Προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου στην Εφημερίδα των Συντακτών, που προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε σακούλα έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη 01:29 τα ξημερώματα έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην συμβολή της οδού Σταδίου με την Πεσμαζόγλου.

Συγκεκριμένα από την έκρηξη σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια τόσο στο υπουργείο Εργασίας (έως και τον πέμπτο όροφο) που βρίσκεται απέναντι από το σημείο της έκρηξης, όσο και σε άλλα γειτονικά κτίρια.

Η οδός Σταδίου παρέμεινε αποκλεισμένη μέχρι της 10 το πρωί του Σαββάτου καθώς οι οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ, διεξήγαγαν έρευνα.

Της έκρηξης προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου στην Εφημερίδα των Συντακτών, που προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε σακούλα έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά.
Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα». Κλειστή παραμένει η οδός Σταδίου καθώς διεξάγουν έρευνες οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ.

Η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»
Ωστόσο, οι ομοιότητες του χτυπήματος με αντίστοιχο της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) πάλι στο υπουργείο Εργασίας, στρέφει τις έρευνες και προς την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».
Ειδικότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου είχε γίνει πάλι στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που διέκοψε τη δράση της το 2018. Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν σε σακίδιο πλάτης που ήταν κρεμασμένο στην είσοδο του υπουργείου, δεν εξερράγη.

Στην προκήρυξη της τότε η ΟΛΑ (σ.σ είχε αναλάβει την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου σε υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα) είχε αναφερθεί στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσιπρα για τα μνημόνια, στις περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά και στην «καπιταλιστική κρίση», όπως υπογράμμιζαν, που επικρατεί σε όλες τις χώρες.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντοπίζουν ορισμένες ομοιότητες στα δύο κτυπήματα του 2016 και το αποψινό εναντίον του ίδιου στόχου.

Και η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη»
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η τωρινή βομβιστική επίθεση είναι πιθανότερο να είναι έργο της οργάνωσης «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τοποθέτηση βόμβας που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, μετά τη νυχτερινή έκρηξη, αλλά και τη βόμβα που τοποθετήθηκε πριν μερικές εβδομαδες στην έδρα των ΜΑΤ, καταλήγει σε μια σειρά πρώτων συμπερασμάτων:

– Η οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα που ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημα, αποτελεί συνέχεια της Επαναστατικής Αυτοάμυνας που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2014, όταν παραμονή ευρωεκλογών επιτέθηκαν με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, για να ακολουθήσουν δύο χρόνια αργότερα στις 31 Αυγούστου 2016.

-Η επίθεση στο κτήριο της πρεσβείας του Μεξικού στην πλατεία Κολωνακίου, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το «χτύπημα» με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός, στις 10 Ιανουαρίου 2017 επίθεση με καλάσνικοφ, εναντίον των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

-Η νέα οργάνωση με την προσθήκη του επιθέτου «ταξική» εκτιμάται ότι αποτελείται από το παλιό «διευθυντήριο» με τη στρατολόγηση νέων μελών που αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα.

-Τα μέλη αυτά βγήκαν από τη δεξαμενή των Εξαρχείων, είναι «καθαρά», δεν έχουν συλληφθεί άλλες φορές και τώρα ξεκινούν τη δράση τους, χρησιμοποιώντας βόμβες και όχι όπλα καλάσνικοφ, όπως η πρώτη γενιά.

-Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ως εξαιρετικά πιθανό η οργάνωση που ανέλαβε την επίθεση στα ΜΑΤ και η σημερινή να αποτελείται από τα ίδια άτομα που χρησιμοποιούν διαφορετικό όνομα, θέλοντας έτσι να δείξουν ότι το αντάρτικο της πόλης επέστρεψε πάλι στη χώρα μας.

Η επίθεση στη Σταδίου από τη μία αποτελεί επίδειξη δύναμης για τη νέα οργάνωση, καθώς τοποθέτησαν τη βόμβα στην καρδιά της Αθήνας, Παρασκευή βράδυ απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, από την άλλη όμως δείχνει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να πραγματοποιήσει μεγάλα και εντυπωσιακά χτυπήματα.

-Παράλληλα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν θύματα, γι’ αυτό και ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα, τόνισε πως δεν είναι φαρσα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την έκρηξη 

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας.

Ο μηχανισμός εξερράγη την 01.29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook