Η ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου.

Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ξεκίνησε την ομιλία του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. στην πρώτη του τοποθέτηση στη Βουλή από τη νέα του θέση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Θα αγωνιστούμε για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών», είπε ο κ.Φάμελλος και ευχαρίστησε παράλληλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν όρθιοι.

Οφείλω, είπε να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του και την παρακαταθήκη που κληροδοτεί και στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κοινωνία. Εβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας. Εκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πατριωτικό καθήκον και τα δικαιώματα της χώρας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτα. Θα ασκήσουμε τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή και έξω από αυτή.

Προσερχόμαστε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τιμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου» ανέφερε εισαγωγικά ο Σ. Φάμελλος στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή με την ιδιότητα του προέδρου της Κ.Ο., προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας και το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ευχαρίστησε εκ μέρους της Κ.Ο. τον Αλ. Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελλάδα». Επ΄ αυτού, υπενθύμισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στην έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Τόνισε ότι παρά το εκλογικό αποτελέσματα, τα προβλήματα παραμένουν, με πολλά εξ αυτών να προκλήθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως η ακρίβεια και οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία» είπε ο κ. Φάμελλος σε σχέση με τις πολιτικές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως ο δεύτερος άξονας αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας με όρους ευημερίας για όλους, ενώ ο τρίτος έχει να κάνει με τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Ως προς τον πολιτικό πανηγυρισμό του κ. Μητσοτάκη για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε με νόημα τη σχετική τροπολογία που είχε φέρει πριν τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπερψήφισε, ενώ υπενθύμισε και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, συμπεραίνοντας:
«Δεν κάνετε κάποιο χατίρι, υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ». Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για «συνεργασία στον προοδευτικό χώρο», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ηγεμονίας του Κυρ. Μητσοτάκη, πετώντας με αυτό τον τρόπο το γάντι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεισφορά του κόμματος του Ν. Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς, όπως επίσης απέναντι στη νοοτροπία του ρουσφετιού, με την ταυτόχρονη αποδόμηση θεσμών και κράτους δικαίου.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι πολλά από αυτά που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, σημειώνοντας ότι παραμένουν σοβαρά ζητήματα όπως: η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών
«Δεσμεύτηκε σήμερα για αρκετά. Όμως δεν έχουμε μία νέα κυβέρνηση. Έχουμε μία συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τα έλυσε ή δεν έκανε κάποιες κινήσεις την πρώτη 4ετία, για μισθούς, για υγεία, Δεν πρόλαβε; Γιατί δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε τους μισθούς αλλά έγιναν ιδιωτικοποιήσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.

Αναφορικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου τόνισε ότι η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι βασικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. . Η ανεξαρτησία των αρχών, η προστασία των δικαιωμάτων , η ελευθερία του τύπου και η ταχεία απονομή δικαιοσύνης είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς και δεν εξασφαλίζονται σήμερα στην Ελλάδα. Και υπογράμμισε ότι η θητεία της ΝΔ κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί στα θέματα αυτά, καθώς σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του από την κυβέρνηση.

Ο κ. Φάμμελλος από το βήμα της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι: «Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα, που με αγώνες και με μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και για τους πολίτες και την πατρίδα. Προφανώς και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Αλλά έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 4ετία που τα βάρη στην κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν.

Θα μας βρείτε απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά αλλά πάντα δημοκρατικά σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας και υποβάθμισης της χώρας. Η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή. Εμείς θα είμαστε εδώ για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας

Και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την πρόοδο, τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη και τα ατομικά δικαιώματα.
Και η δημοκρατία θα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες. Σας ευχαριστώ θερμά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook