Εύβοια: «Μέσα σε μία νύχτα χάσαμε τα όνειρά μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας» [βίντεο]
Δύσκολη είναι η επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια. Η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, και οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.
«Το θέμα είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια είναι τραγική. Θα συναντήσετε ανθρώπους δυσαρεστημένους, θυμωμένους. Το χρονικό περιθώριο για τα αντιπλημμυρικά έργα αρχίζει και στενεύει. Υπάρχουν κάτοικοι και νεολαία που έσωσαν τα χωριά στο παρά πέντε», δήλωσε στο MEGA, ο Γιάννης Πάντσος, κάτοικος Γαλατσώνας.
Το κύριο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής ήταν η ρητινοκαλλιέργεια, η οποία καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς.
«Για να φτιαχτεί το δάσος που κάηκε θέλει 10 και 15 χρόνια. Για να βγει η παραγωγή θέλει 30 με 35 χρόνια. Έχουν τελειώσει όσοι είναι 50 χρονών. Μιλάμε πλέον για ερημοποίηση. Η Βόρεια Εύβοια ζούσε από τον τουρισμό και τις καλλιέργειες, αυτά έχουν σβήσει πια», συμπλήρωσε ο κ. Πάντσος.
«Στη Γαλατσώνα έμειναν 10 άτομα και εθελοντές. Πυροσβέστες και εναέρια μέσα δεν ήρθαν, μόνοι μας παλεύαμε».
«Η νέα αρχή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εκλιπαρούσαμε από την Πολιτεία για πυροσβεστικά και εναέρια μέσα, το κράτος εξέφρασε αδυναμία. Καιγόμασταν ζωντανοί. Παλεύαμε μόνοι μας. Χάθηκαν τα όνειρα μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας, η δουλειά μας, μέσα σε μία νύχτα», είπε ο Γιώργος Κατσαπάς από τα Βασιλικά.
«Είναι πολύ δύσκολο να μείνουν οι νέοι και οι άνω των 50 στο χωριό. Το κράτος πρέπει να βρει μία λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Πάνω από 30 με 40 οικογένειες ζούσαν από τις καλλιέργειες στα Βασιλικά.
Στη Γαλατσώνα και οι 80 οικογένειες έχουν χάσει από κάτι, με το εισόδημα να έχει χαθεί για τους περισσότερους κατοίκους.
Επιπλέον, ο τουρισμός στη Βόρεια Εύβοαι καταστράφηκε. Στο Πευκί μόνο υπήρχαν 25.000 τουρίστες, οι οποίοι έφυγαν.
Ολες οι Ειδήσεις
- «The Wall»: Οι νεαρές φίλες θέλουν να ζήσουν από κοντά το «αμερικανικό όνειρο» – Απόψε, στις 21.00 (Τρέϊλερ)
- CashorTrash: Τα ιδιαίτερα κοσμήματα της Ινδιάνικης φυλής Ναβάχο και άλλα σπάνια αντικείμενα στη σημερινή δημοπρασία -Τρέϊλερ
- «Στο Παρά Πέντε – 20 Χρόνια Μετά»: Οι πέντε ήρωες είναι εδώ και πάλι – Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 21:00
- Γ.Αυτιάς: Έπαινος στην Ελλάδα του Επιτρόπου Οικονομικών για τις επιδόσεις με δημοσιονομικό πλεόνασμα
- Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Να δημιουργήσουμε Διακομματική επιτροπή στη Βουλή για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα
- Κυψέλη: Τρείς φορές είχε συλληφθεί η 16χρονη που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της στο Γυμνάσιο – Είχε επιτεθεί και σε άλλη 14χρονη με κουζινομάχαιρο – «Φοβόμουν για τη ζωή μου» λέει αυτόπτης μάρτυρας (βίντεο)
- Τζωρτζίνα Νικάκη: Σαρώνει με live εμφανίσεις ανά την Ελλάδα και κλέβει την παράσταση
- ΚΕΔΕ: Κλειστοί όλοι οι δήμοι της χώρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook