Το φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τον εθισμό στο αλκοόλ, την νόσο Αλτσχάιμερ και καρδιακά.

Παραμονές καλοκαιριού εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για αδυνάτισμα ενώ μάλιστα δοκιμάζεται και για άλλες παθήσεις.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται καθώς ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο για το αδυνάτισμα που ταυτοχρόνως μπορεί να προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Το φάρμακο είναι η σεμαγλουτίδη η οποία χορηγείται, σε διαφορετική δοσολογία και για τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Τι λένε οι ειδικοί
Στα φάρμακα για τον διαβήτη, η σεμαγλουτίδη πωλείται με την εμπορική ονομασία Ozempic όμως για το αδυνάτισμα το φάρμακο πωλείται ως Wegovy.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων ενέκρινε το Wegovy για την πρόληψη των απειλητικών καρδιαγγειακών επεισοδίων στους καρδιοπαθείς ενήλικες με περιττά κιλά.

«Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού θανάτου», λέει ο DR. John Sharretts , διευθυντής του Τομέος Διαβήτη, Διαταραχών Λιπιδίων & Παχυσαρκίας (DDLDO) της FDA.

Δεν είναι όμως μόνο το αδυνάτισμα. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα φαίνεται πως παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με όλο και περισσότερες μελέτες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τον εθισμό στο αλκοόλ, την νόσο Αλτσχάιμερ και καρδιακά.

«Αν δεν αλλάξουμε στάση ζωής, θα πάρουμε τα κιλά και πάλι»

Η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, μίλησε στο MEGA και στην εκπομπή LIVE NEWS για το νέο φάρμακο.

«Τα φάρμακα στην χώρα μας κυκλοφορούν την ίδια ημέρα με την άδεια κυκλοφορίας. Πριν διατεθούν στην ελληνική αγορά πρέπει να καθoριστεί η τιμή και τρίτον πρέπει να πάρουν και την τιμή αποζημίωσης ώστε να μπορούν να την χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα δουλεύουν όσο οι άρρωστοι κάνουν τη σωστή διατροφή και αθλούνται. Αν δεν αλλάξουμε στάση ζωής, θα πάρουμε τα κιλά και πάλι. Επίσης, χάνουμε μυϊκή μάζα και όχι το λίπος, όπως θα θέλαμε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook