Στο τρίγωνο Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία ψάχνουν οι ελληνικές αρχές τους εγκεφάλους του κυκλώματος των διακινητών που έστειλαν στο θάνατο εκατοντάδες μετανάστες στα νερά της Μεσογείου

Η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή της Europol για να φτάσει στους εγκεφάλους του κυκλώματος των διακινητών
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών από τις ελληνικές δικαστικές αρχές μπαίνει ο ρόλος των εννέα συλληφθέντων διακινητών πάνω στο αλιευτικό ο οποίοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων έπαιζαν και το ρόλο του βασανιστή προς τους μετανάστες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες από θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό και του παραμικρού ίχνους από τους άτυχους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο  με τον αριθμό των αγνοουμένων να είναι εφιαλτικός καθώς μπορεί να είναι και πάνω από 500 άτομα…

«Δεν υπάρχουν γυναίκες. Όλες οι γυναίκες πέθαναν, βυθίστηκαν με τα παιδιά τους αγκαλιά. Μιλάμε για τραγωδία», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Σύρων στην Ελλάδα, Ανουάρ Μπακρι.

Ο ρόλος των 9 συλληφθέντων

Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία στους εννέα άνδρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Οι άνδρες που κατηγορούνται ως διακινητές με βαρύ κατηγορητήριο είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών .

Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο , αδικήματα που μπορούν επισύρουν και ισόβια κάθειρξη λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου.

Ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος τους πάνω στο αλιευτικό κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς την Ιταλία:

Ο καπετάνιος που σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκρός, βρισκόταν καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο μηχανικός του πλοίου αλλά και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άνδρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο.

Οι 8 διακινητές , Αιγύπτιοι όλοι, αρνούνται τις κατηγορίες εκτός από έναν που φέρεται να έχει ομολογήσει. Είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.

Πώς έφτασε το Λιμενικό στις συλλήψεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Λιμενικό οδηγήθηκε στους 9 συλληφθέντες λόγω ύποπτων συμπεριφορών τους καθώς και μέσω φωτογραφιών που έδειξαν στους διασωθέντες.

Έρευνες για παρακλάδια σε Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία – Συνδρομή της Europol ζήτησε η Ελλάδα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαικό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογιστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook