Η ψηφιακή μαστογραφία είναι το νέο «όπλο» της ιατρικής προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα στις διαγνώσεις.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Αθηναΐς Νέγκα και ο Δρ. Μιχαήλ Γάκης, επιστημονικός Διευθυντής Πρότυπου Κέντρου Μαστού Ομίλου Ιατρόπολις, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την πρόληψη και την ψηφιακή μαστογραφία.

«”Μισοείμαι” άνθρωπος τη πρόληψης, ξέρω τι πρέπει να κάνω, προσπαθώ να το κάνω τακτικά αλλά ρολόι δεν είμαι. Τα βασικά τα κάνω», ανέφερε η Αθηναΐς Νέγκα αναφορικά με την πρόληψη και τις γυναικολογικές εξετάσεις.

Ο κ. Γάκης μίλησε για την αγωνία των αποτελεσμάτων στις γυναικολογικές εξετάσεις με την είσοδο της τεχνολογίας στο πεδίο.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο: αν εμείς θα ακολουθήσουμε την επιστήμη. Μόνο το 30% των γιατρών συμβουλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι μικρό ποσοστό. Δίνουμε μία δεύτερη ματιά με την τεχνητή νοημοσύνη», είπε αρχικά.

«Η ουσία είναι ότι έχει γρήγορα, ακρινή και έγκυρα αποτελέσματα. Μειώνεται ο χρόνος και αυξάνεται η ακρίβεια και η εγκυρότητα. Η μαστογραφία έχει μικρό χρόνο στην ανάγνωσή της. Υπάρχει ένας επεξεργαστής με τεράστιο όγκο δεδομένων από χιλιάδες ασθενείς και έχει φτιάξει μοντέλα από όλο το φάσμα των ευρημάτων, ύποπτα ή μη, τι πρέπει να παρακολουθηθεί ή ένας καρκίνος. Μπορεί να δει λεπτομέρειες που σε βιασύνη ή απειρία θα χάνονταν. Αισθανόμαστε ασφάλεια όταν η άποψή μας «συμφωνεί» με το αποτέλεσμα της ψηφιακής μαστογραφίας. Είναι σαν να έχουμε έναν δεύτερο ακτινολόγο στον ίδιο χώρο», συμπλήρωσε ο κ. Γάκης.

Για την αποτελεσματικότητα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Γάκης επεσήμανε πως, «Δεν πάμε να βρούμε μόνο τον καρκίνο, πάμε να βρούμε πράγματα που πάνε τώρα να αρχίσουν, παίζουμε με βλάβες χιλιοστού πια. Θέλουμε να μειώσουμε και την ταλαιπωρία εκτός από τη θνησιμότητα. Ο αλγόριθμος στη μαστογραφία έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, δεν μπορεί να συγκρίνει ακόμα. Εμείς όμως μπορούμε να συγκρίνουμε. Τα νέα συστήματα σε αυτόν τον τομέα, είναι ακριβέστατα. Θα χρησιμοποιηθεί και στην εκπαίδευση η τεχνητή νοημοσύνη. Εκεί όμως θα υπάρχει πρόβλημα γιατί με άπειρους γιατρούς, και θέλοντας σε κάποιες χώρες να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, μπορεί να επιβληθεί το σύστημα αυτό και να γίνονται λάθη. Χρειάζονται έμπειροι γιατροί τώρα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook