Όσπρια: Ο διατροφικός θησαυρός! (Βίντεο)
Η ηθοποιός, Νίκη Παλληκαράκη, είπε πως είναι από τους ανθρώπους που τρελαίνεται για όσπρια!
Η ηθοποιός, Νίκη Παλληκαράκη, και η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Κατερίνα Βάμβουκα, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για το πόσο σημαντικά είναι τα όσπρια στη διατροφή μας.
Η ηθοποιός, Νίκη Παλληκαράκη, είπε πως είναι από τους ανθρώπους που τρελαίνεται για όσπρια.
«Η μαμά μου ήταν από τις λίγες ευτυχισμένες μαμάδες, επειδή τα παιδιά της τρελαινόντουσαν για τα όσπρια. Το έλεγε με καμάρι. Το αγαπημένο μου είναι οι φακές. Έχω ακολουθήσει το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που έκανε η μητέρα μου».
Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Κατερίνα Βάμβουκα, τόνισε πως τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη πρόληψη του Αλτσχάιμερ.
«Έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητά σε υδατάνθρακες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι καλή πηγή καλής πρωτεΐνης. Επίσης, είναι βασική πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολλές βιταμίνες».
Όπως είπε, οι φακές είναι ο «βασιλιάς» των οσπρίων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους στο σίδηρο.
Ωστόσο, τα φασόλια, και τα κόκκινα και τα λευκά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, αν και για το ασβέστιο καταλληλότερα θεωρούνται τα ρεβίθια και η φάβα.
«Έχει βάση το να μουλιάζουμε τα όσπρια γιατί λόγω συντήρησης, περιέχουν φυτικό οξύ, που είναι μία ουσία που δεσμεύει τα μέταλλα που περιέχουν τα όσπρια. Άρα με αυτόν τον τρόπο αποβάλλεται και αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε σίδηρο και ασβέστιο. Αντίστοιχα, είναι πού σημαντικό να συνδυάζουμε τα όσπρια με σιτηρά, δημητριακά και ρύζι, αυξάνουμε την περιεκτικότητά τους σε καλή πρωτεΐνη», είπε η ειδικός.
Σε αυτά με τα οποία δεν πρέπει να συνδυάζουμε τα όσπρια, συγκαταλέγονται όσα τρόφιμα αποτελούν πηγή ασβεστίου, όπως το τυρί.
«(σ.σ Για να μην έχουμε ενοχλήσεις) ο τρόπος της άλεσης των οσπρίων είναι σημαντικός ή αν τα χυλώνουμε αρκετά. Βάζοντας λίγο λεμόνι ή ξύδι μπορούμε να αυξήσουμε τη διατροφική αξία και πάλι. Αν σκεφτούμε πως είναι βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής, δύο φορές την εβδομάδα είναι καλό να τα καταναλώνουμε», πρόσθεσε η κ. Κατερίνα Βάμβουκα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Αγροτικά μπλόκα σε Νίκαια, Μάλγαρα και Ε65 – «Θα γεμίσει με μπλόκα όλη η Ελλάδα – Έρχονται και άλλα τρακτέρ αύριο – Μαρούδας: «Είμαστε 3-0 μέχρι τώρα, πάμε καλά» (βίντεο)
- Βρυξέλλες: Η συμπεριληπτική φάτνη με Μαρία, Ιωσήφ, μάγους και νεογέννητο Χριστό… χωρίς πρόσωπα – Έντονες αντιδράσεις – Βάνδαλοι «έκλεψαν» το κεφάλι του Θείου Βρέφους (εικόνες)
- Σίσσυ Χρηστίδου: Αναλαμβάνω την ευθύνη στο επίπεδο της αφέλειας – Είναι ένας άνθρωπος που είναι εξαιρετικά θυμωμένος μαζί μου» (βίντεο)
- Χριστίνα Μπόμπα: Πριν καν εμφανιστώ στην τηλεόραση, με έκραζαν κι έλεγαν ότι είμαι απαίσια (βίντεο)
- «EQ: Καλεσμένος ο Στέφανος Ξενάκης απόψε τα μεσάνυχτα στο ACTION 24 – Τρέϊλερ
- «11 ΑΥΤΟΙ 11 ΕΜΕΙΣ»: Απόψε στο OPEN η κορυφαία ενδεκάδα στον αθλητικό σχολιασμό
- Καραφώτης-Σπιταδάκη: Τα μοναδικά Παρασκευοσάββατα στο «Koukoutsi» που καθιερώνεται στη διασκέδαση από Τετάρτη εως και Κυριακή (εικόνες+βίντεο)
- Η μυθοπλασία του MEGA κατακτά την κορυφή της τηλεθέασης και τον Νοέμβριο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook