Τεράστιες καταστροφές από τις φωτιές που αναζωπυρώθηκαν σε Μάνδρα , Μέγαρα, Δερβενοχώρια και Ρόδο.

Συνολικά στην Δυτική Αττική εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Οινόη, Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Παντελεήμονα και Κιάφα
Για τέταρτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ελέγξουν το μέτωπο των πυρκαγιών. Στη Δυτική Αττική η εικόνα λίγο μετά τις 8 μμ είναι κάπως καλύτερη μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που προκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (20/7).
Συναγερμός είχε σημάνει στην Πυροσβεστική λίγο μετά τις 4 το απόγευμα λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα. «Βροχή» τις τελευταίες ώρες τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών.
Στη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς πριν νυχτώσει είχαν πέσει αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη ίσως φορά στο σημείο επιχειρούσαν 22 εναέρια μέσα, 11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα.

Ειδικότερα, με μήνυμά του το 112 αρχικά κάλεσε σε εκκένωση 4 περιοχών. Συγκεκριμένα κάλεσε όσους βρίσκονται σε Άγιο Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν προς Οινόη.

Το 112 ήχησε και πάλι λίγο πριν τις 6 μμ για να εκκενωθεί η Οινόη προς Ερυθρές και λίγο αργότερα ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα. To 112 ήχησε και πάλι, αυτή την φορά για να εκκενωθεί ο Άγιος Παντελεήμονας προς τις Ερυθρές.

Στην Αγία Σωτήρα οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Εκκενώνεται ο οικισμός Κιάφα καθώς μετά τις 7μμ εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα – Ελευσίνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κιάφα εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα – Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Για ακραίες καιρικές συνθήκες που ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς έκανε λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση από αρχηγείο της Πυροσβεστικής στις 6μμ της Πέμπτης (20/7), ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη (19/7) στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

Για τις πυρκαγιές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προσθέτουν ότι με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Επίσης η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα ματαιώνεται και θα γίνει το επόμενο διάστημα ενώ ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook