Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, ύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις είκοσι χιλιάδες από το πέρασμα της καταιγίδας Daniel στη χώρα, σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη που είναι από τις πιο φονικές στον κόσμο εδώ και μισό αιώνα.

Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, ύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις είκοσι χιλιάδες από το πέρασμα της καταιγίδας Daniel στη χώρα, σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες σωροί στοιβάζονται πρόχειρα σε δρόμους και σε χαλάσματα, σε ότι άφησε πίσω της η πλημμύρα στη Ντέρνα, την πόλη των 200.000 κατοίκων που χτυπήθηκε ανελέητα από τις πλημμύρες και σχεδόν ισοπεδώθηκε.
Τα σωστικά συνεργεία και επιζώντες της καταστροφής συγκεντρώνουν νεκρούς συγγενείς, οικογένεια και φίλους και πρόχειρα τυλιγμένους με κουβέρτες τους αποθέτουν στους δρόμους της πόλης της ανατολικής Λιβύης.
Περισσότεροι από 5000 είναι οι άνθρωποι που έχουν ταυτοποιηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης όμως να κάνει λόγο για περισσότερους από 18.000 νεκρούς, ίσως 20.000.

Οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 10.000 και παρά το ότι τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βρουν 300 επιζώντες που είχαν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο, οι ελπίδες για τους υπόλοιπους “εξανεμίζονται”. Το ανθρώπινο δράμα δύσκολα μπορεί να περιγραφεί όταν πατέρας βρίσκει νεκρό το παιδί του.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το ρεπορτάζ του MEGA

Η Ντέρνα που χτυπήθηκε από τη μανία της πλημμύρας όσο καμία άλλη πόλη στη Λιβύη μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Έρευνα του BBC απεικονίζει με κόκκινες κουκίδες τα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δεξιά και αριστερά του ποταμού που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο λιμάνι Ντέρνα μετά τις πλημμύρες που παρέσυραν γέφυρες, δρόμους, ενώ ολόκληρα κτίρια εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας από ένα κύμα επτά μέτρων.

Περισσότερα από 2.200 κτίρια έχουν καταστραφεί ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως η πόλη χτυπήθηκε από 1 εκατομμύριο τόνους νερού που απελευθερώθηκαν με την κατάρρευση του δεύτερου φράγματος στα προάστια της πόλης.

Προτεραιότητα των συνεργείων είναι να βρεθούν οι νεκροί και να ανασυρθούν από τα συντρίμια για να μην ξεσπάσουν επιδημίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την υγειονομική κρίση που θα φέρει η πλημμύρα και οι καταστροφές κρίσιμων υποδομών.

Στη ανατολική Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια έχουν στείλει μεταξύ άλλων η Ιταλία, η Τουρκία ενώ Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκταμιεύουν άμεσα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook