«Η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική κρίση – Αλλεργικός στην κριτική ο Μητσοτάκης» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά ευθύνες για την έκταση των καταστροφών στη χώρα μας από τις πλημμύρες και τις φωτιές, ενώ για άλλη μια φορά τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αλλεργία στην κριτική, με αφορμή την απόφασή του να ανέβει στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο που δικαιούται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Σ. Φάμελλος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης στις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ απάντησε και σε πολλές σχετικές ερωτήσεις. Όπως είπε μετά το ακραίο φαινόμενα με θύματα και καταστροφές, η κρίση συνεχίζεται σαν κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης.

«Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές, εκφράσαμε την συμπαράστασή μας και στηρίζουμε με στάσεις και πράξεις αλληλεγγύης ειδικά εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν την προσπάθεια για την αποκατάσταση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μη ξανασυμβούν» είπε, εξηγώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς και κατάθεση εγγράφων από τον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την ΕΕ.

«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη» υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζονται στη επιστήμη. «Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο Σ. Φάμελλλος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ταχεία ανόρθωση στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και στον Έβρο μετά τις πυρκαγιές καθώς υπάρχει κίνδυνος αποανάπτυξης και πληθυσμιακής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την επιλογή τού πρωθυπουργού να στερήσει την αξιωματική αντιπολίτευση από το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ» και προσέθεσε: «Είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και την φοβάται». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βασίζεται στην επικοινωνία και πρόσθεσε ότι «εμείς επιλέγουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα καθώς σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για μια «μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης». Κάλεσε δε τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κάλπες της Κυριακής «για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Σ. Φάμελλος είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος και σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και ακραία ακρίβεια». «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο» σημείωσε.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ή για άλλοθι»
«Η πολιτική για το κλίμα δεν γίνεται με το τι θα κάναμε αλλά με το τι κάναμε. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2017 και το 2018, άρα υπήρχαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας.


Σε ό,τι αφορά την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες». Πρόσθεσε δε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες και λύσεις και να αποδώσει δικαιοσύνη.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή». Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολοσσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», ξεκαθάρισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook