίδιος. Και αυτό είναι μια πικρία εντός εισαγωγικών, πολιτική.
Γιατί δεν μπορέσαμε ποτέ, κύριε Κουβαρά, να πούμε αυτό που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει την πατρίδα, αγαπάει το έθνος, αγαπάει όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά υπερήφανους τους Έλληνες. Να έχεις πρόγραμμα αλλά να μην λες ψέματα ότι έχεις πρόγραμμα.

Έχω μπροστά μου το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για να μη λέμε ότι θέλουμε. Έχω το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, 50 σελίδες, σαν να διαβάζετε έκθεση ιδεών, έχω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητώ συγγνώμη που το έκανα αλλά πραγματικά τόση ώρα περιμένω να μου πουν τι θα κάνουμε για την πατρίδα και όλοι μιλούν για διαχείριση δανεικών.
Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα απλό πράγμα. Έχουμε το σχέδιο. Όλοι αυτοί που διορίστηκαν και παίρνουν 7 χιλιάρικα το μήνα και 6 χιλιάρικα, όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, ίσες ευκαιρίες, ισονομία, όχι ακαταδίωκτο θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους. Και πρέπει να πω και κάτι ακόμα. Είναι ευχής έργον και εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δύο συνθήματα των δύο πλευρών, “Πατρίδα, Ορθοδοξία, οικογένεια” και “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” να ενώσουμε δυνάμεις.

Έρχονται δύσκολες μέρες. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό δεν λέει όλη την αλήθεια. Από το 2020 είχα προειδοποιήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχα προειδοποιήσει, έρχεται ενεργειακή κρίση, έρχεται πείνα και δεν μας άκουσε κανείς. Για εμάς στην ελληνική λύση είναι δέσμευση. Να ξανακάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Μπορούμε. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων. Όποιος θέλει το διαβάζει. Όποιος θέλει επιλέγει ελληνικά, τίμια και κυρίως με αξιοπρέπεια».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Το σύνθημα τα κέρδη μας, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας. Όλοι μας όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτό τον δρόμο» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη τελική του τοποθέτηση στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ συνέχισε ως εξής: «Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως άλλωστε είχε προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την αρχή στη διακομματική Επιτροπή, αλλά παρόλα αυτά οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί, οι δύο κύριοι, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος, ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση κλπ. Με τον ένα ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος.

Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, τα κυβερνητικά που θέλουν να συγκυβερνήσουν, ότι θα μπορούσε να γίνει και την 22α Μαΐου. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον λαό μας, σε επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει -γιατί πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε- είναι να ενισχύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Το λόγο πήρε μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε: «Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα μας ή θα έχουμε μια από τα ίδια. Δεκαπέντε χρόνια οικονομική κρίση, ανισότητες, ανεργία στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης για τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας».
Ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Τώρα στο επίκεντρο της θεσμικής παρακμής, η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κυρίως τα συστημικά media.
Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών, όπως υπάρχει μετά από κάθε εκλογές. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε. Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος του απλού λαού, του πολίτη, του νέου που αγωνιά για την καθημερινότητά του;
Πυξίδα των αποφάσεων μου είναι τρεις λέξεις. Κατ’ αρχάς η λέξη εμπιστοσύνη.
Ο ελληνικός λαός έχει βυθιστεί σε έναν ωκεανό κρίσης εμπιστοσύνης σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Εγώ ό,τι λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο. Γι’ αυτό λίγο λέω λίγα πράγματα και πάρα πολύ συγκεκριμένα γιατί δεν θέλω να νιώσει κανένας πολίτης ότι τον απογοήτευσα, ότι εργαλειοποιώ την ψήφο του. Εμπιστοσύνη. Χρειάζεται αξιοκρατία και διαφάνεια. Αξιοκρατία σημαίνει αυτό που είπα και πριν. Όλες οι θέσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και όχι με κομματικά παιδιά. Διαφάνεια σημαίνει όλες οι δαπάνες στη Διαύγεια. Όχι στρατούς μετακλητών και βέβαια χιλιάδες απευθείας αναθέσεις, όπως ζούμε σήμερα.


Η δεύτερη λέξη είναι η λέξη αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία και όχι οι πιο αδύναμοι Έλληνες να φοβούνται να πάνε σε ένα νοσοκομείο, διότι μπορούν να μπουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο που παίρνει συνεχώς αναβολές, ή ένα νέο παιδί που κάνει το μηχανογραφικό του όχι εκεί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, αλλά εκεί που σηκώνει η τσέπη του πατέρα, της μάνας, του παππού και της γιαγιάς.
Μια δημόσια παιδεία ισχυρή που είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για όλους τους Έλληνες, για να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια το μέλλον τους.
Και βέβαια η λέξη ανάπτυξη και προοπτική. Για να έχουμε ισχυρή προοπτική πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική, με εξωστρέφεια. Όχι μία χώρα άλλο ένα γιγάντιο ξενοδοχείο, Μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις για καλές θέσεις εργασίας. Αυτά όλα είναι δεσμεύσεις που κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια, μια ισχυρή χώρα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Και μπορούμε -εάν μας δώσουν ισχυρή εντολή οι πολίτες- να κάνουμε την αλλαγή δυνατή, με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας:
“Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί ή αριστεροί και θέλω να τους απευθυνθώ λέγοντάς τους ότι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρει μία μεγάλη αλλαγή αυτές τα τελευταία χρόνια τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς το εισόδημά εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα τα δημόσια νοσοκομεία Εμένα με εγκαταλελειμμένα χωρίς γιατρούς τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μία θηλιά στο λαιμό πνίγονται στα χρέη δεν μπορεί να περάσουν έξω από τις τράπεζες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονταν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν στείλει να μείνω στην ύπαιθρο οι νέες και οι νέοι κλέβουν τα όνειρά του να φλέγονται οι περισσότεροι από αυτούς σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα να πάω στο εξωτερικό να δούνε μία προοπτική με αξιοπρέπεια ένα 700.000.

Η Ελλάδα της αισχροκέρδειας της οικογενειοκρατίας της διαφθοράς της αδικίας είναι στο χέρι μας να φέρουμε μία μεγάλη αλλαγή σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική αλλά και με απλή λογική το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για την αλλαγή για μία κυβέρνηση Προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τα πράγματα θα αλλάξει τις ζωές μας θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του Πολίτη μία κυβέρνηση η οποία θα στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών στη μείωση των τιμών στη ρύθμιση των χρεών στη στήριξη του κοινωνικού κράτους η στήριξη των νέων των γυναικών των ανθρώπων της εργασίας των ατόμων με αναπηρία των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας ξέρουμε και μπορούμε κυβέρνηση θα είμαι στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά κάναμε λάθη Ναι κάναμε αλλά όμως κυβερνούσαν με εντιμότητα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια από την κρίση από τη χρεοκοπία με γεμάτα ταμεία καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα στις αγορές όμως δεν κυβέρνησαν με βάση το πρόγραμμά μας ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή το χρωστάμε στην ιστορία το χρωστάμε στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερη δικαιοσύνη δικαιοσύνη για όλους δικαιοσύνη παντού».

Στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι:
«10 μέρες έχουμε μέχρι τις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα πρέπει να πάρουνε μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους. Κάνοντας απολογισμό μιας δύσκολης τετραετίας μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια. Ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις που είχα δώσει πριν τέσσερα χρόνια».

«Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Μία Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο στον δρόμο που μπορούμε να συνεχίσουμε για να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό και να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν στην πατρίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε όμως ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα την κάνουμε καλύτερη, πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη είναι απαραίτητο. Είμαστε ήδη πρωταθλητές μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα».
«Να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά τολμηρά μπροστά στην Ελλάδα πολύ οραματιζόμαστε» είπε μεταξύ άλλων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook