Τι λένε για τον στρεπτόκοκκο σε μικρούς και μεγάλους ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία ύστερα από επιπλοκές λόγω στρεπτόκοκκου.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον 6 παιδιά από το περιβάλλον του άτυχου μαθητή έχουν διαγνωστεί με στρεπτόκοκκο, ενώ ο 9χρονος ξάδερφός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση σε λοιμώξεις», επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «με μια απλή αντιβίωση το παιδί που νοσεί θα πάει πολύ καλά» και εξήγησε πως: «Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός.
Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα».
«Φέτος φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη συχνότητα» σημείωσε και ανέφερε πως αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από την Αγγλία όπου επιτηρείται στενά. Στην Αγγλία έχουν μετρήσει περίπου επτά θανάτους, από αυτή τη διεισδυτική νόσο σε παιδιά. «Οι 7 θάνατοι ανά 10.000.000 πληθυσμού είναι περίπου ότι βλέπουμε και στην Ελλάδα» σημείωσε.
Φέτος έχουμε περισσότερα κρούσματα «αντισταθμιστικά» επειδή τις προηγούμενες χρονιές είχαμε λιγότερα, ανέφερε ως μία από τις υποθέσεις για την αύξηση καθώς όπως ανέφερε «δεν έχουμε ακριβή απάντηση».
Ωστόσο, όπως τόνισε «αυτό δεν σημαίνει ότι περνάνε τον στρεπτόκοκκο βαρύτερα επειδή δεν τον πέρασαν τις προηγούμενες χρονιές».

«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι το γνωστό στέλεχος του στρεπτόκοκκου»

Ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο: «Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».

Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
Ο στρεπτόκοκκός μπορεί να κάνει αμυγδαλίτιδα και ωτίτιδα. Επίσης, μπορεί να κάνει πνευμονία και μπορεί να κάνει και δερματικές παθήσεις. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο και την αναπνοή.
Συνήθως το μικρόβιο το έχουν οι ενήλικες ως φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά.

Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως ανέφερε ο παιδίατρος, γιατί ξεκινάει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να μπει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.

«Υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022»

Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης.

Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook