Κορυφώνεται η αγωνία για το υποβρύχιο με πέντε που το σήμα του χάθηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση με το τουριστικό υποβρύχιο με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού, και πέντε επιβάτες, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τη Δευτέρα, όταν εξέπεμψε το τελευταίο σήμα του σε βάθος άνω των 3.800 μ. στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το υποβρύχιο Τitan, που ανήκει στην OceanGate Expeditions, μετέφερε πέντε επιβάτες, ανάμεσά τους τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Στόκτον Ρας, τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρτινγκ και τον Γάλλο εξερευνητή Πολ Ανρί Ναρζολέ, στο ναυάγιο του Τιτανικού. Επίσης ο Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood και ο γιος του, Suleman.

Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 4:00 τα χαράματα της Δευτέρας τοπική ώρα, αλλά η τελευταία επικοινωνία του με το μητρικό σκάφος MV Polar Prince έγινε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά από την έναρξη της δίωρης κατάδυσής του, λόγος για τον οποίο ειδικοί εκτιμούν ότι βρισκόταν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού εκείνη την ώρα.

Οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για να εντοπίσουν το τουριστικό υποβρύχιο Titan του οποίου τα ίχνη χάθηκαν λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη).

Το υποβρύχιο προσέφερε στους επιβάτες την ευκαιρία να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού.
Σύμφωνα με το BBC, στο υποβρύχιο επέβαιναν πέντε άτομα, ενώ η επαφή με το σκάφος χάθηκε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίστηκε στη διάρκεια της νύχτας στο μέσο του Ατλαντικού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σημάδι του σκάφους.

Κυβερνητικές υπηρεσίες, το ναυτικό και των δύο χωρών και εμπορικές εταιρείες βαθέων υδάτων βοηθούν όλοι στην επιχείρηση διάσωσης.

Πιστεύεται ότι οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο έχουν οξυγόνο για ακόμη 48 ώρες.

Το υποβρύχιο που χάθηκε 

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος

Ο Χάρτινγκ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της εταιρείας Action Aviation, είχε κάνει ανάρτηση στα social media την Κυριακή ότι θα λάβει μέρος σε κατάδυση της OceanGate Expeditions. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η επίμαχη κατάδυση ήταν πιθανό να είναι η πρώτη και η μόνη επανδρωμένη με προορισμό τον Τιτανικό μέσα στο 2023 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «εξερευνητή του κόσμου» ενώ είναι κάτοχος του Ρεκόρ Γκίνες για τον πιο γρήγορο γύρο της Γης με αεροπλάνο σε 46 ώρες 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Το 2022, δε, είχε λάβει μέρος στην πέμπτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της Blue Origin, της εταιρείας που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Inc

Ο Στόκτον Ρας είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος και είχε αναδειχθεί, μάλιστα, ως ο youngest jet transport rated pilot του κόσμου σε ηλικία 19 ετών.

Εκτός από ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Inc, ο Ρας ίδρυσε και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης OceanGate Foundation που είχε ως στόχο την αξιοποίηση της υποβρύχιας τεχνολογίας για νέες ανακαλύψεις στον τομέα της ιστορίας και της αρχαιολογίας.


ον Φεβρουάριο ο Ρας είχε δηλώσει για την κατάδυση στον Τιτανικό ότι «αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η ομορφιά του ναυαγιού. Δεν είναι κάτι που νιώθεις σε ένα ναυάγιο. Είναι ένα υπέροχα όμορφο ναυάγιο».

Ο Γάλλος εξερευνητής

Ένα ακόμη πρόσωπο που πιστεύεται ότι επέβαινε στο τουριστικό υποβρύχιο ήταν ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στα social media το περασμένο Σάββατο ο Χάμις Χάρντινγκ.

«Η ομάδα στο υποβρύχιο περιλαμβάνει ορισμένους θρυλικούς εξερευνητές, μερικοί από τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του ’80, μεταξύ των οποίων και ο Π.Α. Ναρζολέ» έγραψε ο Χάρντινγκ σε ένα post στο Facebook, σύμφωνα με το CTV News.

Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια το άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί στα 3.800 μέτρα.


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής της Βοστόνης χθες Δευτέρα, πάντως, δόθηκε στη δημοσιότητα κανένα από τα ονόματα των πέντε επιβατών του υποβρυχίου.

Ο υποναύαρχος John W. Mauger δήλωσε στο Fox News ότι το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει στα συντρίμμια – και είπε ότι η ακτοφυλακή δεν έχει τις δυνατότητες να το προσεγγίσει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν διαθέτουμε εξοπλισμό επί τόπου που να μπορεί να κάνει έρευνα του πυθμένα… υπάρχουν πολλά συντρίμμια σε αυτό το ναυάγιο, οπότε ο εντοπισμός θα είναι δύσκολος», είπε και πρόσθεσε ότι: «Δεν έχουμε τις δυνατότητες αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να το εντοπίσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση έρευνας διεξάγεται τόσο κάτω από το νερό όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας, «περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Κοντ σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook