Όσπρια: Ο διατροφικός θησαυρός! (Βίντεο)

Η ηθοποιός, Νίκη Παλληκαράκη, είπε πως είναι από τους ανθρώπους που τρελαίνεται για όσπρια!
Η ηθοποιός, Νίκη Παλληκαράκη, και η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Κατερίνα Βάμβουκα, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για το πόσο σημαντικά είναι τα όσπρια στη διατροφή μας.
Η ηθοποιός, Νίκη Παλληκαράκη, είπε πως είναι από τους ανθρώπους που τρελαίνεται για όσπρια.
«Η μαμά μου ήταν από τις λίγες ευτυχισμένες μαμάδες, επειδή τα παιδιά της τρελαινόντουσαν για τα όσπρια. Το έλεγε με καμάρι. Το αγαπημένο μου είναι οι φακές. Έχω ακολουθήσει το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που έκανε η μητέρα μου».
Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Κατερίνα Βάμβουκα, τόνισε πως τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη πρόληψη του Αλτσχάιμερ.
«Έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητά σε υδατάνθρακες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι καλή πηγή καλής πρωτεΐνης. Επίσης, είναι βασική πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολλές βιταμίνες».
Όπως είπε, οι φακές είναι ο «βασιλιάς» των οσπρίων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους στο σίδηρο.
Ωστόσο, τα φασόλια, και τα κόκκινα και τα λευκά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, αν και για το ασβέστιο καταλληλότερα θεωρούνται τα ρεβίθια και η φάβα.
«Έχει βάση το να μουλιάζουμε τα όσπρια γιατί λόγω συντήρησης, περιέχουν φυτικό οξύ, που είναι μία ουσία που δεσμεύει τα μέταλλα που περιέχουν τα όσπρια. Άρα με αυτόν τον τρόπο αποβάλλεται και αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε σίδηρο και ασβέστιο. Αντίστοιχα, είναι πού σημαντικό να συνδυάζουμε τα όσπρια με σιτηρά, δημητριακά και ρύζι, αυξάνουμε την περιεκτικότητά τους σε καλή πρωτεΐνη», είπε η ειδικός.
Σε αυτά με τα οποία δεν πρέπει να συνδυάζουμε τα όσπρια, συγκαταλέγονται όσα τρόφιμα αποτελούν πηγή ασβεστίου, όπως το τυρί.
«(σ.σ Για να μην έχουμε ενοχλήσεις) ο τρόπος της άλεσης των οσπρίων είναι σημαντικός ή αν τα χυλώνουμε αρκετά. Βάζοντας λίγο λεμόνι ή ξύδι μπορούμε να αυξήσουμε τη διατροφική αξία και πάλι. Αν σκεφτούμε πως είναι βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής, δύο φορές την εβδομάδα είναι καλό να τα καταναλώνουμε», πρόσθεσε η κ. Κατερίνα Βάμβουκα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο – Τέσσερα βομβαρδιστικά B-52 βρίσκονται στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία σε απόσταση βολής από το Ιράν
- Δημοσκόπηση ALCO: Στις 14,3 μονάδες ανεβάζει το προβάδισμά της η ΝΔ, πέρασε δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Ο Δένδιας πιο πετυχημένος υπουργός
- Κυψέλη: Προφυλακίστηκε ο 34χρονος για τον ξυλοδραμό του υπαλλήλου του Δήμου Αθηναίων – «Έριξε μόνο δύο μπουνιές», λέει ο δικηγόρος του (βίντεο)
- «Σφυροκόπημα» της κυβέρνησης από Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο
- O Φώτης Καφαράκης στον ΣΚΑΙ – Η ανακοίνωση του σταθμού
- Τραμπ: Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από το Ιράν
- Θεσσαλονίκη: “Το μωρό κλαίει γοερά επί μια βδομάδα” – Η περιγραφή του αστυνομικού που το βρήκε στο μπαλκόνι
- Μια διπλή έκπληξη στην πόρτα των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών – Ο ΟΠΑΠ τους εύχεται καλή επιτυχία με δώρα και λουλούδια πριν από τη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook