Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

Στην αρχή ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για τις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την πιθανότητα να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ανέφερε: «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικά στα κόμματα της Αριστεράς, δεν συνδέουμε την πολιτική με την προσωπική επιδίωξη. Από την άλλη μεριά έχω αναλάβει μία πολύ μεγάλη ευθύνη, άρα έχω και την ευθύνη όχι μόνο της πολιτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την έκφραση της ενότητας».

Στην συνέχεια ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι στις εσωτερικές διεργασίες που γίνονται στο κόμμα του σημαντική παράμετρος είναι «τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». «Το πρόβλημα δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να ανέλαβε ένα μεγάλο ποσοστό της ευθύνης, αλλά αν δεν αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αποκαταστήσει όλα αυτά τα ελλείματα που έχει, νομίζω ότι δεν θα κάνουμε τίποτα».

Έχει αποκωδικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα της κάλπης;

«Θα ήμουν πρόχειρος αν σας έλεγα ναι. Δεν μπορεί κάποιος σε τόσο λίγο χρόνο να μπορέσει να αναλύσει μία εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα απόστασης από την κοινωνία, δεν καταλάβαμε μεγάλες αλλαγές. Δεύτερο θέμα είναι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων, πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Δεν χρειαζόμαστε ένα αριστερό κόμμα που είναι μόνο ηγεσία και οπαδοί. Χρειαζόμαστε ένα πιο δημοκρατικό κόμμα πράγμα που δεν μεταφράζεται ως πολυφωνία – παραφωνία, σημαίνει δημιουργική δημοκρατία εντός, ώστε να ακούγονται οι νέοι, οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της παραγωγής».

O Αλέξης Τσίπρας δεν θα φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχοντας μία πολύ μεγάλη σύνδεση και συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, μας φαίνεται αδιανόητο ότι θα λειτουργήσουμε χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, καταλαβαίνω την μεγάλη τομή που έκανε με την αποχώρισή του. Η αίσθηση όλων ήταν και είναι ότι χρειαζόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς κρατάει μία πολύ σοβαρή στάση, δεν συμμετέχει δηλαδή στην συζήτηση για την επόμενη ηγεσία».

Και τόνισε ο κ. Φάμελλος σχετικά με τις διεργασίες ανάδειξης του/της νέου/α προέδρου του κόμματος: «Δεν πρέπει να γίνει η συζήτηση αυτή κοιτώντας στο εσωτερικό. Η επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να είναι κοιτώντας προς την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μία προοδευτική διακυβέρνηση. Πρέπει να κάνουμε πολιτική για την κοινωνία».

Ο Σωκράτης Φάμελλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Στην περίπτωση του δήμου της Αθήνας η ανάγνωση των πιθανών υποψηφίων σε συσχετισμό με τάσεις είναι απολύτως λανθασμένη, δεν προκύπτουν από τάσεις τα ονόματα που συζητούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει να υποστηρίξει μία προσπάθεια που θα έκανε και κάνει ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς για να κάνουμε ένα προοδευτικό σχήμα και να αμφισβητήσουμε την δημαρχία του Κώστα Μπακογιάννη, γιατί δεν ήταν καθόλου παραγωγική και δεν βοήθησε την Αθήνα. Αν δεν πετύχει η προσπάθεια του Νίκου Παππά – την οποία εμείς θα υποστηρίξουμε κι έχουμε συζητήσεις αυτή την περίοδο για να δούμε πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο – ορισμένοι σύντροφοι πρότειναν στην Πολιτική Γραμματεία να έχουμε και εναλλακτικά ονόματα για να υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες», σημείωσε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι λίγο αργά και για εμάς και για το ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε μία σκληρή αυτοκριτική, γιατί αφήσαμε πολύ πίσω και καθυστέρησε το θέμα της αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ”καπελωμένη” κομματικά. Για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε ο προοδευτικός χώρος να έχει προοδευτικά σχήματα. Χρειαζόμαστε μία άλλη αυτοδιοίκηση που θα έχει βασικό χαρακτηριστικό την εκπροσώπηση. Από την περίοδο της τουρκοκρατίας η Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα από την αυτοδιοίκηση, αυτό πια δεν υπάρχει. Σε μία κοινότητα 8 – 10 χιλιάδων κατοίκων, το κοινοτικό συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καθόλου πόρους».

Ο Σωκράτης Φάμελλος για την υποψηφιότητα του Ν. Χαρδαλιά στις περιφερειακές εκλογές

Για την αποχώρηση του Γιώργου Πατούλη στην κούρσα διεκδίκησης της περιφέρειας Αττικής και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Χαρδαλιά σχολίασε ο κ. Φάμελλος: «Στο Μαξίμου παίζονται παιχνίδια εξουσίας. Αν με ρωτούσε ποιος υπέπεσε στο μεγαλύτερο παράπτωμα την τελευταία εβδομάδα, ο κ. Μηταράκης, ο κ. Πατούλης ή ο κ. Χαρδαλιάς, θα έλεγα ο κ. Χαρδαλιάς με τους στρατιωτικούς χάρτες. Επιπλέον, τα πολιτικά πρόσωπα δεν κάνουν επιθεωρήσεις στα στρατόπεδα. Αυτά έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα».

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στην Περιφέρεια Αττικής, υπάρχει επιστολή της Κομισιόν που παρεμβαίνει σε θέματα της ανακύκλωσης και των αναθέσεων που γίνονται, καθώς δεν προχωράει η ανακύκλωση και υπάρχει σοβαρό ζήτημα διαχείρισης δημόσιων πόρων κι αυτό αφορά και το Υπουργείο Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος για τα επιδόματα

«Ιδιαίτερα το Youth Pass των 150 ευρώ, το οποίο δεν γνωρίζω αν ήταν φιλοδώρημα ή χαρτζιλίκι για τους νέους, είναι τραγικό. Αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους νέους να τους δώσει δουλειά με μισθό πάνω από 1.150 ευρώ. Δεν είναι να περηφανεύονται ότι φθάσανε το 75% των νοικοκυριών να χρειάζονται επίδομα σίτισης, είναι κατάντια και ντροπή. Είμαστε στην τριάδα των χωρών πάλι με τα πιο ακριβά καύσιμα, κάτι δεν πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό; Τα δύο διυλιστήρια είχαν 3 δις ευρώ κέρδη το 2022».

Ο Σωκράτης Φάμελλος για το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Καταλήγοντας ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο διαρκές συνέδριο που θα κάνει το κόμμα στις 2 Σεπτεμβρίου. «Θα κάνουμε ένα συνέδριο που θα έχει και υβριδική μορφή, έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και στην Περιφέρεια διαδικτυακά. Θα συμμετέχουν όλοι όσοι είχαν εκλεγεί και στο προηγούμενο συνέδριο. Εκεί θα γίνει η παρουσίαση των υποψήφιων για την προεδρία του κόμματος. Κατόπιν, θα πάμε στις 10 Σεπτεμβρίου στη διαδικασία εκλογής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook