Έκρυθμο το κλίμα στη Ρωσία μετά τις απειλές του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Απρόβλεπτες εξελίξεις δημιουργεί η απόφαση του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να στασιάσει κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και να καλέσει του Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο της Ουκρανίας να ταχθούν στο πλευρό του.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος ρώσος στρατηγός.

Διάγγελμα Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προέβη σε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας, κάνοντας λόγο για ανταρσία και πισώπλατη μαχαιριά, που δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση του Πριγκόζιν ότι ο ρωσικός στρατός υποχωρεί και «πνίγεται στο αίμα του» σε Ζαπορίζια, Χερσώνα και Μπαχμούτ ενώ οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται επιτυχημένα στα νότια και νοτιοδυτικά, με τη Μόσχα να λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αφού ακόμα και τεθωρακισμένα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Μόσχα αυτό που εξελίσσεται από τις 12 η ώρα τη νύχτα είναι ένα γεγονός το οποίο αντιμετωπίζεται ως «προβοκάτσια» από την επίσημη πλευρά της Μόσχας.

Αφορά στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος μέχρι τις 4 η ώρα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έβγαζε ο ίδιος, έχει πάρει ένα τμήμα του ιδιωτικού στρατού του και προσπαθεί με τανκς – όπως λέει – να κινηθεί, για να επιβάλει τίμια κατάσταση. Ουσιαστικά καταφέρεται εναντίον του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Μέτωπο στην Ουκρανία συνεχίζει να υπάρχει γιατί βρίσκεται ο ρωσικός στρατός. Ο Πριγκόζιν είναι εκείνος που από τα τέλη Μαΐου αποσύρθηκε από τα μέτωπα στα μετόπισθεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Πριγκόζιν, ο ρωσικός στρατός χτύπησε τις περιοχές που ήταν σταθμευμένοι οι άνδρες του, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση του στρατού είναι ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Το βέβαιον είναι ότι υπάρχει μία ένοπλη εσωτερική κόντρα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, τμήματα του ρωσικού στρατού με επικεφαλής τις ομάδες Αχμάντ των Τσετσένων μαχητών του ρωσικού στρατού, έχουν πάρει διαταγή να ξεκινήσουν από τις θέσεις που βρίσκονται στο μέτωπο έτσι ώστε να απομονώσουν την προέλαση των τανκς του Πριγκόζιν.

Ανακοίνωση του Βρετανικού ΥΠΑΜ
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner φαίνεται να κινούνται προς τη Μόσχα.

“Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα”, επισημαίνει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.

«Ο Γάλλος πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

“Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία”, προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook