Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου πως «δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια» και ότι «η Χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο αλλά από το Κυπριακό».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα. Οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, αποδοκίμασαν παρατεταμένα τον Άγγελο Συρίγο και ζήτησαν να αποδοκιμαστεί, να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μάλιστα, στις έντονες αντιδράσεις του ακούστηκε να τον αποκαλεί μέχρι και «φασιστάκο»!

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του αποδοκίμασε επίσης έντονα τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας μιλώντας για προσβολή των αγώνων μέσα στη Βουλή.

Δείτε βίντεο με την επίμαχη φράση Συρίγου:

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, έθεσε θέμα Δεοντολογίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εγκάλεσε τον υφυπουργό μιλώντας για μια πολυεπίπεδη μαζική αντίδραση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Γρηγοριάδη αναφέρθηκε στους βασανισμούς από τη Χούντα του πατέρα του και τις απειλές των συνταγματαρχών στη μητέρα του και στον ίδιο.

Ο υφυπουργός, απέδωσε σε ηθελημένη διαστρέβλωση των όσων ανέφερε και επέμεινε ότι «παρά την μεγάλη αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από τον λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, αλλά υπό το βάρος των ανομημάτων της και υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.

«Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις… μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας τα λάβαρα, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία…», κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.

Το θέμα αυτό, προκάλεσε αλυσιδωτές αναφορές αποδοκιμασίας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να εγκαλέσω τον κ. Συρίγο για το αφήγημα περί μύθων για λαϊκή αντίδραση στο καθεστώς της δικτατορίας. Σε αυτή την αίθουσα ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα. Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις πέραν του Πολυτεχνείου. Η προσπάθειά σας και μάλιστα, όντας υφυπουργός, να ξαναγράψετε την Ιστορία για εκείνη την περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο» απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Φίλης, με τον Πάνο Σκουρλέτη να προσθέτει: «Ερχεστε εδώ να ξαναγράψετε την Ιστορία; Ξεχωρίζω την τοποθέτησή σας από τη ΝΔ του ’74 και μετά».

«Θέλουμε να ακούσουμε τι εννοείτε για τον μύθο του Πολυτεχνείου, θα ακούσουμε τις εξηγήσεις σας, γιατί προφανώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του κινήματος απέναντι στη χούντα», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΠΑΣΟΚ, με τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ να προσθέτει: «Τι να σας πω; Το δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστημίου, να διαβάζετε Ιστορία καλύτερα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook