Οι εκτιμήσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για την σεισμική δραστηριότητα μετά τα 5,1 Ρίχτερ της Πέμπτης στις Μοίρες και η χρονική συγκυρία για τους σεισμούς μεταξύ Πελοποννήσου και Στερέας Ελλάδας.

Σύμφωνα με το cretalive.gr μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε σήμερα το πρωί στις Μοίρες και συμμετείχε σε μια πρώτη ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Φαιστού, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Γιατί προβληματίζεται ο Παπαδόπουλος
Προβληματισμό για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά από τα 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και για τους συνεχείς σεισμούς στον Κορινθιακό τις τελευταίες ημέρες, εξέφρασε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, «Δεν είναι αμελητέος ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Από την άλλη έχουμε έντονη σεισμική ακολουθία που δεν μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για αυτό».

«Είναι διαφορετική η εστία του σεισμού που ενεργοποιήθηκε χθες με εκείνη του Αρκαλοχωρίου, όπου πάντως χθες είχαμε έναν σεισμό 3,3 Ρίχτερ, που ήταν ένας καθυστερημένος μετασεισμός», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει «προβληματισμός γιατί το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή», ενώ εξέφρασε «επιφυλακτικότητα γιατί η ίδια περιοχή, το 1965, έχει δώσει τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ».

Ερωτηθείς για την συνεχή σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο τις τελευταίες ημέρες, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Κορινθιακός Κόλπος δίνει μεγάλους σεισμούς, μεγέθους 6 Ρίχτερ και άνω και αυτοί είναι που μας απασχολούν γιατί έχουν και συνέπειες. Δίνει τέτοιους σεισμούς κάθε 25-30 χρόνια. Τώρα βρισκόμαστε ακριβώς 28 χρόνια μετά από τον προηγούμενο ανάλογο σεισμό, τον Ιούνιο του 1995 στο Αίγιο».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «Υπάρχει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» στο οποίο θα πρέπει να ανατρέξουν κυρίως οι Δήμοι», ώστε να είναι προετοιμασμένοι όλοι ανά πάσα στιγμή για κάθε ενδεχόμενο.

Στον Δήμο Φαιστού ο Ε. Λέκκας: “Σε δύο 24ωρα τα ασφαλή συμπεράσματα”
Σύσκεψη στις Μοίρες πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της οποία όπως γράφει το cretalive.gr ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ενημέρωσε τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μεσαρά μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και τις αναφορές που έχουν υπάρξει σε ζημιές.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας στη διάρκεια της ενημέρωσης προς τη δημοτική αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την τελευταία διετία παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα στο λεγόμενο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά. Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι “βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης”.

Δύο μέρες ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα
Παράλληλα, όμως, όπως σημείωσε, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη και θα χρειαστούν δύο ακόμη 24ωρα για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, επισήμανε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταγράφονται μετασεισμοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι δυνάμεις στην περιοχή εκτονώνονται.
Μολονότι, εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στην περιοχή μεγάλο ρήγμα, η αυτοδιοίκηση και οι μηχανισμοί της θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

‘Ελεγχοι για το εύρος των ζημιών
Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Φαιστού μιλώντας στο Cretalive, επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν μετασεισμοί ενώ αναφέρθηκε στην αγωνία που βίωσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, σημείωσε, ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές έχουν προκληθεί ζημιές και σε ποια έκταση.

Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές;
Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στα σχολεία της Μεσαράς που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, θα γίνει αυτοψία στα κτίρια, ωστόσο απαιτούνται οδηγίες και από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι κρίσιμο το ζήτημα της προστασίας των υποψηφίων και των εκπαιδευτικών αλλά και του αδιάβλητου της διαδικασίας αυτής καθαυτής.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε ότι αναμένει οδηγίες από τους ειδικούς σχετικά με το εάν θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες την Τρίτη μετά τις εκλογές.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες από τον Ε. Λέκκα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημείωσε με έμφαση ότι οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και έδωσε μια σειρά από οδηγίες. Όπως σημείωσε τα παλαιά κτίσματα θα πρέπει να αποφεύγονται, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τζαμαρίες και τα βαριά αντικείμενα που βρίσκονται σε ψηλά ράφια θα πρέπει να αποσυρθούν. Η χρήση του αυτοκινήτου τη στιγμή της σεισμικής διέγερσης θα πρέπει να αποφεύγεται και ο κόσμος να κατευθύνεται προς ανοιχτούς ελεύθερους χώρους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook