Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χαπαάι βρυχάται…

Τόνοι τέφρας εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων δημιουργώντας ένα τεράστιο μανιτάρι, που γίνεται ορατό και από το Διάστημα.

Κεραυνοί «σχίζουν» τον ουρανό την ώρα που μαύρα σύννεφα εκρήγνυνται απελευθερώνοντας ηφαιστειακή σκόνη.

Το σπάνιο φαινόμενο, που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια, όπως περιγράφεται, έγινε αισθητό σε ολόκληρο το Νότιο Ειρηνικό, ακόμα και σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

Συγγενείς των κατοίκων της Τόνγκα που δεν έχουν νέα τους τα τελευταία δύο 24ωρα ανησυχούν για την τύχη τους. Ανάμεσα τους και ο τρεις φορές σημαιοφόρος της χώρας στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Μια Βρετανίδα, που ζούσε στο νησί τα τελευταία χρόνια είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος στην Τόνγκα, από όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες. Η γυναίκα παρασύρθηκε από το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη την ώρα που έκανε βόλτα με τους σκύλους της στην παραλία.

Το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη χτύπησε τις ακτές σε ολόκληρο τον Ειρηνικό ωκεανό: στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Λατινική Αμερική. Στο Περού δύο γυναίκες πνίγηκαν όταν κύματα δύο μέτρων χτύπησαν φορτηγό παρασύροντας το στη θάλασσα.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα στρατιωτικά αεροσκάφη στην Τόνγκα σε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής των ζημιών. Σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση με τη σκόνη και την τέφρα είναι τόσο άσχημη, που οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να φορούν μάσκες και να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Το βίντεο από το MEGA:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook