Βουλή – Μητσοτάκης: Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε για το μεταναστευτικό: Αναστολή εξέτασης ασύλου, κλειστή δομή στην Κρήτη . O ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με περικοπές μισθών και με αυξήσεις φόρων .Η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν ξεγέλασε τους Ευρωπαίους, τους Έλληνες ξεγέλασε, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών μεταναστών από τη Λιβύη ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, ενημέρωσε ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει αύριο, αναστέλλεται για τρεις μήνες η εξέταση των αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από την Αφρική με πλωτά μέσα
«Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος προηγουμένως είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη ό οποίος τον ενημέρωσε για όσα συνέβησαν χθες στη Λιβύη.
«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ίδια νομική επιχειρηματολογία με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».
«Όπως γνωρίζετε, χθες στα διεθνή ύδατα της Κρήτης έγινε μια επιχείρηση διάσωσης από ένα εμπορικό σκάφος. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του υπουργείου Μετανάστευσης».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση τη δημιουργία μιας σε πρώτη φάση και ενδεχομένως δεύτερης δομής στην Κρήτη, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς που εισέρχονται παράνομα, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις μας τόσο με τη δυτική όσο και με την ανατολική Λιβύη εξακολουθούν και συνεχίζονται».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Τρεις παρατηρήσεις κ. Ανδρουλάκη. Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ιστορία γράφει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τα δημοσιονομικά σε σταθερά θεμέλια δρομολογώντας αναπτυξιακή πορεία, ενισχύοντας το εισόδημα των νοικοκυριών. Όταν εμείς δρομολογήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως η διασύνδεση POS, εσείς δεν δώσατε κάποιον αγώνα. Μόνοι μας δώσαμε τη μάχη πολιτικά και επιχειρησιακά και η μάχη αυτή σήμερα δικαιώνεται. Από εκεί προέρχεται το 1 δισ. ευρώ που σήμερα επιστρέφει στην κοινωνία. Πολλοί μιλούσατε γι’ αυτά αλλά η δική μας κυβέρνηση τα υλοποίησε. Δεν κατάλαβα αυτό που είπατε για τις αμυντικές δαπάνες. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες και πάντοτε είχε αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Η χώρα μας δαπανούσε περί το 3% του ΑΕΠ της πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην ΕΕ.
Η ρήτρα διαφυγής δίνει στην χώρα μας πρόσθετο και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Έχουμε 3% αμυντικές δαπάνες και ταυτόχρονα πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Αυτό που πρέπει να μας πείτε είναι αν κάνει καλά η ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους. Όσο αφορά για τις εξαγγελίες σας και το νέο ΕΚΑΣ, κοντός ψαλμός. Στις επόμενες εκλογές τα προγράμματα κομμάτων θα ελεγχθούν για την δημοσιονομική τους επίπτωση. Υπομονή για να δούμε την πραγματική κοστολόγηση του προγράμματός σας».
Για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αν κατάλαβα, μας κατηγορείτε για τον εμφύλιο στην Λιβύη. Κοιτάξτε. Αυτή η κυβέρνηση ασκεί πραγματική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου. Όταν διαπραγματευόμαστε και χορηγούμε άδειες έρευνας σε μεγάλους κολοσσούς νότια της Κρήτης, έμπρακτα αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Σε εμάς ήρθαν και όχι στους Λίβυους. Όταν οι Λίβυοι προκήρυξαν τα δικά τους οικόπεδα, αναγνώρισαν την κόκκινη γραμμή. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά αλλά εμείς το κάναμε πράξη. Το 2010 πόσο κοντά φθάσαμε για να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με τη Λιβύη; Επί Γ. Παπανδρέου και όμως κάνατε πίσω. Δεν οριοθετήσατε την ΑΟΖ με τη Λιβύη όταν μπορούσατε. Εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Εμείς οριοθετήσαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, εσείς όταν μπορούσατε να το κάνετε με τη Λιβύη, δεν το κάνατε».
Για το μεταναστευτικό, είπε: «Λέτε κύριε Ανδρουλάκη να μην προχωρήσουμε σε αναστολή ασύλου, αλλά θα σας πω το εξής. Ο λόγος που η χώρα προχωρά σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνουμε στους διακινητές και στους πελάτες τους. Όταν φτάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να μείνουν σε κλειστή δομή χωρίς να εξετάζεται η αίτησή της. Κυρία Κωνσταντοπούλου, ανήκετε στη συνομοταξία που λέει πως η Ελλάδα δεν έχει σύνορα. Εμείς έχουμε άλλη λογική και ακολουθούμε άλλη πολιτική. Στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό σε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπονομεύουμε τους ένστολούς μας για να έρχεστε να τους κρεμάτε στα μανταλάκια για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι. Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Δείτε την δευτερολογία
H oμιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης»
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου πριν μπω στο κυρίως σώμα της ομιλίας μου να κάνω κάποια αρχικά σχόλια σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη Λιβύη.
Είναι γεγονότα τα οποία ασφαλώς αναδεικνύουν και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σύντομα, άλλωστε, θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Επιτρέψτε μου, όμως, να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για ορισμένες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν πριν από λίγη ώρα από την Ελληνική Κυβέρνηση σε μια σύσκεψη των συναρμοδίων Υπουργών.
Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και κατά συνέπεια η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.
Όσοι μετανάστες, λοιπόν, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης έγινε μια επιχείρηση διάσωσης από ένα εμπορικό σκάφος. Η κατεύθυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μίας, σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται και σε μία, ενδεχομένως και δεύτερη, πρόσθετη δομή στην Κρήτη.
Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, εξακολουθούν και συνεχίζονται. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε, κατά προτίμηση, την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Εδώ, λοιπόν, ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι. Και θα περιμένω και την τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του θέματος αυτού.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού.
Προφανώς, η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά θα είναι και πολύ αυστηρή.
Κατά συνέπεια, θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία για περισσότερες λεπτομέρειες όταν ο αρμόδιος Υπουργός καταθέσει τη σχετική διάταξη, η οποία, όπως σας είπα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στον βασικό λόγο για τον οποίο ήθελα να βρεθώ σήμερα στην Βουλή, που δεν είναι άλλος από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του οποίου η συζήτηση μόλις ξεκίνησε.
Δέκα χρόνια πριν, οι σειρήνες του λαϊκισμού μάς οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού. Οι τράπεζες έκλειναν, οι πολίτες στηνόντουσαν στις ουρές για 60 ευρώ και η χώρα έφτασε να εκλιπαρεί για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα τρίτο μνημόνιο, υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία και απομακρύνοντας την ελπίδα για την οποία τόσο διψούσε η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.
Αυτές οι στιγμές χαράχτηκαν στην κοινή μνήμη. Ταυτόχρονα, όμως, αποτέλεσαν και μια αρνητική εμπειρία που έγινε δίδαγμα, αλλά ταυτόχρονα και σπόρος συλλογικής συνειδητοποίησης. Έτσι, κανείς πια σήμερα δεν πρέπει να αμφισβητεί ότι η ευημερία έρχεται και διαρκεί μόνο όταν στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και πως η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών δεν είναι παρά η άλλη όψη της κοινωνικής ευαισθησίας.
Ακριβώς, λοιπόν, αυτές τις δύο αρχές, που ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται, αποτυπώνει και το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα, προβλέποντας από τη μια πλευρά ότι η εθνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας, αλλά και στρέφοντας όλους τους πρόσθετους πόρους που θα εξασφαλίζονται, προς όφελος των πολιτών, ειδικά των πιο αδύναμων.
Αυτό, άλλωστε, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, απαιτεί και το νέο πλαίσιο το οποίο ήδη διαπνέει τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών κρατών.
Το ανώτατο όριο ελλείμματος στο 3% πλαισιώνεται πλέον από έναν κανόνα συγκράτησης δαπανών, μία οροφή δαπανών προκειμένου αυτές να μην μπορούν να αυξάνονται πέρα και πάνω από όσα προβλέπει το κάθε εθνικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
Όταν, συνεπώς, τα έσοδα αποδίδουν καλύτερα του αναμενομένου, δεν θα μπορούν να αυξάνονται αντίστοιχα και οι σχετικές δαπάνες. Σε αντίστιξη, όμως, αν για οποιοδήποτε λόγο τα έσοδα μειώνονται, αυτόματα, αν κάποια χρονιά συμβεί αυτό, δεν σημαίνει ότι θα συμπαρασυρθούν και προς τα κάτω οι δαπάνες για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί.
Αυτή η επιλογή στη γλώσσα των οικονομολόγων ονομάζεται «αντικυκλική» και αποσκοπεί κυρίως στην τόνωση της ανάπτυξης και μέσω δημοσίων επενδύσεων, ειδικά όταν το πράγματα στο διεθνές περιβάλλον είναι ασταθή.
Είναι μια κατεύθυνση η οποία προκρίνει το μακροχρόνιο, το μακροπρόθεσμο όφελος έναντι του βραχυπρόθεσμου, με κανόνες αυστηρούς μεν, οι οποίοι, πάντως, περιλαμβάνουν και εξαιρέσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές, όπως και οι αμυντικές δαπάνες.
Θέλω να θυμίσω ότι η εθνική ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες υπήρξε ελληνική πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από όλα τα κράτη μέλη. Μας εξασφαλίζουν σε πρώτη φάση έναν όχι ευκαταφρόνητο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2026.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ ιδίως σε μία ποιοτική διάκριση, μεταξύ των αυξημένων εσόδων από την καλή πορεία της οικονομίας, την αναπτυξιακή της δυναμική, και εκείνων των πρόσθετων εσόδων που προέρχονται από ενεργητικά μέτρα, όπως είναι αυτά της πάταξης της φοροδιαφυγής. Γιατί μεν στην πρώτη περίπτωση το όποιο πλεόνασμα μπορεί ουσιαστικά να αποταμιευτεί ή να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, αποκτούμε πολύ περισσότερους δείκτες ευελιξίας και αυτό ακριβώς σήμερα μπορούμε να αξιοποιήσουμε, αυτή την εξαιρετικά καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2024, έτσι ώστε να χτίσουμε πάνω στην ήδη δρομολογημένη οροφή δαπανών πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία και εξειδικεύονται στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε.
Για να το πω διαφορετικά, αυτή η πρωτοβουλία μας, αυτό το αποτέλεσμα είναι ίσως το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η ανάσχεση της παραοικονομίας γίνονται ουσιαστικά μοχλοί κοινωνικής δικαιοσύνης, εργαλεία που τροφοδοτούν με καινούργια κεφάλαια την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους πιο ευάλωτους. Και μάλιστα τώρα με διαδικασίες οι οποίες θωρακίζονται ακόμα περισσότερο, καθώς ενισχύεται το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπου και θα κοστολογούνται πλέον και τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων.
Βλέπετε, λοιπόν, ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι μία αφηρημένη τεχνοκρατική μεταρρύθμιση. Συνιστά μια γενναία αλλαγή, με πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο και με συγκεκριμένη κοινωνική στόχευση.
Είναι βέβαιο ότι ενοχλεί μερικούς, ευνοεί όμως τους πολλούς. Ναι, προκαλεί πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το οποίο εμείς με θάρρος αναλάβαμε για να μπορούμε σήμερα να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της πολιτικής προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Γιατί με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αποδίδεται δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών και δυναμώνεται η σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία, αλλά ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται ένας σκοτεινός πλούτος στο φως της πραγματικής οικονομίας και στη διάθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου καταγράφει ουσιαστικά τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει τους πόρους που εξασφαλίστηκαν ακριβώς από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Και αυτό γνωρίζοντας ότι, παρά τις αυξήσεις τις σημαντικές που έχουν μεσολαβήσει, το κόστος ζωής στη χώρα έχει ανέβει ως αποτέλεσμα του διεθνούς πληθωρισμού. Το βάρος, λοιπόν, δίνεται σήμερα σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, αλλά και στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.
Με άλλα λόγια, οι νέες ρυθμίσεις αφορούν εκατομμύρια πολίτες. Αναπτύσσονται σε πέντε πεδία με ισάριθμες προβλέψεις, τις οποίες και συνοψίζω.
Πρώτον, οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας και οι φοιτητές σε όλη την επικράτεια θα λαμβάνουν στο εξής κάθε Νοέμβριο ένα μηνιαίο μίσθωμα, έως 800 ευρώ, με στόχο να ανταπεξέρχονται καλύτερα στα πάγια έξοδά τους.
Είναι ένα μέτρο το οποίο θα έχει και ένα δεύτερο, παράπλευρο όφελος, καθώς θα δίνεται, προφανώς, αυξημένο κίνητρο στους ενοικιαστές, αλλά και στους ιδιοκτήτες, να δηλώνουν επιτέλους το πραγματικό ενοίκιο το οποίο καταβάλλουν. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να πιστεύει ότι το πραγματικό καταβληθέν ενοίκιο σε αυτή τη χώρα, το μέσο πραγματικό ενοίκιο είναι κάτω των 300 ευρώ.
Παράλληλα, με το νέο μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων θα γίνονται πολύ πιο εύκολες οι διασταυρώσεις, δίνοντας την ευκαιρία και στην πολιτεία να παρεμβαίνει με βάση την αληθινή εικόνα στο χώρο των ακινήτων.
Δεν ισχυρίζομαι, προφανώς, ούτε εγώ, ούτε ο αρμόδιος Υπουργός, ούτε κανείς από το κυβερνητικό επιτελείο, ότι με αυτόν τον τρόπο μόνο θα λυθεί η στεγαστική κρίση.
Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι αυτή είναι μια παρέμβαση συμπληρωματική σε ένα πλέγμα πολλών διαφορετικών δράσεων για την αντιμετώπιση αυτού του οξυμένου προβλήματος. Θυμίζω τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ», τα οποία έχουν ήδη πολύ μεγάλη ανταπόκριση, την δρομολόγηση μιας νέας πιο ευέλικτης διαδικασίας για την κοινωνική αντιπαροχή ώστε να αξιοποιηθούν λιμνάζοντα ακίνητα του δημοσίου, διαδοχικά προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ενοικιάζω», διευκολύνσεις όπως τα άτοκα δάνεια και οι φοροαπαλλαγές για επισκευές και αναβάθμιση κτιρίων που θα ισχύσουν και για τα φορολογικά έτη 2025 και 2026, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.
Το δεύτερο μέτρο το οποίο νομοθετούμε σήμερα, αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολίτες με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Και αυτοί κάθε Νοέμβριο πια, όχι έκτακτα αλλά κάθε Νοέμβριο, θα λαμβάνουν 250 ευρώ καθαρά, πέρα από τη σύνταξη και κάθε άλλο επίδομα το οποίο δικαιούνται.
Τρίτη πρόβλεψη είναι η διατήρηση της αύξησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100 εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2030.
Τέταρτη πρόβλεψη, η συγκρότηση του ενιαίου Μητρώου Παροχών με όλες τις ενισχύσεις που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα από το κράτος, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρίσκει εύκολα αυτά που του αναλογούν.
Και τέλος, με την πέμπτη ρύθμιση γίνεται μια σημαντική πρόσθετη ενίσχυση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι έχουμε μια ισορροπία ανάμεσα σε μόνιμα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες και τις λεγόμενες «παραγωγικές δαπάνες» για την κατασκευή μεγάλων έργων, την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, δράσεις που συνολικά δημιουργούν περισσότερη απασχόληση.
Κι όμως, ενώ η σημερινή κυβέρνηση νομοθετεί εθνικές στρατηγικές, όπως η σημερινή, δυστυχώς το κλίμα που συναντά από τα άλλα κόμματα αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Μόλις χθες, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση έμμεσα κατηγόρησε για τη στάση τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί λέτε; Για εσχάτη προδοσία, για παράβαση καθήκοντος, για κατάχρηση εξουσίας.
Και για ποιο λόγο διατυπώθηκε αυτή η κατηγορία; Επειδή διατύπωσαν την άποψή τους στη Βουλή, όπως ορίζει το άρθρο 61 του Συντάγματος για τα καθήκοντά τους.
Αυτό πάει πολύ και οι λέξεις πλέον χάνουν το νόημά τους. Και μαζί χάνουν και οι πράξεις το ήθος τους. Πολύ περισσότερο όταν δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη, υιοθετούν πρακτικές που πρώτη επινόησε η Χρυσή Αυγή για τους βουλευτές που συμφώνησαν για τα μνημόνια και η Ελληνική Λύση για όσους ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό είναι κατάντια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα κάτι καλύτερο. Κύριε Ανδρουλάκη, τουλάχιστον, στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, σώστε τα προσχήματα, γιατί μετά από όσα έχουμε ζήσει, δεν επιτρέπεται θεσμικά, υποτίθεται, κόμματα να συντάσσονται με τους απογόνους της «πάνω» και της «κάτω πλατείας».
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, συμπερασματικά αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ξαναχτίζει σε γερά θεμέλια όσα γκρέμισε μία οικονομική και κοινωνική περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Κι όμως, αυτή τη συγκυρία φαίνεται πως επιλέγει το χθες για να εκδικηθεί το σήμερα και να ναρκοθετήσει το αύριο.
Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα τα όσα άκουσα από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ζητά απεγνωσμένα να «ξεπλυθεί» από τον ολέθριο ρόλο του επί μία τετραετία. Και βέβαια, από κάποια γνωστά κέντρα που σπεύδουν να γίνουν πρόθυμα «πλυντήρια» μίας από τις πιο μαύρες εποχές της πρόσφατης ιστορίας μας.
Η ιστορία, όμως -θα σας πω ακριβώς σε τι αναφέρομαι-, είναι αμείλικτη και η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει για πάντα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες πόσο κόστισε η «ζαριά» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας.
Στην αρχή κοροϊδεύοντας τους πολίτες ότι τάχα θα καταργήσετε τα μνημόνια «με έναν νόμο και με ένα άρθρο». Στη συνέχεια σπρώχνοντας τη χώρα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρώπη, με κλειστές τράπεζες, με παγωμένη την πραγματική οικονομία, με ανεξέλεγκτη την ανεργία.
Ύστερα, φορτώνοντας στις πλάτες των Ελλήνων 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με περικοπές μισθών και με αυξήσεις φόρων. Διχάζοντας τον τόπο, συγκυβερνώντας με την ακροδεξιά για να…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Α, ήταν ψέμα ότι συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά; Ψέματα όλα;
Αυτές είναι μνήμες που κάνουν ακόμα πιο εξοργιστική την ετεροχρονισμένη απόπειρα ενός πολιτικού να λανσάρει μία ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του. Άδικος, όμως, ο κόπος, διότι πώς γίνεται ο κ. Τσίπρας να ισχυρίζεται ότι το δημοψήφισμα-παρωδία, προσέξτε, έγινε τάχα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν ακόμα και τώρα οι σύντροφοι του το υπερασπίζονται. Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα μιλήσει, φαντάζομαι, για το θέμα αυτό, για το πώς «προδόθηκε» το νόημα του δημοψηφίσματος.
Και τώρα πού είναι άραγε «τα νταούλια που παίζουν για να χορεύουν οι αγορές»; Ύστερα, λοιπόν, από τόσα βιώματα η κοινωνία πλέον ξέρει. Η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν ξεγέλασε τους Ευρωπαίους, τους Έλληνες ξεγέλασε. Και αυτή η καταστροφική πολιτική δεν έχασε μόνο χρήμα, χρόνο και δουλειές, έχασε κυρίως ευκαιρίες και εμπιστοσύνη. Και το κυριότερο, μια ολόκληρη γενιά ξενιτεύτηκε, χωρίς να φαίνεται ελπίδα τότε.
Και όλα αυτά με πρωταγωνιστή ένα πρόσωπο το οποίο στην αντιπολίτευση ξεστόμισε τα πιο προκλητικά ψέματα, ως Πρωθυπουργός πήγε την πατρίδα του πίσω και ως αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές σε εθνικές εκλογές.
Και βέβαια, να το πούμε και αυτό, και ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Μπορεί να έρθει εδώ ως τέως Πρωθυπουργός να πάρει τον λόγο, να μας εξηγήσει ακριβώς πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος αυτό το «rebranding» το οποίο έχει ξεκινήσει. Αυτά, λοιπόν, περιλαμβάνει ο απολογισμός.
Όσα προφίλ και αν του φιλοτεχνήσουν, όσα νέα λογότυπα και αν σχεδιάσουν, όσα ονόματα και αν αλλάξουν, όποτε, λοιπόν, θα εμφανίζεται -και αυτός και ο χώρος τον οποίο εκπροσωπεί- ως κάτι άλλο, θα βρίσκετε διαρκώς μπροστά σας τους τρεις πιο σκληρούς αντιπάλους σας: τον καθρέφτη σας, τις πληγές ενός τόπου και την εμπειρία όλων των Ελλήνων.
Πέρα από τα λόγια, άλλωστε, υπάρχουν και αυτά που ένιωσε ο λαός ως συνέπειες της δικής του, του κ. Τσίπρα εννοώ, και της δικής σας αυταπάτης. Εκτός, λοιπόν, από τα πρακτικά των αρχηγών, υπάρχουν και τα πρακτικά των πολιτών στην κάλπη.
Είναι εκείνα που δηλώνουν, σε διαδοχικές αναμετρήσεις, ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, παρά τα λάθη, είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά. Είναι κάτι το οποίο προφανώς ενοχλεί, ενοχλεί σίγουρα και κάποια συμφέροντα και κάποια μέσα ενημέρωσης, τα οποία προτιμούν ενδεχομένως έναν Πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων. Λυπάμαι, δεν θα τους κάνω τη χάρη.
Και γι’ αυτό, άλλωστε, σπεύδουν, με μεγάλο ενθουσιασμό, ορισμένα κέντρα και ορισμένα μέσα ενημέρωσης να βγάλουν από τη ναφθαλίνη τον παλιό αρχηγό, να του δώσουν νέα αποστολή.
Δεν μας εκπλήσσουν. Έχουν δοκιμάσει με διαφορετικούς τρόπους τις αντοχές αυτής της κυβέρνησης, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό θα επαναληφθεί και τώρα.
Δέκα χρόνια, λοιπόν, μετά, και παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Οι πολίτες έχουν ελαφρυνθεί από 72 φόρους, τους πιο πολλούς τους βάλατε εσείς, τα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσατε. Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις. Το gov.gr κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Τα νοσοκομεία μας ανακαινίζονται, η παιδεία εκσυγχρονίζεται. Και σε μία πατρίδα η οποία διαθέτει πια, επιτέλους, δυναμική Πολιτική Προστασία και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
Και να πω και κάτι τελευταίο: η Ευρώπη να αναγνωρίζει πια τη διαρκή πρόοδο και στα θέματα, κ. Ανδρουλάκη, του κράτους δικαίου, εντάσσοντας την πατρίδα μας στις πρώτες 12 χώρες ανάμεσα στις 27. Και αναφέρομαι, την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το κράτος δικαίου, σας συνιστώ, κ. Ανδρουλάκη, να διαβάσετε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που νομίζω ότι…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Είναι πράγματι εξαιρετική, κα Κωνσταντοπούλου, πράγματι εξαιρετική. Γιατί είναι εξαιρετική; Διότι δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιθυμούν διαρκώς να δυσφημίσουν την ίδια την πατρίδα μας.
Είμαστε στην ίδια κατηγορία, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κράτη όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την Ισπανία και το Βέλγιο. Και μάλιστα σε όλους τους δείκτες οι οποίοι δηλώνουν μια σύγχρονη και λειτουργική δημοκρατία: την ελευθερία του Τύπου, για την οποία τόσος λόγος έγινε στην πατρίδα μας, μέχρι τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, κάτι το οποίο δείχνει και το μέγεθος της παραπληροφόρησης που κάποιοι διακινούν.
Παρακαλώ, λοιπόν, να κατατεθεί στα πρακτικά και να διανεμηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, να τη διαβάσουν, να τη μελετήσουν και να αναφέρονται σε αυτή την έκθεση την επόμενη φορά που θέλουν να στηλιτεύσουν την απόδοση της πατρίδας μας στα θέματα κράτους δικαίου.
Όλα αυτά, λοιπόν, και κλείνω με αυτό, κ. Πρόεδρε, μπορούμε να τα ξεχνάμε μέσα στον καταιγισμό και στις εντυπώσεις της επικαιρότητας. Όμως, αποτελούν πια κεκτημένα, τα οποία διαψεύδουν τους εκπροσώπους του χθες, ιδίως όταν γύρω μας εξελίσσονται γεωπολιτικές ανατροπές οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο, με το μεταναστευτικό να φουντώνει και πάλι, αναδεικνύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τη σιγουριά, σε απόλυτες εθνικές προτεραιότητες.
Είναι δεδομένα που επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους πως εθνική ανάγκη σήμερα είναι η Ελλάδα των αποτελεσμάτων, όχι των συνθημάτων. Πήγαμε, άλλωστε, πολύ μπροστά για να γυρίσουμε ξανά πίσω.
Και αυτή την πορεία της σταθερής, της διατηρήσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής φροντίδας, υπηρετεί το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Και από την άποψη αυτή, θα έλεγα, μάλιστα, αποτελεί το ίδιο αυτό το νομοσχέδιο την καλύτερη απάντηση στην οδυνηρή εμπειρία που εκδηλωνόταν στον τόπο ακριβώς πριν από μία δεκαετία.
Γιατί μία σύγχρονη χώρα δεν χρειάζεται άλλα ρίσκα και άλλα πυροτεχνήματα, χρειάζεται συνέπεια, συνέχεια, τολμηρές αλλαγές. Άλλωστε, οι Έλληνες ένα είναι βέβαιο: δεν ζητούν να γευτούν, κα Κωνσταντοπούλου, «ληγμένα προϊόντα» του παρελθόντος, παρά μόνο τους καρπούς των κόπων τους και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει.
Σας ευχαριστώ.
Δεύτερη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
Θέλω να θυμίσω, κ. Φάμελλε, ότι δεν είναι προγραμματισμένη συζήτηση αρχηγών κομμάτων και επιλέγω να απαντώ όποτε το κρίνω και σε όποιον το κρίνω. Και μετά, όπως γνωρίζετε, πρέπει να αναχωρήσω για τη Ρώμη, όπου υπάρχει Διάσκεψη για την Ουκρανία.
Κύριε Ανδρουλάκη, τρεις παρατηρήσεις, σύντομες. Πρώτον, ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, η ιστορία γράφει, κ. Ανδρουλάκη, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βάλει τα δημόσια οικονομικά σε σταθερά θεμέλια, δρομολογώντας μία αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική κοινωνία, περικόπτοντας ταυτόχρονα φόρους και στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Και θέλω να θυμίσω ότι όταν εμείς δρομολογήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, δεν θυμάμαι εσείς να δίνατε κανέναν ισχυρό αγώνα για να στηρίξετε την κυβέρνηση στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μόνοι μας δώσαμε αυτή τη μάχη, και πολιτικά και επιχειρησιακά. Η προσπάθεια αυτή σήμερα δικαιώνεται. Αυτό είναι το 1 δισ. ευρώ το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες.
Γιατί, ξέρετε, πολλοί μιλούσαν γι’ αυτά, αλλά λίγοι τελικά, μάλλον μία κυβέρνηση, μπόρεσε να τα υλοποιήσει τα μέτρα αυτά. Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο θα γράψει τελικά η ιστορία και το οποίο θα καταλάβουν οι πολίτες, όταν θα λάβουν αυτά τα μέτρα στήριξης, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τάξη, αποτρέποντας οποιονδήποτε πειρασμό να επιτρέψουμε σε εποχές όπου μοιράζαμε χρήματα αφειδώς, να εμπνέει μία σταθερότητα και μία συνέπεια στις διεθνείς αγορές, αλλά, ταυτόχρονα, να στηρίζει πραγματικά την ελληνική οικονομία.
Δεν κατάλαβα αυτό το οποίο είπατε, ειλικρινά, για τις αμυντικές δαπάνες. Δυσκολεύτηκα λίγο να σας παρακολουθήσω στο ζήτημα αυτό. Γιατί, όπως γνωρίζετε κ. Ανδρουλάκη, η χώρα μας έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Κατά συνέπεια, πάντα κατέβαλε, και σε πολύ δύσκολες εποχές, αυξημένο τίμημα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητοί στο Σώμα.
Ήδη δε, προτού γίνει η όλη συζήτηση στην Ευρώπη για την ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής, η χώρα μας δαπανούσε περί το 3% του ΑΕΠ της σε αμυντικούς εξοπλισμούς. Το κάναμε και σε άλλες εποχές, προβλέποντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έτσι ώστε σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι πολύ πιο θωρακισμένες από ό,τι ήταν το 2019.
Η ρήτρα διαφυγής δίνει στη χώρα μας έναν περιορισμένο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, δεν αφορά το χρέος αυτό. Εμείς έχουμε ούτως ή αλλιώς πλεόνασμα. Από το πλεόνασμα «τρώμε» για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Έχουμε 3% αμυντικές δαπάνες και ταυτόχρονα έχουμε πλεόνασμα, κ. Ανδρουλάκη. Αυτό σημαίνει συνετή οικονομική διαχείριση.
Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να μας πείτε εάν συμφωνείτε συνολικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής άμυνας και αν η Ελλάδα, λόγω των δικών της γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κάνει καλά και επενδύει στην άμυνα, εκσυγχρονίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και στηρίζοντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έμπρακτα και όχι στα λόγια.
Τώρα, όσον αφορά αυτές τις ωραίες εξαγγελίες σας περί νέου ΕΚΑΣ και του αρκετά αφηρημένου προγράμματος το οποίο παρουσιάζετε σε κάθε ευκαιρία για να δείξετε ότι τάχα έχετε εναλλακτική πρόταση, κοντός ψαλμός.
Στις επόμενες εκλογές, επαναλαμβάνω, τα προγράμματα των κομμάτων θα αξιολογηθούν από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Και επειδή, ξέρετε, εδώ οι κανόνες, καλά τώρα για εσάς μην μιλήσουμε…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Και το δικό μας βεβαίως, αλλά υπάρχει μια διαφορά: εμείς το δικό μας πρόγραμμα το υλοποιούμε με συνέπεια και μας επιβραβεύει η Ευρώπη. Εσείς όταν πήγατε να το υλοποιήσετε, πήγατε τη χώρα στα βράχια.
Άρα, λίγο υπομονή, κ. Ανδρουλάκη, να δούμε την πραγματική κοστολόγηση του προγράμματός σας και να δούμε εάν πράγματι μέσα στις «οροφές» των δαπανών, οι οποίες είναι ευρωπαϊκά καθορισμένες, μπορούν να χωρέσουν αυτά τα πολύ ωραία τα οποία λέτε.
Για την εξωτερική πολιτική. Αν κατάλαβα καλά, κ. Ανδρουλάκη, περίπου μας κατηγορήσατε για τον εμφύλιο στη Λιβύη. Αυτό είπατε ουσιαστικά, «δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους εκεί και τώρα καταφέραμε και τους ενώσαμε και τους δύο απέναντι στην Ελλάδα». Αυτό κατάλαβα και νομίζω ότι αυτό κατάλαβαν και οι υπόλοιποι οι οποίοι σας άκουσαν.
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, αυτή η κυβέρνηση, κ. Ανδρουλάκη, ασκεί πραγματική ενεργητική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου. Διότι όταν εμείς διαπραγματευόμαστε και χορηγούμε δυνατότητα έρευνας σε μεγάλους αμερικανικούς κολοσσούς νότια της Κρήτης, όταν έρχεται η Εxxon και η Chevron νότια της Κρήτης και ζητούν από την πατρίδα μας οικόπεδα, αυτό σημαίνει ότι έμπρακτα αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, έτσι δεν είναι; Γιατί ήρθαν σε εμάς και δεν πήγαν στους Λίβυους;
Και γιατί οι Λίβυοι, κ. Ανδρουλάκη, παρά τις όποιες διαφορές μπορούμε να έχουμε, όταν προκήρυξαν τα δικά τους οικόπεδα σεβάστηκαν τη μέση γραμμή; Γιατί το έκαναν αυτό; Αυτό δεν είναι έμπρακτη αναγνώριση των δικών μας ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Άντε πάλι τον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Τότε, αν θέλετε να σας θυμίσω τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, ναι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά, αλλά εμείς τον εφαρμόσαμε στην πράξη. Δεν θυμάμαι να κάνατε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό.
Ούτε θυμάμαι όσο ήσασταν κυβέρνηση, κ. Γερουλάνε, σε εσάς αναφέρομαι, το 2010, πόσο κοντά φτάσαμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη; Πόσο κοντά φτάσαμε; Επί δικής σας κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου σε άλλες συνθήκες. Και όμως, κάνατε πίσω και δεν οριοθετήσατε την ΑΟΖ με τη Λιβύη όταν είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Εσείς δεν το κάνατε, έτσι δεν είναι; Αν το είχατε κάνει…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Τι είπατε; Ποιός πόλεμος; Έχετε μείνει πίσω. Μάθετε λίγο την ιστορία της περιοχής, κ. Ανδρουλάκη. Αυτά γινόντουσαν πριν την επανάσταση στη Λιβύη. Τα ξέρει καλά ο κ. Γερουλάνος.
Διαπραγματευόσασταν τότε με τη Λιβύη. Δεν τα καταφέρατε. Δεν λέω, μπορεί να υπήρχαν δυσκολίες εκείνη την εποχή. Η διαφορά η δική μας, όμως, είναι ότι εμείς με την Αίγυπτο οριοθετήσαμε ΑΟΖ, με την Ιταλία οριοθετήσαμε ΑΟΖ. Εσείς, όταν είχατε τη δυνατότητα να οριοθετήσετε ΑΟΖ με τη Λιβύη δεν το κάνατε, δεν τα καταφέρατε.
Και σήμερα ερχόμαστε να ασκήσουμε έμπρακτα αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο πεδίο.
Για το ζήτημα τώρα της διαχείρισης του προσφυγικού, ειλικρινά, αν κατάλαβα καλά, κ. Ανδρουλάκη, λέτε να μην προχωρήσουμε σε αναστολή ασύλου, διότι πολλοί από αυτούς οι οποίοι έρχονται δεν δικαιούνται ούτως ή άλλως άσυλο, άρα πρέπει να επιστραφούν.
Θα σας απαντήσω. Το ερώτημά σας είναι εύλογο, αλλά θα σας πω το εξής: ο λόγος για τον οποίο η χώρα προχωρά από αύριο, όπως προχώρησε και τον Μάρτιο του 2020, σε αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, έχει να κάνει με το μήνυμα το οποίο στέλνουμε στους διακινητές και στους πελάτες τους.
Θα γνωρίζουν ότι, αν καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εντός κλειστής δομής χωρίς να μπορεί να εξεταστεί η αίτησή τους. Και αυτό το μήνυμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δράσει αποτρεπτικά απέναντι στα κυκλώματα των δουλεμπόρων…
(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Τέτοια ευαισθησία για το Συμβούλιο της Ευρώπης εσείς, κα Κωνσταντοπούλου, πράγματι με αιφνιδιάζετε εδώ. Κοιτάξτε να δείτε, εσείς μπορεί να έχετε τη δική σας άποψη. Ανήκετε, εξάλλου, στην συνομοταξία της λογικής ότι «η Ελλάδα δεν έχει σύνορα». Τη δοκιμάσαμε αυτή τη συνταγή, απέτυχε οικτρά.
Εδώ η κυβέρνηση μας ακολουθεί μια άλλη πολιτική. Γι’ αυτό μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Εμείς ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό και τα μηνύματα τα οποία στέλνουμε είναι απολύτως σαφή και ναι, στηρίζουμε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό μας σε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπονομεύουμε τους ενστόλους μας για να μπορείτε στην συνέχεια να έρχεστε να τους «κρεμάτε στα μανταλάκια» για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι όποτε σας βολεύει. Όχι, δεν είμαστε αυτοί και δεν είμαστε το ίδιο.
Τέλος, για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχουμε πολλά να πούμε, κ. Ανδρουλάκη. Όχι, δεν θα πω τίποτα σήμερα. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ: για το ποιος προσπάθησε, μπορεί όχι πάντα επιτυχημένα, για το ποιος δεν προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση, για τις διαχρονικές «αμαρτίες» πολλών κυβερνήσεων, για τον ρόλο του δικού σας κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 και του 2000. Θα τα πούμε, λοιπόν, και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά όταν έρθει η ώρα.
Αλλά, κ. Ανδρουλάκη, σας παρακαλώ, σας θεωρώ έναν νέο και ευπρεπή πολιτικό. Κύριε Ανδρουλάκη, όταν θα απευθύνεστε σε αυτή την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία». Είναι βαθύτατα προσβλητικός για μια παράταξη ολόκληρη.
Δεν τον αποδέχομαι και, πάντως, δεν τον αποδέχομαι από ένα κόμμα το οποίο έχει στιγματίσει την ελληνική πολιτική ζωή με τον τρόπο με τον οποίο την έχει το ΠΑΣΟΚ.
Ολες οι Ειδήσεις
- Όλο το ρεπορτάζ για την ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου στο OPEN- Άνοδος στην τηλεθέαση για το “Καλοκαιρινό Ραντεβού” (βίντεο)
- Οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Νέων Ανδρών αποκαλύπτονται στον ΟΠΑΠ (vid)
- Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος. Εγώ, πάντως, δεν είμαι, μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον εαυτό του;»
- Big Brother: Η τέχνη της αδιαφορίας απόψε στις 23.15 – Δείτε τρέϊλερ και exclusive αποσπάσματα
- Τανάγρα: Συνελήφθησαν 4 Ασιάτες, ύποπτοι κατασκοπείας, γιατί φωτογράφιζαν Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης
- OPEN- Υποθέσεις: Η τελευταία συνέντευξη της Ειρήνης Μουρτζούκου λίγο πριν τη σύλληψη της και την ομολογία της για τη δολοφονία της αδελφής της και τριών βρεφών
- Ν. Ανδρουλάκης: Τα ξέρατε όλα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τώρα ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το μνημόνιο της ΝΔ για τις επιδοτήσεις
- Βουλή – Μητσοτάκης: Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook