Φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης, αυτή της ΝΔ είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα - Μεγάλο μου στοίχημα η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας - θα εξέταζα παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ σε μικρά χωριά και νησιά - Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Αισιόδοξος για «καθαρή νίκη» της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής εμφανίσθηκε μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα του Σκάι και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, αναφερόμενος στην υπόθεση Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όσα είπε ο αποσυρθείς από την εκλογική μάχη πρώην υπουργός αποτελούν κυρίαρχες απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έθεσε ως στοίχημα για την επόμενη τετραετία την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ έκανε αναφορά στη στοχοποίηση τόσο του Διονύση Σαββόπουλου, όσο και της συζύγου του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά και ορεινά χωριά, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

O κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών: Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ, είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, δεν ενδώσαμε στην τοξικότητα».
Το βράδυ των εκλογών θα γνωρίζουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.
-Κοιτάμε τα του οίκου μας, θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για τη ΝΔ, θέλουμε να κλείσουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης. δεν είναι εγώ αυτός που θα αποφασίσει το χρόνο των δεύτερων εκλογών, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

-Για την παράλληλα πλατφόρμα καταγραφής των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: Κατάκτηση της ελληνικής δημοκρατίας είναι οι δίκαιες και αδιάβλητες εκλογές, όλα αυτά για τα παράλληλα συστήματα θυμίζουν και τα παράλληλα νομίσματα, δεν δίνω και πολύ σημασί, δε νομίζω ότι κανείς θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

-Για την υπόθεση Κατρούγκαλου και αν υπάρχει κρυφό πρόγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Να δούμε τί είχε γίνει στο παρελθόν. Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει τι θα έκανε με το νόμο Κατρούγκαλου, που τσάκισαν τη μεσαία τάξη, τα πιστεύουν βαθιά αυτά, δεν έκανε λάθος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στην ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κρυφό τους σχέδιο.

-Επιδιώκω τη μείωση των ανισοτήτων με δομική μείωση της ανεργίας. Είχαμε αυξήσεις συντάξεων της τάξης σχεδόν του 8%, είχαμε πρόσθετη βοήθεια με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά, έως ότου σβήσει τα επόμενα χρόνια. Η στήριξη θα επέλθει από την υπεραπόδοση της οικονομίας, χωρίς να τσακίζουμε τη μεσαία τάξη σε φόρους. Πιστεύετε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσει 13η σύνταξη και αναδρομικά; Εφερε το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς να μας έχει πει τίποτα. Θα εξακολουθήσουμε να αυξάνουμε τις συντάξεις και να στηρίζουμε τους συνταξιούχους.

-Για τους έμμεσους φόρους, γιατί δεν μειώνονται: Αν ο σκοπός είναι η μείωση των τιμών, δεν έχει αποτέλεσμα. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες, χωρίς αποτέλεσμα. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Ο πληθωρισμός θα πέσει, πέφτει ήδη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος, αλλά πέφτει. Εχουμε δει τα χειρότερα της ακρίβειας. Δομικά θα λυθεί το πρόβλημα. Εχουμε προσωρινά μέτρα, όπως το μάρκετ πας. Το καλάθι του νοικοκυριού δημιούργησε διαφάνεια και έβαλε μία τάξη. Η αγορά λειτούργησε. Για τον ΕΦΚ στα καύσιμα, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα κοστίσρι 2 δισ. να μας πει πού θα τα βρει. Εμείς φορολογήσαμε για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς στο ρεύμα. Τώρα έχουμε πια επιστρέψει σε μια κανονικότητα στις τιμές ενέργειας. Αν θέλουμε να καταστρέψουμε τη ΔΕΗ ας ξαναγίνει δημόσια. Το κράτος ελέγχει το 34% της ΔΕΗ. Πριν από 18 μήνες είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο ρεύμα, τώρα δεν υπάρχει κάποιο παράπονο.

-Για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: Ο κ.Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες το 2015 μετά το δημοψήφισμα- παρωδία και γύρισε πίσω με ένα αχρείαστο μνημόνιο. Και γω πήγα στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύτηκα και έφερα πίσω 31 δισ. για τη χώρα. Εγώ προσωπικά τα διαπραγματεύτηκα. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των πόρων. Είναι σαχλαμάρες αυτά που λένε για Βρυξέλλες και επαναδιαπραγμάτευση. Ο προσωπικός βοηθός, οι 36.000 διαδραστικοί πίνακες για τα σχολεία, είναι με λεφτά του ταμείου ανάκαμψης. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Οταν λέμε ότι θα δώσουμε ότι θα δώσουμε χρήματα στην υγεία είναι κοστολογημένα. Το δικό μου μεγάλο στοίχημα είναι το νέο εθνικό σύστημα υγείας. Το σύστημα ασχολήθηκε με την πανδημία, έμειναν πίσω άλλα θέματα.

-Σχεδόν μηδενίσαμε τα ράντζα, δεν ιδιωτικοποιείται η υγεία. Η πλήρωση θέσεων που βγαινουν άγονες είναι μεγάλο πρόβλημα, θα το λύσουμε. Δεν μπορεί ένα νησί ολόκληρο να βρει ένα σπίτι για έναν γιατρό; Θα καλύψουμε τα κενά, η τηλεϊατρική μας δίνει δυνατότητες, δουλεύουμε νέο πλαίσιο αεροδιακομιδών- εκεί θα αγοράσουμε υπηρεσίες. Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε είναι στο ΕΣΥ. Εχουμε μιλήσει συνολικά για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ μέσα στην τετραετία.

-Ο κ.Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και δεν του κοστίζει να τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα. Αν υπήρχε τσουνάμι πλειστηριασμών, δεν θα το ξέρατε; Ναι, υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχει μια πλατφόρμα για να μπορεί να βρεθεί λύση, έχουμε πάνω από 50 δισ. ρυθμισμένα δάνεια, ανάμεσα στους πολίτες και τους σέρβισερς. Θέλουμε να τσακίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να ρυθμίζει. Γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις, αυτό που λέει ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει, θα κατέπιπτε όλο το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ θα έπεφτε στο κενό.

-Για τον ΕΝΦΙΑ: Εχουμε κάνει ήδη σημαντική παρέμβαση, δεν είπαμε ότι πρέπει να τον καταργήσουμε, αλλά να τον μειώσουμε. Και οι πολίτες πρέπει να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, δίνουμε περαιτέρω κίνητρο. Δεν είναι στον προγραμματισμό μας νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξέταζα όμως παρεμβάσεις σε μικρά χωριά και νησιά, να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι κάτοικοι. Μην ξεχνάτε την παρέμβασή μας για τον φόρο γονικής παροχής. Ευνοούμε τη μεσαία τάξη. Διώξανε τον κακομοίρη τον Κατρούγκαλο, τον μαρτυριάρη, αλλά κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, που έκανε την επανεμφάνισή του για να στοχοποιήσει τον Διονύση Σαββόπουλο.

-Ο Μάνος Χατζηδάκης που επίσης είχε στοχοποιηθεί από τον αυριανισμό είχε πει ότι ψηφίζω ΝΔ γιατί είναι το μόνο κόμμα που μου επιτρέπει να το βρίζω. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε με τον Διονύση Σαββόπουλο, είναι ολόκληρη φιλολογία τοξικότητας. Ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε απλά την άποψή του και στοχοποιήθηκε με χυδαίο τρόπο. Δεν απάντησα σε καμία προσωπική προσβολή, γκρίζα βίντεο. Αποφάσισα να μιλήσω για το μέλλον. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος. Είναι μια διαφορετική αντίληψη για το πως πρέπει να ασκείται η πολιτική. Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε με τρόπο χυδαίο και δεν τα ξεχνάω αυτά. Η απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μικραίνει, μεγαλώνει.
-Για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής: Εννοούσε αυτό που είπε. Δεν το είπα μόνο εγώ, αλλά και ο κ.Κουτσούμπας, το μόνο κόμμα που έκλεισε το μάτι στη ΧΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα, αυτοί που διαδήλωναν στη μνήμη του.

-Για τα εθνικά: Χρειαζόμαστε τα F-35 και μπορούμε να τα πάρουμε, είναι εισήγηση των γενικών επιτελείων, να έχουμε τα πρώτα το 2028. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αμφίβολο αν θα συνέχιζε αυτά τα προγράμματα και για τις φρεγάτες. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι ορολογία συνηθισμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμφωνίες που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος.

-Το 2020 φτάσαμε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο, ευτυχώς μπορέσαμε και την αποτρέψαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά. Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Βεβαίως και θα πάρω τον κ.Ερντογάν να τον συγχαρώ, δεν ήμουν εγώ αυτός που είπε δε μιλώ με τον Μητσοτάκη, αλλά δεν είμαι και αφελής. Οσο έτοιμοι είμαστε να τείνουμε χείρα φιλίας, άλλα τόσο αποφασισμένος είμαι ότι θα συνεχίσω την πολιτική της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και της αναβάθμισης του κύρους της Ελλάδας συνολικά, γιατί σήμερα η Ελλάδα μετράει. δεν θα ανησυχούσα για τις απειλές της Αγκυράς, αλλά δεν φτάσαμε τυχαία σ’ αυτό το σημείο.

-Είπατε χάνεις φεύγεις, κερδίζεις μένεις: Το είπα για το μπάσκετ. Τι θα γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρει καθόλου, ας λύσουν τα ζητήματά τους μόνοι τους. Εχω το μυαλό μου να νικήσουμε.

-Για ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16: Δεν θα είναι μόνο το άρθρο 16, όχι γιατί ενδιαφερόμαστε να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά είναι μια τρέλα, να φεύγουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, η Κύπρος να είναι κέντρο. Αλλά πρέπει να πω ότι κυρίαρχο είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου.

-Για το νέο υπουργικό συμβούλιο, αν κερδίσει: Αν μιλούσα γι’ αυτό θα εξέπεμπε αλαζονία, να μιλήσω πριν να μιλήσει ο ελληνικός λαός.

-Θα ξανα-αλλάξει ο εκλογικός νόμος: Η συζήτηση έχει ξαναγίνει, είναι καλός νόμος, δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Εξαντλήσαμε την τετραετία, είναι θεσμική κατάκτηση ότι φτάσαμε στο τέλος της τετραετίας.

-Αν γινόμασταν μια χώρα χωρίς ακρότητες, είναι κατάκτηση. Πάντα πρέπει να υπάρχει φυσική παρουσία στην κάλπη, θα ξαναφέρω το ζήτημα των ελλήνων του εξωτερικού. Είμαι απολύτως ανοιχτός για ντιμπέιτ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook